All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SRPKINJA UBRIZGAVALA BOGATAŠIMA U ŠVAJCARSKOJ BOTOKS, BEZ DOZVOLE I LICENCE: Istražitelji nisu mogli da veruju kad su ovo otkrili!

Srpkinja i njen asistent, takođe srpski državljanin, bez licence i sa ilegalno uvezenim proizvodima radili korekciju lica pacijentkinjama u okolini Ciriha

 Fizioterapeutkinja (35) iz Srbije i njen asistent (29), takođe srpski državljanin, uhapšeni su u gradu Ditikonu na severu Švajcarske zbog sumnje da su duže vreme ilegalno ubrizgavali botoks pacijentkinjama.

Kako su preneli švajcarski mediji, “doktorka” iz Srbije uhapšena je u sredu oko podneva u svojoj ordinaciji, u trenutku kada je jednoj dami ubrizgavala supstancu protiv bora u lice.

Bez licence

– Srpkinja i njen saradnik uopšte nisu imali licencu za estetske tretmane. Istražitelji su se šokirali kada su otkrili da je fizioterapeutkinja radila s botoksom. Još šokantnije je bilo saznanje da njen asistent nije čak ni fizioterapeut – preneli su lokalni mediji i dodali da su Srpkinja i njen pomoćnik saslušani.
FOTO: SHUTTERSTOC

– Najpre je obavljen razgovor s osumnjičenima, a potom i pretres prostora u kojem su radili. Istražitelji su zaključili da uhapšeni uopšte nemaju odgovarajuće licence za korišćenje medicinskih instrumenata i proizvoda iz ordinacije, kao i da nisu estetski hirurzi, niti dermatolozi. Oni su se, kako je utvrđeno, medicinskom delatnošću u Švajcarskoj bavili bez radne dozvole. Uhapšena žena nije bila u mogućnosti da u Švajcarskoj dobije dozvolu za rad, ali to joj nije predstavljalo nikakvu prepreku – pišu mediji i napominju da je ona u dužem vremenskom periodu nezakonito obavljala medicinski posao, ne mareći za zdravlje pacijenata.

– Njeni pacijenti uglavnom su bile imućnije žene, koje su želele da ispeglaju bore na licu i vratu. Policija proverava koliko pacijenata se podvrgnulo tretmanima prevarantkinje i da li je neko od njih imao komplikacije. Ukoliko se nestručno rukuje instrumentima i proizvodima za korekciju lica moguće su velike komplikacije, pa čak i smrtni ishod – navodi izvor tamošnjih medija.

FOTO: PROFIMEDIA

Nepoznate supstance

Zabrinjavajuće je i to što istražitelji još nisu utvrdili koje supstance je ova “doktorka” ubrizgavala ženama. Prema rečima izvora švajcarskih medija, korišćeni preparati, koji podležu zakonu o terapeutskim proizvodima, navodno su ilegalno uvezeni u Švajcarsku.

Srpkinji i njenom pomagaču ordinaciju je obezbedila jedna državljanka Švajcarske (34). Policija je i sa njom obavila razgovor. Nadležni su u nastavku akcije pokupili sva medicinska sredstva iz lekarske kancelarije za koja se sumnja da su nezakonito uvezena u Švajcarsku – kaže sagovornik švajcarskih medija.

Kako dodaje, u istragu povodom nezakonitog ubrizgavanja injekcija protiv bora pacijentima u Švajcarskoj uključena je i Savezna uprava carina, kako bi se utvrdilo odakle je uvezen sumnjivi botoks.

Profesor Boban Đorđević
Potrebna je kvalitetna obuka

Profesor doktor Boban Đorđević, estetski i plastični hirurg, kaže za Kurir da ovim medicinskim zahvatom mogu da se bave samo edukovani lekari.
– Korekciju lica mogu da obavljaju samo plastični hirurzi i dermatolozi koji su prethodno prošli kvalitetnu edukaciju kod nadležnih organa. To se radi isključivo u registrovanim zdravstvenim ustanovama – naglasio je profesor Đorđević.

Metode za uklanjanje bora
1. Hijaluronska kiselina – injekcija sa supstancom koja se nalazi u ljudskom telu
2. Sintetičke injekcije za bore – uključuju supstance koje nisu povezane sa bilo čim prirodnim u koži
3. Kolagen – Izvađen uglavnom od krava. Iako je nudi prirodan izgled, rezultati tretmana ne traju dugo
4. Autologni fileri za bore – Masnoća se hirurški uklanja iz butina, sa zadnjice ili stomaka, a zatim ubrizgava u lice
5. Botoks – Injekcije deluju tako što “zamrzavaju” mišiće koji uzrokuju bore. Skupe su i traju do šest meseci
6. Karboksiterapija – Iglom se ubrizgava gas ugljen-dioksid. Tako se podstiče razvoj novog kolagena i bore se smanjuju
7. Biopolimer gel – Prilikom ubrizgavanja ovog gela stvara se “kapsula” oko gela i vezuje sa okolnim tkivom
8. Fejslifting – Hirurg podiže i zateže mišiće lica kako bi stvorio estetski privlačnije konture i podmladio strukturu lica
9. Hemijski piling – Uklanja se površinski sloj kože. Radi se kiselinama: AHA kiseline, glikolna kiselina i slično

 

(dijaspora.news/Kurir.rs/Dušan Stamenković)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top