All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

ŠTA SU DOČEKALI! U CRNOJ GORI HOĆE DA ZABRANE NJEGOŠA! Bošnjaci traže cenzuru Gorskog vijenca u školama! Podgorica odgovara: NEMA ŠANSE!

Ističu da je taj resor “važno i merodavno jedino mišljenje stručne književne kritike, a ona Njegoša i njegovo delo, posebno “Gorski vijenac”, svrstava u sam vrh južnoslovenske književnosti”.

“Takvim ga u svojim stručnim razmatranjima smatraju i referentni tumači koji pripadaju Bošnjačkom nacionalnom korpusu”, zaključili su iz Ministarstva kulture i dodaju da je “u apelu jednog broja Bošnjačkih asocijacija dominira neprihvatljiv pristup u tumačenju Njegoša i njegovog dela, izveden iz političkih, a ne književnih motiva”.

Zahtev za zabranu dva velika pisca potpisuju KSPD “Sandžak” u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), “Pravda” iz BiH, Kongres Bošnjaka Severne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada.

Tvrde da će se “ako ne bude preduzet pozitivan potez”, obratiti Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama, Stejt departmentu…

“Svojom mržnjom prema islamu i muslimanima – Bošnjacima, pomenuta dela su godinama izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ… Ne smemo nikako zaboraviti rasističke teme iz navedenih dela; preko njih su se ‘odgajale’ generacije i generacije srpske i crnogorske dece. Ta priča o osveti, klanju, ubijanju, mržnji prema muslimanima – instalirana je u obrazovni sistem kao kulturni kod i ona uvek i nanovo priprema buduće ‘junake’ koji će joj bez ikakvih moralnih zadrški slediti”, tvrde potpisnici zahteva.

Ni za Ministarstvo prosvete nije prihvatljiva ova inicijativa.

“Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv”, rečeno je iz resora Damira Šehovića.

(dijaspora.news/vijesti.me)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top