All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

SRPKINJA U PAKLU TRIPOLIJA: Studentkinja medicine (27) živi u strahu, izlazi samo danju (VIDEO)

Libija ponovo tone u haos. Snage nepriznate Libijske nacionalne armije zauzele su aerodrom u Tripoliju. Za stanovnike prestonice život među rafalima je postao normalan od 2011., priča 25-godišnja devojka poreklom iz Srbije.

 Snage Halifa Haftara su u naletu. Zauzeli su stari aerodrom kod Tripolija i tu zbijaju redove. Poručuju da će prestonica – inače pod kontrolom premijera Fajeza Seraja – pasti. Stanovnici sa zebnjom iščekuju ishod. Studentkinja medicine (25) kaže da se najžešće borbe vode na periferiji grada. Na ulasku u Tripoli, u gradu Ez Zavija, vode se bitke sa teškim naoružanjem. U libijsku prestonicu uselio se strah.

“Naveče se ne krećemo. Tad se oni aktiviraju. Ali navikli smo se. Sad u gradu nema ničeg. Mi smo u centru, pa ne čujemo ništa, ali moje drugarice na periferiji čuju i pucnje i rakete – kaže ova mlada devojka koja radi bezbednosti nije želela da otkrije svoje ime.

Уграђени видео

 Njena majka je iz Srbije, a otac iz Libije. Oboje su lekari i upoznali su se u Beogradu, davno, kada je naša zemlja bila deo SFRJ, a na čelu saharske zemlje Gadafi. Ova studentkinja je sa bratom i sestrom odrasla u Srbiji, a u Tripoli je otišla nekoliko godina pre revolucije 2011. Od tada je zemlja u haosu, podeljena na zapadni deo zemlje, kojim vladaju snage premijera Seraja i istočni, kojim vladaju Haftarove snage.

Pojedini su već u stanju pripravnosti i čekaju da vide šta će biti. Neki čak pripremaju i zalihe u slučaju da se stanje pogorša. Ako dođe do većih sukoba, uvodi se vanredno stanje, objašnjava ona.

Уграђени видео“Tada svako mora da se drži svoje kuće, nema škole nema posla. Ali ako baš bude kao na početku revolucije, možda dođemo u Srbiju. Nadam se da ipak nećemo doći do toga”, dodaje studentkinja.

Svaka televizija u Libiji, kaže, navija za svoje. I ne zna se šta dalje može da se desi.

“Ne zna se ko pije, a ko plaća. Ovako nam je već osam godina, svako malo neke bitke i obračuni. Što je najgore, Libijci ubijaju Libijce zbog tuđih ciljeva. Žalosno je šta su uradili od države”, zaključuje svoju ispovest 25-godišnja studentkinja poreklom iz Srbije.

 

RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top