All for Joomla All for Webmasters
Društvo

U JADRANU 25. MARTA POČINJE BUŠENJE: Ukoliko bude nafte, Crna Gora će imati do 68% odsto ukupne proizvodnje (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?v=Rqrocvw323k

Italijansko- ruski konzorcijum Eni-Novatek će 25. marta početi prvo istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju, saopštili su danas ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić i državni sekretar tog resora Marko Perunović.

Perunović je kazao da se očekuje da 13. marta u kasnim večernjim časovima platforma “Topaz Driller” za bušenje dođe u Crnu Goru.

Platforma “Topaz Driller” uputila se, kako je reako, prema crnogorskom akvatoriju u nedelju 7. marta u večernjim satima.

“Prva naftna bušotina će biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dužine. Biće potrebne dodatne inspekcije, a sa sada se sve radi po procedurama. Optimisti smo i preliminarni podaci koji upućuju na bušenje su dobri” kazao je Perunović.

On je naglasio da se očekuju veliki benefiti za Crnu Goru od ovog posla. 

“Prva bušotina će biti fokusirana na naftno ležište. Trebaće 4,5 do 6 mjeseci da se završi bušotina. Nakon toga se definiše potencijal tog ležišta. Nakon toga se pristupa razvoju ležišta. Proizvodnja se očekuje da zaživi od tri do pet godina od završetka bušotine

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte u lakoći informisanja.

Ugovor je napravljen po norveškom modelu koji je prethodna Uprava za ugljovodonike uradila jako dobro. Po tom ugovoru Crnoj Gori ide od čitave količine 54%, na to ide dodatnih 5 do 12 odsto. dolauzimo između 62 i 68% Crnoj Gori u odnosu na sve što je proiuzvedeno iz tog ležišta,” poručio je Bojanić.

Kompletan posao u vezi projekta naftne bušotine u Crnoj Gori uradila je Uprava uza ugljovodonike na čelu sa bivšim direktorom Vladanom Dubljevićem koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top