All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ŠLEP DO SRBIJE 800 EVRA, ROĐACI ŠALJU NOVAC Nekima automobili na dnu mora, drugima toliko oštećeni da ih ostavljaju u Grčkoj

Mnogi naši turisti kojima su u nevremenu u Grčkoj potopljeni automobili našli su se u nezavidnoj situaciji jer treba da organizuju šlepovanje automobila u Srbiju, kao i prevoz svojih porodica do kuće. Na ove okolnosti niko nije računao pa je dosta njih ostalo bez novca kojim bi platili sve troškove te pokušavaju da na sve načine da se snađu.

Nekoliko naših turista je nažalost ostalo je bez automobila i to kako saznajemo u Niktiju i solunskoj regiji jer su njihove automobile bujice odnele duboko u more.

Potopljeno mnogo automobila

– Jedan od njih je razmišljao da li da uopšte organizuje šlep službu jer je pitanje da li će auto ikada biti osposobljen. Mnogo automobila je bilo potopljeno na ulicama ili parkinzima ali generalno, najviše je stradalo automobila od lokalaca – kaže za “Blic” Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije “Nikana”.

Naši turisti kojima su poplavljeni automobili su se javljali prvo u policiju jer je to obavezna procedura i nakon izdavanja zapisnika morali su da organizuju su šlep službu preko svojh osiguranja ukoliko ih imaju. Oni koji nisu pred put uplatili dodatno osiguranje, moraju da plate šlep službu iz svog džepa, a taj trošak ih košta oko 700, 800 evra.

Ne postoji organizovana pomoć

– Organizovana pomoć za ljude koji su se našli u ovoj situaciji ne postoji, ali svi mogu da se jave našem konzulatu čiji su zaposleni na raspolaganju svim ugroženim turistima. Konzul je kontaktirao i nas i predstavnike drugih agencija kako bi se raspitao da li je nekome potrebna pomoć, ali s obzirom na to da nije bilo povređenih niti na bilo koji drugi način ugroženih turista nije bilo potrebe da se angažuju drugačije osim da im objasne proceduru u vezi sa prijavom štete na automobilu – navodi ona.

Angažovanje šlep službe najviše je pogodilo one koji nisu imali uplaćeno dodatno osiguranje.

Najgore prošli turisti bez osiguranja

– To je bio veliki neplanirani izdatak, ali ljudi su se jednostavno snalazili, plaćali po dolasku u Srbiju, slali su im rođaci, udruživali se pa su šlepovali dva automobila odjednom i tako delili troškove i slično – objašnjava Ana Nikolić kakva je situacija sa našim turistima.

Onima koji su ostali bez novca koji im je neophodan da bi se vratili u Srbiju, može se uplatiti na njihove račune i oni sa tim novcem na platnim karticama mogu raspolagati u inostranstvu uz proviziju koja zavisi od vrste kartice i matične banke.

Kako poslati novac turistima da se vrate kući

Takođe novac se može poslati i “Vestern unionom”, iz bilo koje Pošte u Srbiji. Novac se šalje isključivo u dinarima, a primalac ga preuzima u valuti dostupnoj u zemlji u kojoj je dok proviziju uvek plaća samo pošiljalac.

Da biste nekom uplatili novac treba na šalteru u Pošti da pokažete važeću ličnu ispravu i da navedete državu u koju šaljete novac, iznos, ime i prezime osobe kojoj šaljete novac i prebivalište na kome se trenutno nalazi osoba kojoj šaljete novac.

Ovako poslat novac se u najvećem broju slučajeva može podići za svega nekoliko minuta nakon slanja.

Onom ko šalje novac službenik u Pošti će uručiti overen primerak formulara sa desetocifrenim Kontrolnim brojem transfera (MTCN) koji je potrebno da zajedno sa svojim podacima javite osobi koja prima novac.

Osoba kojoj ste poslali novac prilikom preuzimanja treba da zna ovaj MTNC, ime i prezime pošiljaoca, kao i zemlju iz koje je novac poslat.

(dijaspora.news/blic.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top