All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ŠTA JE PUTIN PORUČIO VUČIĆU U TELEFONSKOM RAZGOVORU: Ko krene na Srbiju napao je i Rusiju!

Predsednik Rusije kazao da pomno prati situaciju na KiM i da možemo računati na njihovu pomoć, kao i da mu je Srbija najvažnija na Balkanu i u Evropi.

Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u jučerašnjem telefonskom razgovoru da je onaj ko napadne Srbiju napao i Rusiju, saznaje Kurir!

Povod za razgovor dvojice predsednika bilo je brutalno maltretiranje i hapšenje direktora Kancelarije za KIM Marka Đurića od specijalne jedinice Kosova ROSU na severu Kosova.

Razgovarali jedan sat

Putin je u jednočasovnom razgovoru poručio Vučiću da Rusija pomno prati šta se dešava u Srbiji i na KiM i da naša zemlja može da računa na rusku pomoć u svakom obliku.

 

FOTO: REUTERS

– Putin je rekao da za Moskvu kad je reč o KiM važi samo Rezolucija 1244 UN i da su svi drugi dokumenti ništavni – navodi se u saopštenju iz Predsedništva Srbije.

Iz Kremlja su potvrdili da su Vučić i Putin razgovarali telefonom o problemima na Kosovu.

 

FOTO: BETA/EMIL VAŠ

Vučić je sinoć za TV Prva kazao da je tokom razgovora sa Putinom osetio najviši nivo podrške.

– Predsednik Rusije je poručio da je Srbija najvažnija zemlja na Balkanu, pa i u Evropi! Putin je po pitanju Kosova veoma snažno osudio napad na Marka Đurića i upad ROSU na sever Kosova. Pitao sam ga za savet, s obzirom na to da smo se složili da se situacija reši mirnim putem – rekao je Vučić, kao i da nije zadovoljan reakcijom zapadnih zemalja.

– Nemam više šta da krijem, suviše sam u politici, predsednik sam Srbije i mogu da govorim najotvorenije… Da završim o razgovoru sa Putinom, dogovorili smo se da budemo u stalnom kontaktu, kao i sa predsednikom Lukašenkom. Izrazio sam saučešće u ime Srbije u vezi s tragedijom u tržnom centru. Imaćemo do sada najznačajniju i najvažniju podršku. Srećan sam što ne moramo da se izvinjavamo što je Marko Đurić uhapšen – naveo je predsednik Srbije.

Netrpeljivost

Komentare opozicije ocenio je kao gore od Tačijevih i ostalih albanskih lidera, te kazao da ne želi da odgovara na priče da je ceo događaj sa Đurićem režiran. Vučić je kazao i da je njegova ustavna obaveza da štiti integritet Republike Srbije i da je razmatrao odluku o slanju vojske, ali je nije doneo.

– Da li sam razmatrao takvu odluku, naravno da jesam. Uvek ću izabrati opciju čuvanje mira, ukoliko ne dođemo do poslednje situacije da je narod ugrožen. Shvatio sam da postoji velika netrpeljivosti prema Marku Đuriću, a nisam mogao da pomislim da će Priština doneti ovakvu odluku. Oni su to odlučili jer im situacija u svetu ne ide u prilog. Žele da zauzmu sever Kosova da bi bili u što boljem položaju. Oni znaju dokle mogu da idu, budu li išli dalje, dobiće odgovor – kazao je predsednik Srbije i dodao:

Hoće da zauzmu sever

– Njihova namera je da provere sve mogućnosti kako da zauzmu sever. Napravili su obruč, a proveli su dve svoje jedinice u centralni deo Kosova. Oni žele da zauzmu sever da bi Srbima izbili i poslednju kartu za bilo kakav kompromis u vezi s KiM.

Predsednik Srbije je kazao i da je naš strateški cilj da sačuvamo narod, da sačuvamo sve što možemo, a da najmanje izgubimo:

– Poručujem narodu da ima ko da brine. Za kompromis smo uvek spremni, borićemo se argumentima na demokratski način, a svoju zemlju i narod znaćemo da sačuvamo i odbranimo.

 

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

O Albancima

AKO NE FORMIRAJU ZSO, LAŽOVI SU

Predsednik Srbije je kazao i da će Albanci ili morati da krenu u formiranje ZSO, ili će ceo svet znati da se radi o ortodoksnim lažovima.

