All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

STRANI TURISTI ODUŠEVLJENI PADOM TURSKE LIRE “Restorani i šoping su BAGATELA”

Turistički aranžmani u Turskoj nikad nisu bili povoljniji, ističu svetski mediji, najviše britanski.

Vrednost turske lire u posljednjih nekoliko nedelja, u odnosu na dolar i evro, pala je za otprilike trećinu. U poslednjih godinu dana lira je, pak, prema dolaru pala 100 odsto, a prema evru takođe ekstremno visokih 85.

Nije trebalo dugo pa da se u zemlju sliju turisti iz celog sveta, a mediji širom planeta uveliko pišu o orijentalnom raju u kome se sve može dobiti za bagatelu, piše “Jutarnji”.

Britanci izveštavaju o rastu broja bukiranih aranžmana. Rast doseže 63 odsto u odnosu na prošlu godinu, a razlog je što je u odnosu na funtu lira u godinu dana pala za gotovo 50 odsto.

– Pad vrednosti valute nije toliko značajan za hrvatske putnike koji u Tursku odlaze preko agencija. Najpre zato što dinamika valute ne može toliko brzo uticati na, na primer, cene letova ili hotelskog smeštaja – kaže Nikolina Frklić iz turističke agencija “Atlas”.Takođe, kako kaže, valuta je naglo pala sada kada su smeštajni kapaciteti većinom popunjeni, u jeku sezone, tako da se nije mnogo toga promenilo.

– Zavisno o vrsti putovanja, pad vrednosti valute sigurno se oseti u vanpansionskoj ponudi, ali ako idete na all inclusive varijantu u nekom od njihovih hotela, to i ne menja mnogo toga – objašnjava ona.

Iako turistički stručnjaci objašnjavaju da će biti potrebno malo više vremena da bi se značajnije osetio pad lire na cenama putničkih paketa, nekoliko Hrvata koji su se vratili iz Turske ispričalo je svoje utiske.

– Išla sam agencijom iz BiH, busom preko Bugarske. Put od devet dana platili smo 550 bosanskih maraka, bili smo na zapadnoj obali. U Tursku smo stigli u jeku promena sa valutama, pa si jedno jutro za 100 evra mogao dobiti 570, a drugo 680 lira. U supermarketima se takođe videlo da se nešto događa jer su stalno lepili nove cene – rekla je Alisa Ramakić.

Ona je kazala i da je bilo više brze hrane nego restorana, a obrok se može pojesti za 15 do 25 kuna (od dva do 3,5 evra).

– Svaki grad i selo imaju sigurnosne punktove sa policajcima, pa je sigurno – ispričala je ona.
Valentina Matijašević takođe je izabrala Tursku za letovanje. Kaže da su i početkom godine, kada je takođe bila u ovoj zemlji, cene bile prilično niske, pa ni sada nije primetila neki razliku.

– Odeća je vrlo jeftina pa tako majicu možeš naći za 2,5 evra. Hrana je jeftina i jako fina. Kafa i čaj takođe. Lokalci se čine kao da se ne zamaraju problemima sa valutom, svi deluju kao da imaju novca, a ne rade previše. Cene stanova su niske. Ako ćeš kod nas, recimo, dati 70.000 evra za stan od 50 kvadrata, tamo ćeš proći sa 30.000 – ispričala je ona.

Još jedna turistkinja iz Hrvatske, koja je u Istanbulu boravila pet dana, kaže da je po sletanju u Tursku razmenila 200 evra za trošak, misleći da će to njoj i njenom saputniku biti dovoljno za prva dva dana.

– Za tih 200 evra dobili smo oko 1.300 lira, što je možda i dupla vrednost od one koju bismo dobili da smo bili na putu dve nedelje ranije. Kompletan ručak sa pićem za nas dvoje nikada nas nije izašao više od 10 evra – ispričala je Ana Bahunek.

Foto: e-stock.us/Miloš Rafailović

Još jedna turistkinja je za “Jutarnji.hr” ispričala svoje iskustvo. Kako je rekla, kada su ušli u Tursku evro je bio 6,90 lira, u Istanbulu je bio 6,70 lira, a kasnije je još padao. Varijacije su se razlikovale, kaže, u zavisnosti od doba dana, pa jenajniži bio 6,55, a već drugi dan 7,20.

– Čaj dođe oko dve lire, osim u turističkim mestima, pa se oko Aje Sofije plaća pet lira. Kebab je između 15 i 20 lira, a nije skupo ni u restoranima, nas troje pojelo je glavno jelo, salatu i jedan kolač za nekih 105 lira, što ispadne oko 20 do 30 lira po osobi za obrok. Univerzalna karta za tramvaje i metro je 2,60 lira – rekla je Zvjezdana Krdžović.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top