All for Joomla All for Webmasters
Srbija

ŠOKANTNE TVRDNJE KARADŽIĆEVOG ADVOKATA: Otkrio ko ga je finansirao dok se krio kao DRAGAN DABIĆ

Dr Radovana Karadžića (71), psihijatra i bivšeg predsednika Republike Srpske, alijas Dragana Dabića izdali su Amerikanci, iako su imali dogovor sa njim da ga ostave na miru da živi kako hoće kada je sišao sa vlasti u Republici Srpskoj.

Oni su potom, bez obzira na to što je Karadžić promenio identitet i postao dr Dragan Dabić, koji je čak držao javno predavanja o američkim farmacutskim preparataima, počeli da ucenjuju Srbiju da ga uhapsi i preda Haškom tribunalu.

Analitičar Dragomor Anđelković, komentarišući reči Karadžićevog advokata Gorana Petronijevića da su njegovog klijenta, tokom bekstva, čuvali i finansirali Amerikanci, kaže da dr Dabić ni na koji način nije kriv za ratne zločine u BiH.

– Amerikanaci su sa Karadžićem imali kompromisni dogovor da ga ne diraju, o čemu je govorio i Ričard Holbruk, jedan od kretora Dejtonskog sporazuma kojim je završen rat u Bosni i Hercegovini u novembru 1995. godine. Dogovor je bio da se Karadžić povuče sa mesta predsednika Srpske i da tako, posle Dejtonskog sporazuma, omogući Amerikancima, koji su ga optužili i stoje iza te optužnice, da sačuvaju čast, a sa druge strane, da prihvate da ga ne jure i ništa ne preduzimaju što bi ga ugrozilo. To je bila neka vrsta kompromisa među njima. Karadžiću je tako trebalo da se omogući da nastavi mirno da živi – kaže Anđelković i dodaje da su Amerikanci sve to izneverili.

– Oni su na kraju vršili pritisak na Republiku Srpsku i Srbiju da ga uhapse, ali i na samog Karadžića. Da li su ga, u međuvremenu, finasirali? Pa to me ne bi čudilo! Amerikanci igraju vrlo podmuklo i prljavo. S jedne strane poštuju dogovor do određene tačke, s druge su to koristili kao pritisak na Srbiju da uhapsi Karadžića – naveo je on.

Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti kaže da se često čuje sa Radovanom Karadžićem i da su sve to izmišljene priče.

– Radovan Karadžić je imao dogovor sa Holbrukom i on ga je izigrao. Dogovor se, u međunarodnim odnosima, ne postiže usmeno nego na papiru. Da sada ima taj papir Karadžić bi sada bio slobodan čovek. da su njega čuvali Amerikanci, Karadžić nikada ne bi završio u Hagu. Kada iza nekog stane Amerika nikada neće biti procesuiran. Čujem se sa njim s vremena na vreme. On se mentalno jako dobro drži, ali je lože kada je dokumentacija koja mu je neophodna u pitanju. Stojim mu na raspolaganju za svu dokumentaciju koja mu je neophodna – naveo je Trifunović.

Njegov kolega Branko Radun navodi da on ne može da tvrdi da je to tačno jer je u pitanju samo izjava Karadžićevog advokata, ali ono što je indikativno je to što je Karadžić imao dogovor za američkom administracijom, odnosno sa Holbrukom, da se povuče sa vlasti i da neće biti procesuiran.

– To Amerikanci nisu ispunili. Ali su verovatno neke njihove strukture pratile situaciju, a deo tih struktura možda su ga i pomagale. Nisu oni to radili zato što su ga nešto posebno simpatisali, već tbog toga što je Karadžić bio jedan od ključnih ljudi da bi uopšte došlo do dejtonskog sporazuma – istakao je Radun.

Podsetimo, Petronijević je izjavio za da ga je jedan američki novinar pitao u Hagu ko je čuvao i skrivao Karadžića, kada se Petronijević prisetio frapantnog slučaja da je Karadžić, koji je tada kao dr Dragan Dabić držao predavanja o upotrebi vitamina i alternativnih sredstava prevencije, koja je plaćala američka farmaceutska kuća 300 ili 400 evra za nekoliko predavanja za redom.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top