All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Srbi ne mogu svuda na Zakintosu: U pojedine kafiće zabranjen ulaz našim državljanima

Ovo mesto je poznato kao kafić gde se uglavnom okupljaju Srbi, ali uvek bude i stranaca

O ubistvu Amerikanca Bakarija Hendersona (23) na Zakintosu u Laganasu, još pričaju samo srpski turisti. Posle smrti mladića, Srbima je zabranjen ulaz u pojedine klubove, a verzije njegove smrti “odavno” su prohujale glavnom ulicom mediteranske prestonice neobuzdanih žurki, pišu “Novosti”.

“Bar-kod”, gde je kobna tuča počela, dva meseca kasnije važi za najbezbedniji lokal u letovalištu. Zaposleni na pomen Amerikanca i uhapšenih Srba odmahuju glavom i dižu ruke u vazduh. Nevoljno se prisećaju te noći 7. jula, koja je obeležila bar gde rade kao mesto poznato po zločinu.

Ipak, iako su sve oči sveta na trenutak bile uprte u “Bar-kod”, ovde gosti dolaze svakodnevno. Laganas i njegova glavna ulica, u čijem srcu se nalazi “Bar-kod”, ne usporavaju divlji ritam dnevnih i noćnih žurki.

– Takvih tuča, kao što je bila pomenuta te večeri, ovde u Laganasu ima na desetine. Bilo je i mrtvih, ali u ovom lokalu se do tada nikada tako nešto nije dogodilo! – pričaju zaposleni u “Bar-kodu”.

Dok se na ulazu u klub smenjuju Britanci, Srbi, Italijani, table ispisane ispred “Bar-koda” najavljuju utakmice na srpskom jeziku. Ovo mesto je poznato kao kafić gde se uglavnom okupljaju Srbi, ali uvek bude i stranaca.

– To veče nije bilo ni po čemu posebno. Ipak, u jednom trenutku nastao je sukob. Zbog čega? Rekao bih zbog ega svih tih mladića. Pritom, momke iz Srbije nije teško isprovocirati. – objašnjava jedan od radnika popularnog lokala.

U ovom klubu potvrđuju da povod za tuču jeste bilo to što je devojka koja je radila te večeri popila piće sa Hendersonom.

– Popila je šot sa Amerikancima, a jedan od Srba je iznervirano rekao: “Pi…, šta piješ sa crncima piće?”. Udario je Amerikanca, a ovaj mu je uzvratio. Onda je taj Henderson polomio flašu, spreman da se bije. Vikao je: “F**k you, f**k your family”, i onda je počeo da beži, a ovi su ga pojurili. Jedan od kolega je pokušao da ih zaustavi, ali to je bilo nemoguće. Stigli su ga kod kluba “Laš”. Tu je on i udario glavom, pao mrtav – rekli su u kafiću.

Glavnom ulicom u Laganasu, mediteranskom prestonicom razvrata, u međuvremenu odjekuje i ove sezone glasna muzika, koju presecaju akcenti iz svih krajeva Evrope. Uz alkohol i opijate, većina turista menja dan za noć, a s prvim sumrakom počinju turu “od kluba do kluba”.

– Tuče i incidenti su uobičajeni, ali sada je “Bar-kod” najbezbednije mesto na Zakintosu, jer da se desi još jedan incident, verovatno bi ih zatvorili – komentariše jedan od srpskih vodiča.

Nakon što je Henderson, student iz Ostina u Teksasu, nasmrt pretučen 7. jula, uhapšeno je u prvom mahu devet osoba. U Avlonu u zatvoru za maloletnike, u pritvoru su trenutno Miloš Ilić, Nemanja Petrović i Stefan Stojanović. Osumnjičeni Dušan Ranković i Miloš Senić se nalaze u drugim zatvorima u Grčkoj, a Nenad Jovanović i Siniša Petrović su pušteni da se brane sa slobode.

ISTRAGA TAPKA U MESTU ZBOG ODMORA

Osumnjičenima je određen pritvor do početka suđenja, koji po grčkim zakonima može da traje do 18 meseci. Mladići se terete za krivično delo saučesništvo u ubistvu, a suđenje će biti u grčkom gradu Partasu.

– Nakon što su saslušani okrivljeni i neki svedoci, u prvih deset dana nakon događaja istraga je zbog letnjih odmora praktično tapkala u mestu. Sada je najvažnije da dobijemo obdukcioni nalaz što pre, a na njega se čeka, kako su nam rekli, makar tri meseca. Pre dva dana sam posetila Miloša Ilića, Nemanju Petrovića i Stefana Stojanovića, koji su u maloletničkom zatvoru u Avloni, jer su oni mlađa punoletna lica. – kaže advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

– Preko leta su pohađali školu, i učili su jezik, a sada nastavljaju dalje. Jedino je neizvesno da li će Stefana zadržati tu jer je u međuvremenu napunio 21 godinu. Oni se dobro osećaju i nemaju problema sa drugim pritvorenicima, a zatvorsko osoblje je korektno prema njima – dodala je.

 

(Dijaspora.news/vecernje novosti)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top