All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

SRIJEDA JE DAN KOJI IRITIRA CRNOGORCE: Utorak im je mnogo draži, evo zbog čega!

Crnogorci su tokom 2018. godine srijedom bili najraspoloženiji za nerede, dok su dan ranije – u utorak bili najmirniji. To pokazuju podaci Uprave policije – Sektora policije opšte nadležnosti.

Pomoćnik direktora policije Nikola Janjušević “Vijestima” je kazao da je od ukupno 1.915 narušavanja javnog reda i mira za prvih 11 mjeseci 2018. godine, srijedom je registrovano 288, a utorkom – 249. Nerede su u navedenom periodu, tvrdi, najviše pravili stariji građani i građanke od 40 godina i više, a policija je za prekršaje procesuirala njih 1.050.

Najviše prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, za navedeni period, počinjeno je u avgustu – 369, a najmanje u februaru (192). Procesuirali su 840 lica starosti od 18 do 30 godina, 676 od 30 do 40 godina i 209 su maloljetnici.

Iako je registrovan znatan broj prekršaja, Janjušević tvrdi da je javni red i mir u Crnoj Gori u kontinuitetu stabilan i da je stanje u ovoj oblasti policijskog djelovanja povoljno. U 2018. godini nije registrovano, tvrdi, nijedno narušavanje javnog reda i mira u većem obimu.

“Sektor policije opšte nadležnosti je težište svojih aktivnosti usmjerio na sprovođenje proaktivnih mjera koje su doprinijele očuvanju stabilnog javnog reda i mira, očuvanju stabilnog bezbjednosnog ambijenta i lične i imovinske sigurnosti svih gradjana u Crnoj Gori”, rekao je Janjušević, koji rukovodi ovim sektorom.

Nikola JanjuÅ¡evićNikola JanjuševićNikola Janjušević
Najveći broj narušavanja javnog reda i mira i prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru policija je registrovala u Glavnom gradu – 497 narušavanja i 671 prekršaj, a najmanje narušavanja u Plužinama – sedam.

Kada je riječ o mjestu izvršenja narušavanja javnog reda i mira za navedeni period, kao i prethodnih godina, najviše je izvršeno na ulicama i trgovima 1.011, u ugostiteljskim objektima 216, sportskim objektima šest i na ostalim mjestima 682. Najviše prekršaja izvršeno je u periodu od 18 časova do ponoći (627), a najmanje u periodu od ponoći do šest ujutru (276).

Po načinu izvršenja 1.377 narušavanja izvršeno je pojedinačno, 389 od strane dva lica i 149 u grupi od tri ili više lica.

Na javnim okupljanjima ukupno bilo 420.000 građana

Najveći bezbjednosni izazov po pitanju javnog reda i mira za policiju su javna okupljanja i javne priredbe, sa povećanim bezbjednosnim rizikom.

Policijski službenici su tokom 2018. godine imali preko 1.600 obezbjeđenja javnih okupljanja na kojima je prisustvovalo oko skoro pola miliona ljudi.

“Tako da možemo zaključiti da je policija u sprovođenju aktivnosti iz oblasti javnog reda i mira bila zaista na visini zadatka”, ocijenio je Janjušević.

Najveći bezbjednosni izazov po pitanju javnog reda i mira za policiju su javna okupljanja i javne priredbe (ilustracija)Najveći bezbjednosni izazov po pitanju javnog reda i mira za policiju su javna okupljanja i javne priredbe (ilustracija)
Tokom prvih 11 mjeseci 2018. godine registrovano je 41 javno okupljanje i javna priredba sa visokim bezbjednosnim rizikom. On je izdvojio obezbjeđenje muzičkog festivala “Sea Dance” u Budvi, obezbjeđenje muzičkog festivala “Lake fest 2018” u Nikšiću, obezbjeđenje međunarodnih fudbalskih i košarkaških utakmica koje su “kroz registrovani rivalitet i rezultatski značaj bile posebno bezbjednsno interesante” i šesti “Montenegro prajd 2018”.

