All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

U NOVOM SADU 30.000 LJUDI Obeležen Dan sećanja na žrtve “Oluje”, na ceremoniji ceo državni vrh Srbije

Centralna manifestacija povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja” koja je počela 4. avgusta 1995. godine održana je večeras na fudbalskom stadionu u novosadskom prigradskom naselju Veternik.

 Obeležavanju godišnjice prisustvovao je ceo državni vrh Srbije, predstavnici pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, predstavnici Srba izHrvatske, ali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali i tridesetak hiljada okupljenih ljudi.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Patrijarh srpski Irinej služio je na početku manifestacije parastos svim sprskim žrtvama.

On je rekao da se i danas pitamo odakle takva mržnja da ona bude pokazana na najgnusniji način prolivanjem krvi.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Poglavar SPC je rekao da bi razumeo da je ova odluka došla od nehrišćanskog naroda.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

– 1995. ostvarilo se ono što je planirano pre više desetina godina. Srpski narod doživeo je tragediju hrišćanstva 20. veka koja nas je izjednačila sa Jevrejima – rekao je patrijarh.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Kako je rekao ne treba razmišljati o osvet, jer to nije svojstveno pravoslavnima, već da se mora oprostiti, ali ne i zaboraviti, jer će se zločin ponoviti.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

– Moramo da im oprostimo i molimo se Bog za njihovo pokajanje, jer to očekujemo od njih – kazao je Irinej.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Obeležavanje Dana sećanja nastavljeno je intoniranjem svečane pesme Republike Srpske i srpske himne, a zatim je usledio i minut ćutanja za sve žrtve.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Svoje svedočenje iz izbegličke kolone sa okpljenima podelila je i Branka Maksimović, danas tridesetogodišnja inženjerka, a 1995. osmogodišnja devojčica.

– Bila sam dovoljno velika da bih prepoznala bol i tugu i majčinim očima, ali mala da bih shvatila ko nas i zašto tera – rekla je ona.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Kako je kazala mnoge životne oluje i grmljavine preživela je u novom domu u Veterniku.

– Došla sam u nepoznato sa dva kofera, ali sam bila srećna jer smo ostali zajedno – kazala je Maskimovićeva.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da je ne smemo da verujemo u ničije dobre namere, a kako je naglasio, Srbi su napustili prostor današnje Hrvatske jer je postojala pretnja da svi budu pobijeni i to uz pomoć tadašnje Medjunarodne zajednice.

– Napustiti kuću bilo je strašno, ali se pokazalo da je Srbija bilo sigurno mesto za vas, kako bi moglo da se oporavite i da sada zajedno gradimo identitet krajiških Srba koji su tamo manjima, ne smeju da govore svojim jezikom i moraju da trpe odluke hrvatske vlade koje govore da su Srbi agresori – rekao je Dodik.

Lider Republike Srpske rekao je i da Srbi žele dobro svima i da svima pružaju ruku, ali da se ne može svima verovati.

– Srbija će svojim potencijalima uvek stati iza nas. Danas smo zajedno i bićemo zajedno, u teritorijalnom smislu, da ne bude zabune – kazao je Dodik, a to je naišll na odobravanje i aplauz prisutnih.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je sa govornice da Srbija nikada neće dozvoliti da se Srbima na bilo kojoj teritoriji ponovi ono što se desilo tokom nekoliko dana trajanja “Oluje”.

– Ne znam da li današnja Hrvatska ima snage da se suoči sa rezultatima “Oluje”, ali Srbija ima snage da na to podseća ceo svet – rekao je Vučić.

On je podsećajući na stradanje Srba istakao primer mesta Grubori, sela, koje, kako je rekao više nema “ni u statistici, ni u popisu, ni u istoriji”.

– Gotovo polovina pobijenih u tom selu bili su stariji od 60 godina, oni su bili ti “okupatori”, njih su se oslobodili kada su krenuli u oslobodjenje. Oslobodili su ih se temeljno, tako da danas Grubora više nema – kazao je Vučić i podsetio da je 1936. godine u Hrvatskoj živelo više od 1,2 miliona Srba, a da ih danas ima 186.000.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Predsednik Srbije je napomenuo da su na svwkom sastanku sa hrvatskim zvaničnicima tražili da se bar neka prava vrate Srbima u hrvatskoj, podsetivši na prava koja u Srbiji uživaju pripadnici hrvatske, ali i svih drugih nacionalnim manjina.

Dan sećanja na žrtve “Oluje”

(dijaspora/Izvor: blic.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

IZDVAJAMO

To Top