– Nadam se da ćemo na regularan način krenuti u formiranje ZSO. Nemamo više nikakve garancije da ROSU neće ponovo upasti na sever. Nadam se da im to više neće padati na pamet. Brinem o Srbima na jugu, ali Albancima je opsesija sever Kosova – naveo je predsednik Srbije, kao i da ne misli da je Briselski sporazum mrtvo slovo na papiru.

– Mi smo ga ispunili, a njih nikad to nije naročito interesovalo. Frederika Mogerini je svojom posetom Beogradu ukazala čast – kazao je Vučić.

FOTO: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Vučić sa Skatom

UPOTREBA SILE NEPRIHVATLJIVA

Predsednik Aleksandar Vučić i ambasador SAD Kajl Skat saglasili su se da su provokacije i upotreba sile neprihvatljivi i da ne stvaraju adekvatno okruženje za stabilnost u regionu. Posle razgovora o odnosima između Beograda i Prištine nakon ovonedeljnih događaja, oni su naglasili da je važno pokušati da se smanje tenzije. Ambasador Skat je apelovao na obe strane da se usredsrede na normalizaciju odnosa kroz dijalog uz posredovanje EU i izrazio spremnost njegove zemlje da podrži sve strane u pregovorima koji se odvijaju kroz dijalog.

Vojna vežba

BORBENI AVIONI IZNAD PREŠEVA

 

Četiri borbena aviona Vojske Srbije „J-22 orao“ oko 16 sati u brišućem letu nadletala su Preševo, u blizini administrativnog prelaza sa Kosovom i Metohijom. Lovci su, kako Kurir saznaje, poleteli sa aerodroma Lađevci i uputili se preko Brzeća i Kopaonika ka Preševu i Bujanovcu. Deset minuta posle prvog naleta, ponovo su prošli istom putanjom, a zatim se vratili i sleteli u Lađevce, saznaje Kurir. Ova velika vojna vežba je, kažu u Vojsci Srbije, najavljena preko sredstava javnog informisanja prethodnih dana upravo da građani ne bi bili uznemireni.

REAGOVANJA

 

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Milorad Dodik, predsednik RS

DOKAZ PROPALIH POKUŠAJA ZAPADA

Zapadne sile su zloupotrebile poverenje koje su im Srbi dali i tako bitno ugrozile pregovarački proces. Kosovo je, uz BiH, dokaz propalih pokušaja Zapada. Sistem duplih standarda koje primenjuje Zapad mora biti prekinut i Srbija je u poziciji da taj standard može da prekine.

 

FOTO: BETA/MILETA MIRČETIĆ

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije

SRBIJA NIKOME NE PRETI

Srbija nikome ne preti, Srbija nikog ne napada, Srbija želi kompromis i pravedno rešenje pitanja KiM zarad budućnosti i Srba i Albanaca. Srbija će umeti i znati da zaštiti sve naše građane. Neka niko ne sumnja u to.

 

FOTO: MARINA LOPIČIĆ

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM

KOGA ĆETE DA HAPSITE?

Na osnovu Briselskog dogovora koji definiše kako će izgledati ZSO, predstavnici 10 lokalnih samouprava su izabrani da formiraju ZSO. Šta je tu protivpravno i nezakonito, pa Priština preti hapšenjem? Koga ćete da hapsite? One koje je narod izabrao na izborima koje ste vi raspisali.

 

FOTO: FONET

Goran Bogdanović, bivši ministar za KiM

OPASNO JEDNOSTRANO FORMIRANJE ZSO

Izlazak Srba iz vlade Kosova je očekivan, a jednostrano formiranje ZSO opasno je i može da dovede do novih sukoba. I bojim se da u toj priči opet mi, Srbi, ne nastradamo. Dijalog svakako treba nastaviti. Dešavanja od ponedeljka i utorka će usporiti implementaciju postignutih sporazuma, posebno ZSO.

 

FOTO: FONET ZORAN MRĐA

Miloš Jovanović, DSS

BEZ KOMPROMISA

Ne postoji nikakva mogućnost za postizanje kompromisa. Iz tih razloga nužno je da se „nakon deset izgubljenih godina“ promeni spoljnopolitička orijentacija Srbije i otvori ozbiljna, demokratska i temeljna rasprava o EU i evropskom putu Srbije.

 

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top