All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Tinejdžer koji je seksualno zlostavljao dečaka neće krivično odgovarati, ali zato kazna MOŽE DA ČEKA NJEGOVE RODITELJE

Dvanaestogodišnjak koji je prekjuče na Novom Beogradu seksualno zlostavljao dečaka (6) ne može da odgovara krivično za ovo zlodelo.

Do drame je došlo u subotu na igralištu u Ulici Goce Delčeva na Novom Beogradu kada su deca bila u parku. Šta se tačno dogodilo za sada nije poznato, ali šestogodišnjak je ispričao roditeljima, a potom i doktorima koji su ga pregledali, da ga je dvanaestogodišnjak skinuo i povredio mu anus. Ovo je potvrđeno i na lekarskom pregledu dečaka u Tiršovoj.

Nakon toga otac šestogodišnjaka, Z. G. (49) otišao je da problem raspravi sa roditeljima dečaka za kog se sumnja da mu je silovao sina.

Muškarac je prvo mirno pričao sa njegovim roditeljima u njihovom stanu, oni su pristali da se zbog ovoga pozove i policija, međutim Z. G. je na kraju ipak izvadio pištolj. On je pucao u noge i K. J. i S. J., ocu i majci dvanaestogodišnjeg dečaka, a potom pobegao sa lica mesta. On je uhapšen juče u Beogradu

Dečak ne može da odgovara

Ovaj užasan slučaj potresao je javnost u Srbiji, međutim, šta god da istraga utvrdi tinejdžer koji je napao šestogodišnjaka ne može i neće odgovarati krivično jer krivični zakonik predviđa da mlađi od 14 godina ne podležu toj vrsti odgovornosti.

Kako su reporteri “Blica” saznali od komšija i rodbine, dete ima nepunih 12 godina i spada u spomenutu kategoriju.

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Da li će i na koji način ove nove okolnosti uticati na krivično gonjenje Z. G., ostaje da se vidi. One sigurno ne aboliraju pomahnitalog oca koji je pucao u roditelja i pretio pištoljem dečaku od 12 godina koji mu je, navodno, napao sina.

Otac napastvovanog dečaka i dalje je u pritvoru, određeno mu je zadržavanje, a danas bi trebalo da da iskaz pred postupajućim tužiocem koji će pokrenuti istragu za nelegalno nošenje oružja, ali i za ranjavanje dvoje ljudi (tužilac će naknadno definisati da li će ovo delo biti kvalifikovano kao ubistvo u pokušaju, ugrožavanje sigurnosti ili na neki treći način).

Policija će sada, pretpostavlja se, ispitivati i okolnosti ovog slučaja, pre svega to da li je dečak čiji su roditelji upucani naneo povrede šestogodišnjaku ili je bio deo grupe koja je povredila dete.

Odgovornost roditelja dečaka zlostavljača

Premda ne predviđa kazne za mlađe od 14 godina, Krivični zakon propisuje kazne roditeljima čija deca počine određeno krivično delo.

To delo je definisano kao zapuštanje maloletnog lica, ali nije dovoljno da dete samo počini krivično delo da bi roditelji odgovarali.

Prethodno se pred sudom mora dokazati da roditelji nisu pravilno vaspitali dete, odnosno da su “grubo zanemarili” svoje roditeljske dužnosti, što je potom dovelo do incidentnog ponašanja njihovog naslednika.

Ne žele da razgovaraju ni sa kim

“Blic” je juče pokušao da stupi u kontakt sa roditeljima i jednog i drugog dečaka, ali oni juče nisu bili raspoloženi za priču sa medijima.

– Ne želim da vidim novinare, nemam šta da pričam sa vama – kratko je samo rekao povređeni S. J., kome je list desne noge bio uvijen u zavoj.

Supruga uhapšenog Z. G. nije otvarala vrata niti je odgovarala na pozive novinara.

(dijaspora.news/blic.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top