All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Sledeći put idemo na Kosovo: Noćni vukovi otkrili gde se u Srbiji najviše osećaju ruski tragovi (FOTO)

Želja im je da se Noćnim vukovima približi što više običnog sveta koji će se bolje upoznati sa njihovim aktivnostima.

 

Noćni vukovi i predstavnici Federacije motociklističkog turizma Rusije po završetku turneje, svojevrsnog “Ruski Balkan”u okviru koje su posetili Srbiju i BiH, kako bi istražili kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu, održali su konferenciju za novinare u “Ruskom domu” na kojoj su preneli svoje utiske sa putovanja. Zaključno sa 27. martom, hodočašće je završeno.

Konferencija je počela minutom ćutanja, kako bi se odala počast nastradalima u tržnom centru u Kemerovu, gde su život izgubile 64 osobe.

Foto: Telegraf.rs

Kulturno-istorijsko hodočašće “Ruski Balkan” deo je uspešnog projekta “Ruski Put”, čiji je zadatak otkrivanje malo poznatih stranica istorije Ruskog carstva i pravoslavlja.

Na putovanju kroz Srbiju i Republiku Srpsku , hodočasnici su posetili pravoslavne manastire, crkve i kulturno-istorijske znamenitosti.

Predstavnik ruske moto Federacije Jevgenij Strogov, rekao je da se takve manifestacije sada već tradicionalno održavaju i da je ovogodišnja 10. po redu. Kako je naveo, ovakva putovanja usmerena su na zbližavanje ruskog i srpskog naroda, kao i da je njihov glavni cilj da se ljudi bolje upoznaju sa istorijom, kulturom i tradicijom koja nas povezuje.

– Naša želja je da obiđemo mesta značajna za oba naša naroda. Ovo putovanje organizovali smo po Srbiji, ali iste ture imamo i po drugim zemljama Balkana, baš kao i u Rusiji – rekao je Strogov.

Foto: Telegraf.rs

Kako je istakao, njihova želja je da se Noćnim vukovima približi što više običnog sveta koji će se bolje upoznati sa njihovim aktivnostima.

Govoreći o ruskim tragovima u Srbiji, Strogov je rekao da se ruski uticaj najviše vidi u Beloj Crkvi i Pančevu. U Beloj Crkvi su bili smešteni ruski kadetski korpusi, a u Pančevu je, na mestu današnje Opšte bolnice, bila Vrangelova bolnica.

>>>Ko je vođa “Noćnih vukova”: Otkud mu nadimak HIRURG i kako je upoznao Putina? (FOTO) (VIDEO)

Foto: Telegraf.rs

– Želeo bih da kažem da je istorija ta koja nas spaja i da se ovo putovanje odvija u čast velikog kneza Dmitrija Donskog kao i svetog cara Lazara. Neke sitaucije koje su se desile na Kosovu polju, odnosno u Kulikovskoj bici u ruskoj verziji, koja istorijski podseća i po vremenskom razdoblju na Kosovski boj, nešto je što poštujemo i sa čime idemo. Putujemo pod zastavom na kojoj su ispisane reči cara Lazara, reči “Kneževe kletve”, ispisane na srpskom jeziku.

Strogov je istakao da je pažnja, koju su kao i uvek, ove godine privukli Noćni vukovi i plan njihovog putovanja, bila usmerena na pogrešan put. Cela akcija je ispolitizovana bez razloga. Kako je naveo, njihov cilj je bio da što više vremena provedu sa narodom, a taj cilj su i ispunili. Utisci su svakako pozitivni, jer su toplu dobrodošlicu imali i kod naroda, ali u manastirima koje su obišli.

Foto: Telegraf.rs

Takođe, istakao je da želi da skrene pažnju građanima naših zemalja da ne dozvole da im se odvraća pažnja sa osnovne ideje koju propagiraju Noćni vukovi, a to je da žele da upoznaju i prodube veze ruskog i srpskog naroda i to kroz kulturu, tradiciju i običaje.

– Ono na čemu sada radimo jeste da pravimo maršutu koja će povezati Kosovo polje i Kulikovo polje. To je tehnički veoma komplikovana maršuta koja zahteva odličnu logistiku i mnogo drugih stvari, ali to je upravo naša želja da pokažemo zajedničke korene i zajedničku istoriju, koja je u osnovi svega ovoga što radimo. Očekujemo da ćemo nailaziti na prepreke, ali smo spremni da ih prevazilazimo. Takođe, velika želja nam je da nam se na tom putovanju pridruže i srpski i ruski sveštenici, kao i običan narod, jer nam je cilj upravo objedinjavanje naših naroda – rekao je Strogov.

