All for Joomla All for Webmasters
jugoslavija

Šuta, smeće, flaše i šprice: Ovako danas izgleda nekad luksuzna Titova vila na Stojčevcu!

Tuneli su doživjeli istu sudbinu kao i sama vila, a svako ko poželi u njih može ući na vlastitu odgovornost.

 Tuneli su doživjeli istu sudbinu kao i sama vila, a svako ko poželi u njih može ući na vlastitu odgovornost

 

Srušeni zidovi, građevinski otpad, hrpe smeća sačinjene, između ostalog, i od flaša piva i drugih alkoholnih pića ali i narkomanskih šprica, zgarišta od vatri, grafiti na preostalim, nesrušenim zidovima, zapravo najčešće obične švrljotine koje sa umjetničkom formom kakvi su grafiti nemaju nikakve dodirne tačke… Kao i šiblje i mladice drveća koje, prema prirodnim zakonima, sve više osvajaju prostor – piše Faktor.

Ovako danas izgleda nekada jedno od najluksuznijih zdanja nadomak Sarajeva, Titova vila na Stojčevcu. Zapravo, radilo se o objektu koji je bio namijenjen razonodi bh. komunističkih zvaničnika, koji je kao i mnogi drugi slični objekti širom bivše države nosio pridjev “titova”. U ovoj vili na Stojčevcu, koliko se zna, Josip Broz je, zajedno sa suprugom Jovankom, boravio samo u dva navrata.

Rezidencija se sastojala od glavne zgrade, namijenjene boravku gostiju, te tri pomoćna objekta, koji su služili kao kuhinja, te prostori za smještaj osiguranja i osoblja koje je bilo zaduženo za održavanje vile. Nedaleko je bilo uređeno i malo izletište, koje su do početka osamdesetih godina 20. vijeka, koristili samo gosti vile, a radilo se isključivo o visokim funkcionerima. Tek nakon Titove smrti u ovom izletištu su mogli uživati i obični smrtnici.

Najmisteriozniji dio je svakako tunel koji je predstavljao atomsko sklonište, u koje su se, u slučaju opasnosti, mogli skloniti gosti vile. Ovi tuneli zadiru duboko u planinu Igman, koja natkriljuje cijeli Stojčevac i predstavlja prirodnu zaleđinu ovoj rezidenciji. Tuneli su doživjeli istu sudbinu kao i sama vila, a svako ko poželi u njih može ući na vlastitu odgovornost.

U kakvom je stanju Titova vila možda i najbolje ilustriraju riječi načelnika Općine Ilidža Senaida Memića.

– To je ruglo i sramota za ovu državu u kakvom je stanju taj objekat. Međutim, on nije u nadležnosti Općine, jer se nalazi u vlasništvu države – kazao nam je Memić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top