“Prilikom realizacije i ovih obezbjeđenja javnih okupljanja i javnih priredbi nije registrovano nijedno narušavanje javnog reda i mira u većem obimu. Kvalitetno vršenje poslova obezbjeđenja javnih okupljanja i javnih priredbi, doprinijelo je povoljnom stanju javnog reda i mira”, kazao je Janjušević.

Policija je u tom periodu izvršila 452 obezbjeđenja javnih okupljanja, 796 obezbjeđenja javnih priredbi, 162 obezbjeđenja ličnosti, 110 obezbjeđenja objekata, 103 ostala obezbjedjenja.

Od ukupnog broja javnih priredbi, 695 su imala sportski karakter, na kojima je prisustvovalo oko 292.000 građana, dok je na svim javnim okupljanjima za 11 mjeseci 2018. godine prisustvovalo je oko 420.000 gradjana.

Obezbijedili veće prisustvo policajaca na javnim mjestima

Policija opšte nadležnosti dala je značajan doprinos na sprečavanju izvršenja krivičnih djela, pronalaženju i lišenju slobode izvršilaca krivičnih djela, ocijenio je Janjušević.

Kazao je da je reorganizacija pozorničko-patrolne službe, na bazi procjena i stvarnih potreba, obezbijedila veće prisustvo uniformisanih policijskih službenika na javnim mjestima – trgovima, stambenim kvartovima, tržnim centrima, željezničkim i autobuskim stanicama i drugim mjestima.

“Takođe, policijski službenici Uprave policije su kroz kvalitetnu procjenu, planiranje, pripremu i realizaciju obezbjeđenja javnih okupljanja i javnih priredbi, sa povećanim bezbjednosnim rizikom, uspješno realizovali i ove aktivnosti. Prilikom obezbjeđenja javnih okupljanja i javnih priredbi, nije registrovano nijedno narušavanje javnog reda i mira u većem obimu”, rekao je on.

Policija na bazi analiza iz prethodnih godina, tvrdi, sačinjava mjesečne i godišnje planove rada, koji se primarno odnose na preventivno djelovanje, u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira i lične i imovinske sigurnosti svih građana u Crnoj Gori.

Uhapsili 188 lica sa potjernica

U toku 11 mjeseci 2018.godine policija je legitimisala 156.570 lica, pregledala 96.336 lica i 103.209 vozila.

Janjušević je istakao da su, u navedenom periodu, samo službenikci koji sprovode poslove javnog reda i mira pronašli i lišili slobode 188 lica i to 129 lica po lokalnoj, 46 po nacionalnoj i 13 po medjunarodnoj potjernici.

“Kvalitetnom postavkom službe, kontrolom bezbjednosno interesantnih lica, kontrolom i obilascima bezbjednosnih rejona, pravovremenim obavještenjima građana, policija je u 174 slučaja lišila slobode 204 izvršioca krivičnih djela na licu mjesta”, kazao je Janjušević “Vijestima”

Nikola Janjušević

Građanima oduzeli znatno više oružja u odnosu na 2017. godinu

Policija je, u toku 11 mjeseci 2018. godine, od građana oduzela 923 komada oružja, od čega 493 komada vatrenog oružja i 430 komada ostalog oružja.

Janjušević tvrdi da su od ukupno oduzetog vatrenog oružja, 281 komada građani držali u ilegalnom vlasništvu.

“Preduzete aktivnosti policije na kontroli sprovođenja Zakona o oružju, posebno zabrane nošenja vatrenog oružja na javnom mjestu, preventivno su uticale na stabilnost javnog reda i mira”, ocijenio je Janjušević.

Tvrdi da su tokom prvih 11 mjeseci 2017.godine od građana oduzeli 695 komada oružja, od čega 378 komada vatrenog oružja i 317 komada ostalog oružja. Od ukupno oduzetog vatrenog oružja, 228 komada gradjani su držali u ilegalnom vlasništvu.

 

dijaspora.news/VP/Vijesti

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top