All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Turisti u BiH treba da se čuvaju terorista, kriminalaca, mina i loših puteva: Evo na šta se upozoravaju državljani SAD, Britanije i Nemačke

Opasnost od terorističkih udara, minskih polja i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, etničkog nasilja, te opasnih slabo održavanih puteva i siromaštva glavna su upozorenja na stranicama ministarstava spoljnih poslova mnogih zemalja kad je u pitanju putovanje u BiH.

Kako su prenele Nezavisne novine, mnoge zemlje su izbacile opasnost od terorizma sa svojih stranica za upozorenje, ali to još nisu učinile SAD i Velika Britanija.

Tako Stejt department svojim državljanima savetuje stalnu budnost kad su u pitanju opasnost od terorizma i minskih polja.

Stejt department svojim državljanima savetuje stalnu budnost kad su u pitanju opasnost od terorizma i minskih polja – Printskrin: travel.state.gov

– Terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u BiH. Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljati na turističke lokacije, saobraćajne centre, tržnice i šoping-centre, vladine institucije, hotele, klubove, restorane, crkve, parkove, velike sportske i kulturne manifestacije, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne prostore – ističu u Stejt departmentu.

Ako američki državljani putuju u BiH, Stejt department im savetuje stalnu budnost, posebno ako prisustvuju velikim događajima ili posećuju turističke atrakcije, a savetuju im da stalno prate informativni program.

– Ne udaljavajte se od asfaltiranih puteva i ne prilazite napuštenim zgradama zbog moguće opasnosti od mina – istakli su oni.

Britanci, takođe, upozoravaju svoje državljane da je izvesno da bi teroristi mogli izvesti napade u BiH, te posebno naglašavaju i opasnost od minskih polja.

Britanci upozoravaju svoje državljane da je izvesno da bi teroristi mogli izvesti napade u BiH, te posebno naglašavaju i opasnost od minskih polja – Printskrin: www.gov.uk

Ipak, kako navode, od oko 9.000 britanskih državljana koji godišnje posete BiH, velika većina prođe bez ikakvih problema.

Ističu da je stopa kriminala u BiH relativno niska, ali upozoravaju da su stranci verovatnija meta sitnih kriminalaca.

Nemačko ministarsvo spoljnih poslova skinulo je direktna upozorenja na terorizam sa stranice o BiH, ali minska polja i dalje su za njih glavna bezbednosna opasnost.

Osim ovih pretnji, posebno upozoravaju na loše puteve, često s lošom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, zbog čega savetuju da se ne putuje noću.

Nemačka, Austrija i Švajcarska upozoravaju svoje državljane da obrate pažnju na minska polja – Foto: Tanjug/AP/Sulejman Omerbašić

Austrija stanje bezbednosti u BiH ocenjuje “povećanim rizikom”, posebno zbog minskih polja.

Ni Švajcarska ne spominje terorizam, ali minska polja i neeksplodirane granate i dalje vidi kao veliki problem.

Minska polja glavna su opasnost i na stranici Ministarstva spoljnih poslova Kanade, a svoje državljane upozoravaju da su sami odgovorni za svoje postupke tokom boravka, prenele su Nezavisne novine.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top