All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SRBIJOM SE ŠIRE MIRIS ROŠTILJA I DOBRO RASPOLOŽENJE: Najvredniji požurili na uranak, a evo kako proslavljaju Prvi maj

Nizom manifestacija danas će biti obeležen Međunarodni praznik rada – 1. Maj, a širom Srbije tradicionalno se proslavlja druženjem u prirodi.

12.07 – Na Adi kao na moru!

Ekipa Kurira obišla je i jedno od omiljenih stecišta u Beogradu tokom toplih prolećnih i letnjih meseci – Adu Ciganliju.

 

Od gužve smo jedva uspeli da se probijemo, jer su mahom mladi zauzeli mesta pored jezera već tokom ranih jutarnjih časova. Ni neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine nije im smetalo da uhvate malo “boje”, a sa svih strana dopirala je glasna muzika. I kafići su krcati, pa je Ada za prvomajske praznike još jednom potvrdila svoje mesto u vrhu omiljenih lokacija Beograđana.

 

10.00 – Srpsko kolo za proslavu u Jagodini

 

FOTO: TANJUG/DUŠAN ANIČIĆ

 

Tradicionalnim koncertom folklornih grupa Društva za kulturu “Kablovi” na Letnjoj pozornici u izletištu “Potok” i čitanjem “Prvomajskog proglasa”, i u Jagodini je obeležen Prvi maj, praznik rada.

 

09.15 – Veselo i u Zvezdarskoj šumi

 

U Zvezdarskoj šumi roštilji su uveliko raspaljeni, a za doručak se spremaju ćevapi i pileće belo.

 

 

Najvredniji kažu da su dolazili oko pola šest-šest časova jutros da bi zauzeli mesto, a zabavaljaju ih brojni di-džejevi i bendovi.

 

09.05 – Počela sezona kupanja na novosadskom Štrandu

 

Kupališna sezona na novosadskom Štrandu zvanično počinje danas, a cena ulaznice ostaje ista kao i prošle godine. Građani će dnevnu ulaznicu plaćati 50 dinara, a sezonske karte bez popusta koštaju 1.350 dinara.

 

FOTO: BETA/DRAGAN GOJIĆ

 

Popust za ulaz na kupalište imaju đaci, studenti i penzioneri koji će za sezonsku ulaznicu morati da izdvoje 850 dinara, dok deca do sedam godina ne plaćaju ulaz.

 

08.45 – Vranjska izletišta očišćena za pola sata

 

Akciju čišćenja zelenih površina pored Aleksandrovačkog jezera i izletišta Ćoška je organizovala Komunalna policija.

 

FOTO: TATJANA STAMENKOVIĆ

 

Ivica Tašković načelnik Komunalne policije u Vranju kaže da je u akciji bilo 137 učesnika koji su za svega pola sata očistili pomenute površine.

 

 

Nakon praznika Komunalna policija će obići izletišta kako bi na licu mesta procenila efekte akcije.

 

FOTO: TATJANA STAMENKOVIĆ

 

I Ćoška i Aleksandrovačko jezero omiljene su destinacije Vranjanaca pa ih često koriste za odmor i druženje sa prijateljima.

 

08.38 – U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo, što ide na ruku onima koji dan planiraju da provedu u prirodi.

 

FOTO: PRINTSCREEN/RHMZ

 

Po podne i uveče, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje se ređa pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, mada uglavnom u brdsko-planinskim predelima

 

08.23 – Podsetimo, seča šumskih stabala zabranjena je Zakonom, a predviđene su i novčane kazne za to delo.

 

FOTO: TANJUG/PRINTSKRIN

 

Osim seče grana i stabala, tokom prvomajskog uranka, preti opasnost od požara, te se na građane apeluje da vode računa o tome, kao i da pokupe smeće za sobom.

 

08.15 – Sva mesta ispod košutnjačkih “pečurki”, omiljenog izletišta Beograđana, su zauzeta još od sinoć, vatra raspaljena, a miris roštilja proširio se ovom beogradskom šumom.

 

FOTO: FONET/BRANKO VUKOVIĆ

 

Za uranak je sve spremno.  Veliki broj mladih okupio se u ovoj beogradskoj šumi, u kojoj od jutros vlada vesela, pozitivna atmosefra. Mnogi su zoru dočekali spavajući pod šatorima koje su postavili prethodne noći da bi zauzeli što bolje mesto za roštiljanje i zabavu.

 

FOTO: TANJUG/PRINTSKRIN

 

Dok su najvredniji raspaljivali vatru i pekli meso, ostali su se razbuđivali uz glasnu muziku ili igrajući odbojku.

 

 

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na 1. maj 1886. godine, kada je u Čikagu, SAD, više desetina hiljada radnika izašlo na ulice zahtevajući povoljnije uslove rada i doslednu primenu osmočasovnog radnog vremena.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Tog dana u Čikagu, 1886. Godine, oko 40.000 američkih radnika stupilo je u generalni štrajk, zahtevajući bolje uslove rada, izražene u paroli “tri osmice” – po osam sati rada, odmora i slobodnog vremena Organizatori su prethodno predočili probleme i neposredne zahteve poslodavcima i vlastima.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top