All for Joomla All for Webmasters
Magazin

Svake godine 37 dece umre u vrelim kolima: Jul je najopasniji mesec, a evo za koliko automobili na suncu dostignu smrtonosnu temperaturu

Svake godine zabeleži se više desetina slučajeva dece ili kućnih ljubimaca koji preminu zbog prevelike vrućine u automobilima, a naučnici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali kako se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat vremena prženja na suncu, ali i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu.

Telesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 stepeni Celzijusovih nakon samo sat vremena, a to može da dovede do toplotnog udara, tvrde naučnici s Arizona državnog univerziteta (ASU) koji su proveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stepena kako bi utvrdili koliko brzo vozila mogu da se zagreju.

Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i pomerali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila veoma brzo zagrevaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stepeni zabeležena je u svim automobilima.

U hladu je prosečna temperatura bila oko 40 stepeni, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature. Naučnici su pokazali kako se volani automobila na suncu zagreju na temperaturu od 52 stepena nakon sat vremena, a kontrolne table do 69 stepeni.

– Istraživanje je pokazalo da čak i parkiranje vozila u hladu može biti smrtonosno za dete – rekla je Nensi Selover, klimatolog s ASU-a.

Svake godine samo u SAD premine 37 dece u proseku Foto-ilustracija: Profimedia/BE&W

– Disanje u automobilu stvara dodatni efekat zbog veće vlažnosti u vazduhu, zbog čega je teže rashladiti se znojenjem – dodala je Selover.

Jedna od istraživača Dženifer Vanos naglasila je kako ljudi mogu da stradaju i na temperaturama ispod 40 stepeni, istakavši kako neke žrtve toplotnog udara mogu da imaju trajne posledice za mozak i druge organe.

SVAKE GODINE U VRELIM KOLIMA UMRE 37 DECE

Toplotni udar, hipertermija, razarajući efekti deteta zaboravljenog u vrelom atomobilu su noćna mora svakog roditelja, ali do toga ipak dolazi više puta godišnje.

Tragedija se može desiti skoro svuda, a dok su letnji meseci najrizičniji, okolnosti pod kojima dolazi do smrti su raznovrsne. Sa dolaskom toplijih dana i početkom leta medijske naslove počinju da ispunjavaju tragične vesti o smrti dece koja su zaboravljena u kolima na visokim temperaturama.

Prema organizaciji “Deca i kola” u proseku 37 deteta umre svake godine u vrelim kolima samo u SAD, prenosi Foks 61.

Ovo uključuje slučajeve kada je dete zaboravljeno u automobilu, slučajno se zaključalo u kolima ili gepeku, ili, u manjem broju slučajeva, kada se dete namerno ostavi zaključano u vrelim kolima.

Podaci o ovim incidentima skupljaju se od 1998. godine, a najmanji broj nesreća desio se 2015. kada je bilo 24 smrti.

Čak 49 dece širom SAD umrlo je u 2010. godini, što je najveći broj smrtnih slučajeva otkako se vodi evidencija. I prošla godina bila je strašna za decu, kad su 42 mališana preminula u kolima.

Najmlađi su najčešće žrtve Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

LETO DONOSI NAJVEĆI BROJ PREMINULIH

Najtopliji meseci neizbežno dovode do najvećeg broja incidenata, tako da su leto, kasno proleće i rana jesen najopasniji za decu. Do 1. jula u SAD je već 18 dece nastradalo u vrelim automobilima.

Jedan od šokantnijih slučajeva desio se u maju, kada je jednogodišnja devojčica preminula u Tenesiju nakon što je otac zaboravio da je ostavi u jaslice, pre nego što je napustio grad i otišao na poslovni put.

On je parkirao automobil ispred kuće dok je devojčica još bila unutra, a onda je seo u taksi i otišao na put. Ovakvi slučajevi, kada roditelji ili staratelji zaborave decu u kolima su veoma česti.

Velika većina (87 posto) žrtava toplotnog udara imaju tri ili manje godina. Više od polovine (55%) imaju godinu dana ili manje.

Prema istraživanju organizacije “Deca i kola”, najmlađa deca su češće žrtve jer roditelji često ne mogu da ih vide u retrovizoru i ne mogu sa njima efikasno da komuniciraju.

DECA SU POSEBNO UGROŽENA ZBOG SVOJE BIOLOGIJE

Postoje neke fiziološke razlike koje čine decu podložnim za toplotne udare:

– deca nisu stvorena za toplotu: dečija telesna temperatura raste tri do pet puta brže nego kod odraslih

– temperatura u vrelom automomobilu može da poraste za 20 stepeni za 20 minuta

– u kolima ne mora da bude vrelo: srčani udar može da se pojavi i kada je automobil u hladu ili ako su prozori spušteni.

Rositelji često decu ne vide u retrovizoru Foto-Ilustracija: Foter/Flickr/subewl

SAVETI KAKO DA NE ZABORAVITE DETE NA ZADNJEM SEDIŠTU

Evo nekoliko predloga koji će vam pomoći da nikada svoje dete ne dovedete u ovu opasnost:

– neka vam postane rutina da otvorite zadnja vrata svaki put kada parkirate automobil, kako biste bili sigurni da nikoga niste zaboravili na zadnjem sedištu

– ostavite nešto što vam je neophodno na zadnjem sedištu, kao što je mobilni telefon ili kartica za posao, kako biste morali da pogledate i pozadi kada se parkirate

– zamolite vrtić, školu ili dadilju da vas obavezno pozove ako vaše dete nije došlo u uobičajeno vreme

– držite plišanu igračku u sedištu deteta, a kada vozite dete sa sobom, igračku prebacite na suvozačevo mesto kao podsetnik da niste sami u kolima.

OSIGURAJTE DA DETE NE MOŽE SAMO DA UĐE U PARKIRANI AUTOMOBIL

Do smrti dolazi i kada dete samo uđe u automobil, a roditelji to ne primete na vreme. Mogu proći sati dok se ne sete da pogledaju u automobil, a tada već može da bude kasno.

Evo kako i ovo da sprečite:

– neka vaš automobil uvek bude zaključan i kada je u garaži i kada je parkiran na prilazu; neka bude zaključan čak iako nemate dece

– nemojte da držite ključ na mestu sa kojeg dete može da ga dohvati

– ukoliko vaše dete nestane, istog trenutka proverite automobil i to detaljno.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top