All for Joomla All for Webmasters
Makedonija

Tužna vaskršnja priča baka Blagojke: Isterali su me, tražili celu penziju, spavam na klupi, možda ću jedne noći umreti na ulici (FOTO)

Bez novca, odeće i hrane, ova bakica dane provodi napolju iako ima i penziju i dva brata.

Od početka prošle sedmice, pod vedrim nebom, na klupi u centru Velesa, gradića u centralnoj Makedoniji, noći provodi Blagojka Malinova (72). Ona je i vaskršnje veče, sklupčana prespavala na tvrdim i hladnim daskama klupe pod neonskim svetlom obližnjeg kazina.

Bez novca, odeće i hrane, ova bakica dane provodi napolju iako ima i penziju i dva brata.

– Odande gde sam živela su me isterali, tačnije žena gazde. Izgurala me je iz sobe i rekla mi da se gubim. Tamo su mi ostale sve stvari, odeća, obuća, posteljina. Imam penziju, ali su mi i nju uzeli i oterali me, iako im ništa ne dugujem. Sada sam, od ponedeljka na ulici. Tražim gde da se smestim, da plaćam kiriju, ali me niko ne prima. Traže mi celu penziju.

Ja bih platila kolika je kirija, a ostalo da mi ostane za život. Imam dva brata, ali me ni oni neće, ne primaju me. Niko me neće. Bila sam i u Penzionerskom domu, a tamo su mi rekli da nema mesta. Kažu da će me primiti ako neko umre i oslobodi se mesto. Možda ću ja prva umreti na ulici. Ove dve poslednje večeri su bile baš hladne, smrzla sam se na klupi – požalila se Blagojka Malinova novinarima skopskog portala sdk.mk.

Osim reume, baku zdravlje i pamet dobro služe, a ima i kristalno jasnu misao, ali nema para, bez kojih ni lekove ne može da kupi.
Kuća u Velesu u kojoj je živela, pre šest godina se zapalila od plina dok je kuvala kafu, i od tada je u potrazi za stalnim krovom nad glavom.

Kad dođe zima, beskućnika se niko ne seti, a čuvena dvojka je njihovo jedino utočište. Foto: Bojan Stekić

Otkako su je gazde izbacile na ulicu, Blagojka dane provodi u jednom frizerskom salonu čiji vlasnik ju je pustio unutra da se ne smrzne, ali uveče, kada zatvara, mora ponovo na ulicu.

 Tu me zaposleni u frizeraju i okolnim dućanima hrane i pomažu mi, a jaknu mi je dao jedan od obezbeđenja kazina. Više ne znam koji put da uhvatim, kuda da idem, ali sve dok sam u stanju da plaćam kiriju, u starački dom neću – kaže baka Blagojka, čiji je otac Stevan Malinov bio prvoborac, učesnik NOB od 1941. godine.

Sa završenom srednjom ekonomskom školom, Blagojka Malinova je ceo radni vek provela u tekstilnoj fabrici Veteks, ali sudbina ju je pod stare dane ostavila na ulici, samu, zaboravljenu i iskorišćenu.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top