All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SMETA IM SRPSKI KRALJ: Krivična prijava protiv opštine Budva zbog obnavljanja spomenika Petru I Karađorđeviću

Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu protiv Opštine Budva zbog namere da obnovi spomen-obeležje srpskom kralju Petru Karađorđeviću u tom gradu i obnovi, kako navode, spomen-obeležja srpskoj okupacionoj vojsci, jer je to, kažu, u suprotnosti sa Zakonom o spomen-obeležjima, a u vezi sa krivičnim delom izazivanja nacionalne mržnje, preneo je portal RTCG.

Crnogorski pokret, kako navode, zahteva od partija koje čine koalicionu vlast u Budvi, a koje sebe smatraju procrnogorskim i idependističkim “da onemoguće ovakvo suberzivno i neprijateljsko ponašanje prema Crnoj Gori i Crnogorcima lokalne vlasti u Budvi”.

Ukoliko to ne učine, poručuju, biće smatrani delom antidržavnih i anticrnogorskih snaga u Crnoj Gori. Crnogorski pokret takođe traži od nadležnih organa da se pokrene postupak vraćanja imena Petrovcu, koje je se pre 2. februara 1919. godine zvalo Kastel Lastva. O stvarnom raspoloženju građana Kastel Lastve da njihov grad ponese ime okupatora Crne Gore, Petra Karađorđevića, najbolje govori što su u tadašnjem Petrovcu ubedljivu pobedu na izborima 1920. godine odneli komunisti, tako da je Petrovac bio prva komunistička opština opština na jadranskoj, jugoslovenskoj obali.

FOTO: PROFIMEDIA

“Da ne zaboravimo da je taj isti kralj Petar zabranio federalistima da učestvuju na izborima, a da su srpski rojalisti ubedljivo poraženi. Toliko o volji građana Kastel Lastve da im se promeni ime u ime koje nažalost nosi do današnjih dana. Svim gradovima u Crnoj Gori su vraćena njihova stara imena osim Petrovcu. Zaista moramo da se pitamo zašto je to tako, ako znamo da se radi o čoveku koji zaslužuje pre svih ostalih da mu se ime zauvek izbriše iz bilo kojeg toponima u Crnoj Gori”, poručili su iz te stranke.

Opštinska vlast u Budvi raspisala je konkurs za sanaciju spomen-obeležja srpskom i jugoslovenskom kralju Petru Karađorđeviću koji se nalazi kod fontane, van gradskih bedema.

“Sanacioni radovi obuhvataju čišćenje i konzervaciju spomen-obilježja, uređenje okolnoga prostora i postavljanje informativne table. Vrednost radova je 5.000 evra. Ista vlast je pre nekoga vremena očistila i sanirala spomen-obieležje ulasku srpskih okupacionih trupa u Budvu 1918. godine, koje se nalazi iznad Veljih vrata Staroga grada, koja je postavljena 1931. godine. Na njoj piše: ‘Na uspomenu dolaska hrabre pobedonosne srpske vojske koja posle junačkih pobeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. godine. postavlja opština Budva'”, podsećaju iz Crnogorskog pokreta.
Oni se pozivaju na član Zakona o spomen-obeležjima u kojem, kako navode, stoji da je “zabranjeno podizati spomen-obeležja za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, a stavom 7 i licu koje je u istoriji Crne Gore imalo negativnu ulogu.

“Cela dinastija Karađorđevića, uključujući i kralja Petra, i srpska vojska su simboli propasti i uništenja Crne Gore, i na njih se odnose ova dva stava člana 10 pomenutoga Zakona. Ta dinastija, silom srpske vojske i njenoga oružja, 1918. godine uklonila je crnogorsku dinastiju Petrović-Njegoš s državnoga trona, ukinula crnogorsku državu i Crnogorsku crkvu i uzrokovala propast zemlje. Posledice su zastrašujuće i izazivaju kontroverze, sporove i sukobe do današnjih dana, destabilizuju političke prilike na način koji sprečava državu da se uredi u političkom, ekonomskom, privrednom i svakom drugom pogledu”, navode iz Crnogorskog pokreta.

Kao najteže posledice nabrajaj građanski rat koji je trajao od 1919. do 1928. godine s velikim žrtvama i mnogo popaljenih domova, opšte zaostajanje zemlje u obrazovnom, kulturnom i privrednom smislu, bespoštedna pljačka svih crnogorskih resursa i jezička, kulturna i politička asimilacija stanovništva.

Zatim, dodaju, da veličanje okupacije, okupacione vojske i lica koja ih oličavaju, u ovome slučaju srpske vojske i kralja Petra Karađorđevića, nije samo uvreda za Crnogorce kao slobodarski narod, nego indirektni javni poziv na nasilje i mržnju prema njima.

Zbog svega toga, navode iz Crnogorskog pokreta, Tužilaštvu su predložili da pokrene postupak protiv opštine Budva zbog podsticanja međunacionalne netrpeljivosti i mržnje, provokacije upućene pripadnicima crnogorske nacije i obnavljanja spomen-obeležja koje, smatraju, slavi okupaciju, okupacionu vojsku i kralja Petra koji ih oličava.

Predložili su i pokretanje postupka za uklanjanje spomen-ploče iznad ulaznih vrata od Grada i spomen-obilježja kralju Petru Karađorđeviću, a Opštini Budva odredi kaznu koja odgovara težini dela.

Smatraju da se mora imati u vidu da je protiv nje već jednom iniciran krivični postupak zbog slavljenja Podgoričke skupštine i datuma njenoga održavanja, koji je u vezi s propašću Crne Gore.

ijaspora.news//Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top