All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Stanovništvo Azerbejdžana je dostiglo brojku od 10 miliona

Desetomilioniti stanovnik Azerbejdžana rođen je u porodici interno raseljenih lica iz regiona Agdere, koji je sada pod okupacijom jermenskih oružanih snaga trenutno registrovanih u selu Baš Gjunejpeje u regionu Agdama. Predsjednik Ilham Alijev i prva dama Mehriban Alijeva su čestitali azerbejdžanskom narodu i porodici djeteta na ovoj važnom događaju. Povodom činjenice da je stanovništvo Azerbejdžana dostiglo brojku od 10 miliona ljudi u glavnom gradu, Bakuu, organizovan je vatromet i koncert.
Dolazak desetomilionitog stanovnika na svijet pokazuje da se Azerbejdžan nalazi na putu održivog razvoja, i da jača u svim oblastima. 28. maja 1918. godine, kada je proglašena Azerbejdžanska demokratska republika, broj stanovnika u zemlji iznosio je 1,9 miliona, a danas 10 miliona.
Osim toga, ovaj događaj svjedoči i to da azerbejdžanska država procijenjuje ljudski kapital kao glavno bogatstvo zemlje. Razvoj ljudskog kapitala u godinama nezavisnosti čini osnovu svih projekata koji se sprovode u zemlji. Glavni ciljevi vlade su postizanje uspjeha u smanjenju siromaštva i podizanje životnog standarda, te obezbijeđivanje blagostanja stanovništva putem socijalno-ekonomskog razvoja zemlje. Socijalne reforme, koje sprovodi predsjednik Ilham Alijev, posebno u prvim mjesecima ove godine, stvorile su pozitivne demografske uslove u kontekstu održivog razvoja i obezbijeđuju održavanje tempa rasta stanovništva u Azerbejdžanu. Danas možemo vidjeti realne rezultate gorenavedene politike, a rođenje desetomilionitog državljanina je samo po sebi pokazatelj ovog uspjeha.

vp

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top