Vođa srpskog ogranka Noćnih vukova Saša Savić, prokomentarisao je dešavanja na granici sa Republikom Srpskom i rekao da je veoma razočaran zbog činjenice da su neke institucije BiH zabranile ulazak na teritoriju te zemlje njemu i vođi Noćnih vukova,Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu. 

Foto: Telegraf.rs

– Proglasili su nas, maltene, teroristima, mene i mog predsednika Hirurga – reko je Savić.

Kako je rekao, Noćni vukovi su se uvek pozivali na ljubav i slogu, te da mu je zbog toga veoma žao što je njihovo putovanje ove godine iskorišćeno za napad na predsednike Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, kao i na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Savić je istakao da nije istina da je trebalo da se sastanu sa državnim vrhom Srbije i Republike Srpske.

– Nisam učinio nijedno krivično delo na teritoriji BiH. Nemam saobraćajni prekršaj da bi me bilo ko oklevetao – rekao je Savić i dodao da su se u medijima pojavili natpisi da on i Aleksandar Zaldostanov predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost, zbog čega im je bio zabranjen ulazak na teritoriju BiH.

Kako je rekao, ideologija kojom se vodi i sam Hirurg, jeste da šire mir i slogu, ono što politika nikada nije uspela, da se kroz ljubav, vožnju i zbližavanje ujedini sav slovenski narod gde god da živi.

Foto: Telegraf.rs

– Narod je rekao svoje. Svuda smo bili dočekani pravom srpskom, domaćinskom atmosferom. Niko nas nije najurio osim tabloida i ministara iz BiH.

Savić je istakao da Noćni vukovi nisu pravoslavni radikalni ekstremisti kao što ih tabloidi uglavnom predstavljaju, jer u njihovim redovima ima i Hrišćana i Muslimana i Jevreja. Rekao je, da bi u slučaju da je istina da su oni pravoslavni teroristi, na granici sa BiH, ako bi se u njegovom društvu pored Hirurga našao i Ramzan Kadirov, upravo samo Kadirov mogao da prođe jer nije pravoslavac. Čečenski predsednik Ramzan Kadirov je inače počasni vođa Vukova u Čečeniji.

Jeromonah Afanasije iz Trojice-Sergijeve Lavre, koji je učestvovao u ovom hodočašću, rekao je da se njihov put može nazvati diplomatijom vere ili narodnom diplomatijom.

Foto: Telegraf.rs

– Sve što se dešava, dešava se iz razloga da bismo jedni drugima, Rusima i Srbima, potvrdili da smo bratski narod. Povezuju nas nacionalni koreni, jezik, kultura i vera. Vremena su teška kao što su i bila, a svet koji nas okružuje je svet lukavstva i licemerja, pa bi baš zbog toga trebalo da podržavamo jedni druge, jer upravo u našem zajedništvu leži naša snaga. Samo tako možemo da opstanemo kao narodi i da očuvamo svoju kulturu i veru – rekao je Afanasije.

On je istakao da je srpski narod jedini koji pamti i ne zaboravlja ono što je Rusija uradila za njega tokom stotina godina, te da je kroz putovanje uočio da se među ljudima ovde oseća istinska ljubav, ljubav naroda koji je i sam veoma mnogo stradao.

U znak zahvalnosti za dobru saradnju, Strogov je, u ime Noćnih vukova, poklonio po jednu ikonu Arhangela Mihaila Ruskom kulturnom centru i ambasadi Rusije u Srbiji.

Foto: Telegraf.rs

– Simbolika je da ce Arhangel Mihailo svojom strelom uspeti da ubije đavola. Mislim da smo svi sad u sukobu sa njim i da će nam upravo Arhangel Mihailo pomoći da se izborimo sa njim.

Predstavniku ruske ambasade predata je i zastava sa kojom su prošli “Ruski Balkan”, kao i molitvenik za svaki dan, donet iz Trojice-Sergijeve Lavre.

Foto: Telegraf.rs

Takođe, predstavnicima medija koji su sarađivali sa Noćnim vukovima tokom prošlogodišnje turneje, Strogov je predao zahvalnice Aleksandra Zaldostanova.

Noćni vukovi su nakon konferencije posetili Hram Svetog Save na Vračaru.

 

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top