All for Joomla All for Webmasters
Srbija

SRBIJA ZEMUNCU PLAĆA ODŠTETU ZA SABLJU: Sud za ljudska prava u Strazburu doneo presudu

Đorđe Krsmanović (43), bivši pripadnik „zemunskog klana“ i brat Dušana Krsmanovića, dobio je tužbu koju je protiv Republike Srbije podneo Evropskom sudu za ljudska prava i država je obavezana da mu isplati odštetu od 8.200 evra, s kamatama!

Kako se navodi u odluci iz decembra prošle godine u koju je Kurir imao uvid, Sud u Strazburu kaznio je Srbiju zbog toga što nije sprovela istragu o zlostavljanju i torturi koju je preživeo dok je tokom akcije „Sablja“ bio u policijskom pritvoru.

Loša istraga

Evropski sud za ljudska prava naveo je da je imao u vidu okolnosti slučaja, kao i da se navodno zlostavljanje dogodilo tokom vanrednog stanja, posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. Međutim, u odluci se navodi da se na osnovu dostavljenih dokaza primećuje da je Srbija istragu o ljudima koji su učestvovali u zlostavljanju svela na nekoliko razgovora s policajcima.

– Sud smatra da nije sprovedena efikasna istraga i da je došlo do povrede prava Đorđa Krsmanovića – navodi se u odluci Suda za ljudska prava.

Đorđe Krsmanović, podsetimo, stariji je brat Dušana Krsmanovića, koji služi kaznu od 20 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića. Kako se tada pisalo u medijima, on je bio jedan od vođa takozvane pajser brigade, podmlatka „zemunskog klana“. Osuđen je na četiri godine i 10 meseci zatvora zbog iznude i trgovine drogom.

Đorđe Krsmanović uhapšen je 1. aprila 2003. oko četiri sata ujutru, kad je pet pripadnika SAJ ušlo u stan u kojem se krio sa pet prijatelja.

– Tukli su me bejzbol palicama i policijskim palicama. Udarali po tabanima i dlanovima – navodi se u predstavci koju je preko advokata podneo Dušan Krsmanović pre četiri godine.

Tukli ga palicama

Najlonska kesa stavljana mi je na glavu, zbog čega sam izgubio svest, nakon čega su me dva policajca odnela u ćeliju, jer nisam mogao da hodam. Nije mi bilo dozvoljeno da pijem vodu. U samici sam proveo 11 dana, od čega mi pet dana nije doneta hrana, a maltretiranje i zlostavljanje se nastavilo.

Jelena Spasić

Tužio Srbiju 2014. godine

KRSMANOVIĆ TRAŽIO ODŠTETU OD 20.000 EVRA I NAKNADU TROŠKOVA

U tužbi Strazburu, koju je Đorđe Krsmanović podneo protiv Srbije 2014, kako se navodi, on je zahtevao da mu Srbija isplati odštetu od 20.000 evra i naknadu troškova. Međutim, sud je prihvatio njegov zahtev, ali u pet puta manjem iznosu od 4.000 evra, kao i iznos od 4.200 evra za troškove koje je imao. Srbija ima rok od tri meseca od pravosnažnosti da „zemuncu“ isplati naknadu, uz odgovarajuće kamate.

DUŠAN ROBIJA 20 GODINA
– Braća Dušan (na slici) i Đorđe Krsmanović uhapšeni su 2. aprila 2003. u „štek stanu“ na Novom Beogradu

– Tokom „Sablje“ Dušan je priznao brojna zlodela „zemunskog klana“ i prvom kaznom bio je osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je ona smanjena na 20 godina

– Njegovom bratu sudilo se u odvojenom postupku, ali kako je posle izricanja presude pušten na slobodu, odbijao je da ode na odsluženje kazne

– Đorđe je uhapšen 2007. u Specijalnom sudu kad je došao da čuje presudu rođenom bratu Dušanu

kurir.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top