All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

U Azerbejdžanu otvoren jedan od 100 najvećih svjetskih projekata “ŽELJEZNICA NA PUTU SVILE“ – Baku-Tbilisi-Kars

U nedjelju, 30. oktobra 2017. godine u međunarodnoj morskoj trgovačkoj luci u Bakuu, održana je svečana ceremonija povodom otvaranja pruge Baku–Tbilisi-Kars. Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan, premijer Kazahstana Bakytzhan Sagintayev, premijer Gruzije Giorgi Kvirikashvili, premijer Uzbekistana Abdullah Aripov, kao i delegacije visokog nivoa iz Tadžikistana i Turkmenistana.

Sporazum o izgradnji pruge Baku-Tbilisi-Kars je potpisan 2007. godine. Od 846 kilometara, kolika je dužina pruge Baku-Tbilisi-Kars, 504 kilometra prolazi kroz teritoriju Azerbejdžana, 263 km kroz Gruziju, a 79 km kroz teritoriju Turske.

Kako kaže Seyran Mirzazada, direktor Kulturno ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori, pruga će olakšati pristup Kini, Centralnoj Aziji – Turkmenistanu, Kazahstanu, Uzbekistanu, Kirgistanu i Tadžikistanu, kao i Afganistanu na evropsko i svjetsko tržište. U budućnosti, uključivanje evropskih i azijskih pruga u ovu prugu će povećati obim transporta u oba pravca. Predviđa se da će od treće godine eksploatacija biti 3-5 miliona tona tereta, u petoj godini 6-8 miliona tona, a nakon toga 17 miliona tona i 3 miliona putnika godišnje.

Ova pruga će imati snažan uticaj na razvoj turizma u regionu. Pruga Baku-Tbilisi-Kars, koja je od globalnog značaja, povezuje dva kontinenta čeličnim šinama i stvara pogodno tlo za socio-ekonomski razvoj.

Predsjednik İlham Aliyev je izjavio da je željeznička pruga Baku-Tbilisi-Kars istorijski, globalni i strateški važan projekat. Ova pruga je najkraći i najpouzdaniji put povezivanja Evrope sa Azijom. Jednom riječju, Baku-Tbilisi-Kars postaje važan dio evroazijske transportne karte. Kao rezultat ovog projekta, trgovinski promet i zajedničko ulaganje između zemalja će se povećavati, a saradnja će se produbiti. Ovaj put je od velike važnosti za Evropu. İzgradnja međunarodne trgovinske luke u Azerbejdžanu se uspješno nastavlja. Puštanje u rad prve faze luke planirano je za sredinu sljedeće godine. Nakon toga prolaziće 15 miliona tona tereta i 100 hiljada kontejnera godišnje. Kao rezultat završetka druge faze, kapacitet luke iznosiće 25 miliona tona tereta i jedan milion kontejnera.

Predsjednik Republike Turske R.T. Erdoğan je izjavio sljedeće: “Danas smo napravili veoma važan korak za našu budućnost. Ovom ceremonijom pokrećemo jednu od zajedničkih inicijativa novog “Puta Svile“, sa ciljem povezivanja Azije, Evrope i Afrike. Željeznička pruga Baku-Tbilisi-Kars je najvažnija faza projekta “Srednjeg koridora“. Dakle, mogu reći da je uspostavljena željeznica od Londona do Kine. Nakon puštanja u rad svih željezničkih linija, roba iz Kine će doći do zemalja evropske unije kroz “Srednji koridor” za 12-15 dana zahvaljujući ovom željezničkom projektu. Trenutno, izvoz robe iz Kine u Evropu iznosi više od 240 miliona tona. Ako bi 10 procenata ovog tereta, prolazilo “Srednjim koridorom” kroz naše zemlje, to bi značilo dodatnih 24 miliona tereta”.

Gruzijski premijer je rekao da će Baku-Tbilisi-Kars unaprijediti trgovinske odnose s Kinom. Drago nam je da ovaj put na komercijalnoj tranzitnoj mapi Kine i Evropske unije igra ulogu novog “Srednjeg koridora“. Danas, kontejneri iz Kine do Gruzije stižu za 8 dana, prolazeći kroz Kazahstan i Azerbejdžan. Na ovaj način, Gruzija i region će biti integrisani sa transevropskom transportnom mrežom.

Kazahstanski premijer ocijenio je da će u budućnosti kapaciteti kazahstanskih luka u Kaspijskom moru premašiti 25 miliona tona godišnje. Kazahstan je izdvojio 10 milijardi dolara za formiranje transkaspijske rute. Dodatne investicije za razvoj kazahstanskog transportnog i logističkog sistema do 2020. godine prelaziće 8 milijardi dolara. Ova pruga omogućava prevoz tereta za dva puta kraće vrijeme od kineske luke do Kaspijskog mora, Turske i Južne Evrope.

-Novi projekat pruge Baku-Tbilisi-Kars za evroazijski prostor predstavlja obnovu drevnog puta svile na čeličnim prugama i nadamo se da će u budućnosti ovaj projekat doprinijeti razvoju transportnih i trgovinskih veza između zemalja Balkana i Kaspijskog regiona je – kaže direktor Kulturno ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top