All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SNEŽNA APOKALIPSA PARALIZOVALA EVROPU Mećava uništava puteve, vetar od 100 km/h, raste broj žrtava, proglašena OPASNOST (FOTO)

Austrija je zatrpana snegom, a visina smetova dostiže i deset metara, dok su delovi Nemačke odsečeni od ostatka zemlje.

U Evropi je usled zimskih neprilika do sada stradalo 13 osoba, navode portali.
Najmanje devet osoba stradalo je u mećavama u Austriji i Nemačkoj, a stradalih je bilo i u Norveškoj i Rumuniji.

Situacija je kritična u Austriji, gde se spasioci, vatrogasci, vojska i službe za čišćenje puteva bore sa ogromnim smetovima.

Traga se za brojnim nestalim meštanima i turistima, sneg je blokirao oko 2.000 ljudi, a česti su i prekidi struje.

Meteorolozi najavljuju nastavak snežnih padavina do kraja sedmice, a ponegde bi moglo pasti i do dva metra snega.

U nekim delovima Austrije već je pala količina snega koja je jednaka prosečnoj za ceo januar.

Lavine nisu opasne samo zbog toga što su već odnele desetak života i što blokiraju određene saobraćajnice nego i zato što puteve uništavaju. Snežna lavina je tako u tirolskoj opštini Finkenberg odnela 100 metara asfaltiranog puta, koji je sada u osnovi neprohodan. Nadležnim službama nije preostalo ništa drugo nego da taj put proglase zatvorenom, i da probiju improvizovani zamenski put za hitne medicinske slučajeve, dok je oko 80 ljudi ostalo odsečeno od ostatka sveta, među njima i brojni turisti.

Snežna oluja ponemogućava helikopterima da učestvuju u akcijama spasavanja, iako su sve letelice austrijske vojske u stanju pripravnosti. Austrijska vojska raspolaže i sa nekoliko helikoptera “Crni jastreb”, koji su stacionirani većinom u zapadnom delu zemlje koji i je najviše pogođen lavinama, ali pitanje je da li je uopšte sigurno da polete u ovakvim vremenskim prilikama.

Nevreme jača i u Bavarskoj, u kojoj su zbog previše snega i opasnosti od lavina zatvorene ski-staze. Problem predstavlja i težak sneg na drveću, zbog kojeg postoji opasnost rušenja stabala koja bi onda mogla pasti na staze i žičare.

U bavarskim Alpama je, zbog mogućnosti lavina, na snazi upozorenje od četiri stepena, od mogućih pet.

Stanovništvo koje se nalazi u područjima u kojima je proglašena opasnost od lavina ili su trenutno odsečena zbog snežnih nanosa upozoreno je da ne napuštaju kuće i ne odlaze u nebezbedna područja jer ugrožavaju svoje živote.

Sneg izaziva probleme i u drugim delovima Evrope. Otkazani su brojni letovi u Slovačkoj, Holandiji i skandinavskim zemljama.

U Atini su zatvorene škole, a u planinskim delovima Grčke temperatura je pala do minus dvadeset stepeni Celzijusovih.

Rumunska policija pronašla je danas telo 67-godišnjaka u parku u gradu Slatini na jugu zemlje. Pretpostavlja se da je preminuo od posledica smrzavanja, budući da su se temperature u toj zemlji spustile na -25 stepeni Celzijevih.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IZDVAJAMO

Dijaspora News je prvi informativni portal namijenjen dijaspori. Cilj portala Dijaspora News je da nas poveže i okupi, da informiše o najvažnijim dešavanjima, kako u domovini, tako i o aktivnostima udruženja i pojedinaca u iseljeništvu. Trudićemo se da budemo drugačiji, bolji, da obezbijedimo relevantne informacije sa relevantnih adresa. Ne ustežite se da nas kontaktirate, pitate, pošaljete vijesti iz svojih zajednica. Registrujte se i na DN forum i podijelite svoja iskustva i stavove.

Povežimo se.

Facebook

To Top