All for Joomla All for Webmasters
Heroji zajednice

Staza kojom je šetao patrijarh Pavle dok je bio bolestan većim delom danas je neprohodna: Sada rade sve da se to promeni

Ova staza bila je najkraća putanja za meštane.

Najkraća staza između manastira Vujan i banje Gornja Trepča dugačka je oko četiri kilometra, a njom je hodao i Gojko Stojčević, kasnije patrijarh Pavle.  Veći deo ovog puta nije prohodan pa su meštani odlučili da je osposobe, i da je nazovu po patrijarhu Pavlu, kako bi se sačuvalo sećanje na velikog čoveka.

 

Ova staza bila je najkraća putanja za meštane, a patrijarh je ovim putem išao dok je bio bolestan i boravio u manasitu Vujan na putu do Gornje Trepče, prema svedočenju starih.

– To je i staza zdravlja i staza vaskrsenja i što bi za srpski narod imalo neku simboličnu vrednost, da se sad mi vratimo toj stazi patrijarha Pavla, i kao pojedinci i kao narod. A mislim da sama šetnja stazom kroz predivne šumovite predele imala bi izuzetno lekoviti značaj za ljude koji bi došli iz grada da malo obnove svoju energiju – rekao je Milinko Gojković, jedan od meštana.

Ovakvu inicijativu podržavaju i u planinskoj bogomolji na Rujnu.

– Lično mislim da bi mogla da se uredi ta staza, da se sredi da bi mogli banjski gosti da dođu da posete manastir Vujan, oni koji mogu da hodaju, a istovremeno da se kreću stazom kojom je patrijarh odlazio do banje i vraćao se nazad – kazao je arhimandit Jovan Nikitović, iguman manastira Vujin.

Ukoliko bi ideja zaživela i staza postala prohodna, banja bi mogla da privuče nove posetioce. Iz banje podržavaju inicijativu.

– Ta staza bi bila sređena, obeležena, postavljene klupe za odmor. Staza koja ima četiri, četiri i po kilometra treba da bude uređena i dostojna velikom patrijarhu kao što je patrijarh Pavle – izjavio je Slavko Milenković, direktor atomske banje Gornja Trepča.

(dijaspora.news/telegraf)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top