All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SRPSKA BANDA IZVELA ZLOČIN KAO U HOLIVUDSKOM FILMU: Ubili su zlatara na Siciliji, a onda ih je saučesnik ocinkario! Sada ih juri mafija…

Žarko Fetovski, poslednji uhapšeni član bande koja je ubila zlatara Pankracija Muskolinija (44) 2005. godine, istražnim organima u Srbiji otkrio je detalje zločina na Siciliji.

Muskolini je ubijen tokom pljačke u svojoj vili u letovalištu Taormina na Siciliji.

Likvidirala ga je desetočlana banda državljana Srbije, koja je boravila u izbegličkom kampu u gradu Agriđento, a petorica od njih, koje je Vrhovni sud Italije u odsustvu osudio na doživotnu robiju, uspela su da pobegnu s ostrva i da skoro 14 godina u Srbiji žive pod drugim identitetom.

Pali su tek kada ih je valjevska policija pred kraj prošle godine uhapsila zbog serije pljački i razbojništava u privatnim kućama na području Valjeva, Uba i Lajkovca. Fetovski, kao poslednji među uhapšenima, Višem javnom tužilaštvu u Valjevu ispričao je sve okolnosti, od kovanja plana i organizovanja pljačke, preko samog izvršenja i precizne uloge svakog od učesnika u zločinu, do toga kako su uspeli da pobegnu sa Sicilije.

“Ostali uhapšeni, Lajkovčani Milovan D., njegov sin Vojislav, kao i rođaci Slavoljub i Slobodan D. negirali su učešće u pljački i ubistvu, tvrdeći da su Fetovskog instruisali policije i tužilaštvo da tereti njih, a zauzvrat mu je obećan povoljan status vezan za druga krivična dela koja je počinio u Srbiji. Branili su se da ili nikada nisu bili na Siciliji ili da su u kampu u Agriđentu boravili pre zločina. Takođe, naveli su da su stanovnici kampa u Agriđentu naveli policiji njihova imena i uloge u zločinu i da se neko služio njihovim identitetom da bi pokrio stvarne aktere i zaveo pravosudne organe Italije”, ispričao je za “Blic” pouzdani izvor iz istrage.

Prema njegovim rečima, Fetovski je otkrivajući sve detalje pljačke i ubistva sicilijanskog bogataša neprestano molio da ne bude izručen Italiji. Kod ostalih okrivljenih, dodaje naš izvor, prisutan je strah od osvete, jer je ubijeni Pankracio navodno bio u srodstvu sa nekim od viđenijih visokrangiranih pripadnika sicilijanske mafije.

Još u toku same pljačke i ubistva Muskolinija, kako otkriva branilac okrivljenih advokat Miroljub Živković, došlo je do sukoba između razbojnika.

“Naime, kada su upali u vilu i zatekli Muskolinija kojeg je probudio alarm, on je pristao da im da novac i dragocenosti, pa je otvorio dva sefa koja se nalaze u garderoberu spavaće sobe. U momentu kada je sef otvoren, nastalo je otimanje oko plena, a onda je došlo i do unakrsne pucnjave u kojoj je Pankracio ubijen. Potom su se dali u beg, a supruga i sin ubijenog Pankracija su pojurili u spavaću sobu gde su zatekli njegovo telo na podu. Tada je neko od pljačkaša pucao i na Muskolinijevog sina Gaetana, teško ga ranivši”, priča Živković.

Pronalazak tela jednog od ubijenih pljačkaša, kako dodaje, pomogao je italijanskoj policiji da otkrije identitet ostatka bande.

“Jer, jutro nakon zločina na plaži u Vilafranci pronađeno je telo nekog muškarca tamnije puti, te je policija u prvi mah pomislila da se radi o azilantu iz Afrike, ali su forenzičari na njegovim rukama otkrili tragove baruta, a na obući tragove od zemlje iz vrta Muskolinijeve vile. Ubijeni je identifikovan kao Bojan Nikolić, sa boravkom u kampu u Agriđentu, a zahvaljujući iskazima svedoka iz kampa utvrđeno je da je on bio u društvu sada uhapšenih koji su uspeli da pobegnu sa Sicilije”, objašnjava Živković.

Dok je petorka među kojom je bio Fetovski tada uspela da pobegne, karabinjeri su posle opsežne potere uhapsili Željka i Đuku D., Vitomira S. i Vesnu R., kod kojih je i pronađen deo plena iz Muskolinijevog sefa. Zbog ovog zločina, italijanski sud je, pored šest doživotnih kazni, presudom naložio obeštećenje porodice ubijenog Pankracija u vidu vraćanja svega ukradenog i isplate odšete od po 100.000 evra supruzi Steli i deci, sinu Gateanu i ćerki Frančeski.

 

(dijaspora.news/Kurir.rs/Blic/Predrag Vujanac/Foto ilustracija: AP/Printscreen Youtube)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top