All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

STIŽE PUTIN! SRBIJA U CENTRU SVETSKE PAŽNJE! Ovo su svi detalji posete o kojoj bruji planeta! Evo sa kim će se sve sresti ruski predsednik

Sastanak šefova ruske i srpske države pomno će se pratiti jer je reč o događaju koji ima veliki značaj budući da Zapad na Srbiju gleda kao na centar Balkana, tvrde sagovornici Kurira

Srbija će sutra zbog dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd biti centar sveta, ocenjuju sagovornici Kurira! Ističu da će se sastanak šefova ruske i srpske države Putina i Aleksandra Vučića pomno pratiti jer nije reč o rutinskoj poseti, već je reč o događaju koji ima daleko veći značaj budući da je, kako se ocenjuje, “Srbija centar Balkana”, pa se pažljivo prati sve što se ovde zbiva.

Tom prilikom će, inače, biti potpisan 21 strateški sporazum, čija je vrednost nekoliko stotina miliona evra, a jedna od ključnih tema biće i pitanje Kosova. Ovo je 15. po redu susret dvojice državnika, a treći u proteklih devet meseci.

Prelomni trenutak
Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da će Srbija sutra biti centar sveta jer Putinova poseta ima poseban značaj u prelomnom trenutku za rešavanje kosovskog čvora.

– Putinova poseta je najvažnija pre svega za nas, a potom i za svet, jer može da dovede do promene geostrateške pozicije Srbije, što bi uticalo na ceo region. Otuda pažnja celokupne svetske javnosti na sutrašnji događaj. Jedna od glavnih tema biće Kosmet – komentariše Jakšić.

Ništa manje nije bitan, kako ističe, ni najavljen ekonomski aranžaman sa Rusijom, koji podrazumeva milionske investicije u energetiku, železničku i putnu infrastrukturu, odbrambeni sistem, IT, poljoprivredu, turizam.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je Zapad “koncentrisan da ruskog medveda drži u kavezu uvedenim sankcijama”, zbog čega svaki dolazak Putina kod njih izaziva veliku pažnju, jer je Srbija geografski i politički centar Balkana, na koju Zapad nije uspeo da “stavi svoju šapu”:

Pažnja svetskih medija

– Na Zapadu će da otvore četvore oči i dugo analiziraju boravak Putina u Beogradu jer se pribojavaju jačanja ruskog uticaja u regionu. To je odraz političke psihopatije – kaže on.

Uoči posete, svetski mediji već posvećuju pažnju tom događaju. Američka agencija Asošijeted pres (AP) navodi da Putin u Srbiji već ima selo nazvano po njemu, voštanu figuru, brend šljivovice, nekoliko kafea, te da će sada dobiti i crkvu Putinku u selu Banstol. Ukazuju i da se majice sa Putinovim likom prodaju na ulicama, te da u Vladi Srbije sede otvoreno proruski ministri. Podseća se i da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Evo šta je Vučić spremio za gosta
Vredna ikona za Putina

Predsednik Vučić pripremio je poklon za gosta iz Moskve – vrednu ikonu, saznaje Kurir.

FOTO: KURIR

Putin će, kako smo pisali, Vučiću uručiti prestižno rusko odlikovanje – Orden Svetog Aleksandra Nevskog, koji retko dobijaju strani državljani. Vučić je sedmi Srbin koji je dobio to odlikovanje i to posle 105 godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokloniće ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i jedan originalan poklon – štene šarplaninca, a evo kako izgleda psić koji će od sutra biti uz jednog od najmoćnijih ljudi sveta.

FOTO: KURIR

Sastanak u četiri oka
Na svečanom ručku i Kusturica i Biković

Putina će sutra ujutru na beogradskom aerodromu dočekati domaćin Vučić. Putinov avion će, kroz vazdušni prostor Srbije, do sletanja na Aerodrom “Nikola Tesla” pratiti “migovi” Vojske Srbije.

Dvojica predsednika će se zatim, kako je pominjano u javnosti, uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda.

Sledi doček uz najviše počasti ispred Palate Srbije, a onda sastanak u četiri oka, posle kog je predviđen i svečani ručak za dve delegacije i pripadnike javnog i kulturnog života, među kojima će biti i glumac Miloš Biković i reditelj Emir Kusturica.

FOTO: ANA PAUNKOVIĆ

Posle podne predstoji obilazak Hrama Svetog Save i obraćanje građanima na Vračarskom platou, gde se očekuje više desetina hiljada ljudi. Tu će im se pridružiti i patrijarh Irinej.

Milorad Dodik
I ja ću se sresti s Putinom

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je poseta Putina Beogradu jasan simbol i poruka mira, prijateljstva i podrške Srbiji i srpskom narodu u celini. On je istakao da će se sigurno sresti sa Putinom i podsetio da RS ima dobru saradnju i veze sa Rusijom:

FOTO: EPA, AP/MIKHAIL KLIMENTYEV

– Rusija se vratila na geostratešku poziciju sveta i za nas treba da bude važno da, osim dobrih odnosa sa EU i SAD, imamo dobre odnose i sa Rusijom. Do toga nam je stalo, gradimo to i činimo da svaki naš sastanak bude doprinos jačanju te saradnje i dobrih odnosa.

Bunker na točkovima
Putinomobil u Beogradu

Šef Kremlja će se, kako se pretpostavlja, Beogradom voziti novom limuzinom – “aurus”, piše Sputnjik. Predsednikov automobil, jedan od najsigurnijih na svetu, dostavlja se teretnim avionom.

FOTO: EPA

“Aurus” je prvi put predstavljen javnosti na inauguraciji Putina u maju prošle godine, a u inostranstvu je prvi put provozan u leto iste godine u glavnom gradu Finske, gde se sastao sa svojim američkim kolegom Donaldom Trampom.

Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali mediji su novoj Putinovoj mašini nadenuli ime “zver”, navodeći da je to “pravi bunker na točkovima”.

Brojke

3 milijarde dolara iznosila je robna razmena Srbije i Rusije u 2018.
21 sporazum između dve države biće potpisan tokom Putinove posete

 

Sa Putinom dolaze:
– šef diplomatije Sergej Lavrov
– ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov
– ministar rada Maksim Topilin
– ministar za digitalni razvoj, veze i masovne komunikacije Konstantin Noskov
– generalni direktor “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin
– generalni direktor “Ruskih železnica” Oleg Belozjorov
– rektori tri velika univerziteta

Biljana Bojić/Foto:AP/Yuri Kochetkov/Pool Photo

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top