All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Srbi povratnici u Bosni prolaze kroz pakao: Napadaju ih i pljačkaju, a od dvorišta im prave deponije

Takođe im odvode vodu koju su pre rata doveli do svojih kuća.

U Vozuću kod Zavidovića, u Bosni i Hercegovini  ponovo su na meti napada i pljačke, imovina i kuće malobrojnih Srba povratnika zbog čega se oni sve više obeshrabruju i odvraćaju od povratka na predratna ognjišta. Na svega kilometar od ovog mesta u Pantelićima, pred vikend provaljeno je na imanje vlasnika Milenka Cvijetića.

– Prijavili smo provalu policijskoj stanici Zavidovići, koji su obavili uviđaj, ali nam je rečeno da moraju sačekati za kompletnu istragu kriminalističke inspektore iz kantonalne policije u Zenici – kaže vlasnik, koji je zbog ovog slučaja morao da dođe iz Novog Sada, gde je nastanjen.

I u prethodnom periodu su se Srbi sa prostora Vozuće i naselja dolinom reke Krivaje žalili i prijavljivali lokalnim vlastima da im provaljuju u kuće, razbijaju prozore i vrata, odnose i kradu sve što im je nadohvat ruke. Na meti su, prema prijavama, bili Duško i Momir Simić, Gospa Panić, Mileta Lazić, Slobodan Matičić i mnogi drugi. Dešavalo se da se, po prijavi, lokalna policija ne udostoji da izađe na lice mesta i izvrši uviđaj.

Tek kada su iz Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju o tome obavestili načelnika opštine Hašima Mujanovića i načelnika SJB Vedada Šečića situacija se promenila i bar donekle su srpski povratnici bili zaštićeniji.

– Učestale su patrole policije i brže su reagovali na prijave zahvaljujući upravo dvojici ovih zvaničnika. Nažalost, ponovo su učestale provale i ponovo nam se žale ne samo oni koji povremeno dolaze i obilaze svoja imanja, već i oni koji stalno ili često borave u Vozući – kaže za Novosti predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

Nešto efikasnije delovanje na otkrivanju počinilaca bilo je prilikom poslednje veće serije provala kada su procesuirani Z. E, J. A. i S. M. iz susedne Ribnice. Kao maloletnicima njima je Osnovni sud u Zavidovićima izrekao vaspitnu meru pojačanog nadzora nadležnog organa socijalnog staranja, najmanje šest meseci, odnosno do dve godine.

Ova trojka je prethodno poharala kuće Dragiše Popovića, Premila Markovića i Ranka Pašalića, ali i šest kuća domicilnih Bošnjaka na području Vozuće.

Od dvorišta im prave deponije

Nisu se Srbi povratnici u Vozuću žalili lokalnim vlastima samo na pljačke imovine, već i da na njihovim imanjima, čiji su stanovnici do izbijanja ratnog sukoba u BiH bili većinsko stanovništvo, doseljeni Bošnjaci nekontrolisano bacaju otpad i time formiraju divlje deponije. Komšije im takođe odvode vodu koju su pre rata doveli do svojih kuća, a lokalni lovci puštaju divlje svinje na njihova poljoprivredna imanja i seku im šumu.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top