All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

SKANDALOZNA PRESUDA CRNOGORSKOG SUDA: Kotoranka provela 30 dana u pritvoru kao navodni član mafije, dobila 1.000 evra odštete

Država će platiti 1.000 evra odštete Kotoranki Slavki Vujašković jer je pre godinu i po greškom po nalogu Specijalnog tužilaštva uhapšena pod sumnjom da je deo budvanske kriminalne grupe koja je lokalni budžet oštetila za više miliona evra.

Higijeničarka sa benzinske pumpe na Jazu nakon nezakonitog hapšenja kuburi sa brojnim zdravstvenim problemima, pa je zbog povrede prava, slobode ličnosti, časti i ugleda od države tražila 45.000 evra.

“Presudom Osnovnog suda u Podgorici kojom su moja ličnost, sloboda, čast i ugled ocenjeni sa 1.000 evra – doživljavam kao nastavak ničim izazvanog šikaniranja od crnogorskih pravosudnih institucija. Tužilaštvo hapšenjem bez osnova, izjegavanjem davanja elementarno pristojnog izvinjenja, Ministarstvo pravde ćutanjem tri meseca po pitanju pružanja satisfakcije i konačno Osnovni sud u Podgorici, povredili su me i uvredili do granica izdržljivosti”, navela je Vujašković u pisanoj izjavi dostavljenoj “Vijestima”.

Napisala je da podnošenjem tužbe za naknadu nematerijalne štete nije želela ništa što joj ne pripada.

“Tražila sma poštenu satisfakciju. Izgleda na pogrešnom mestu. Stres mi se produžava, zdravlje propada, javnost i dalje popreko posmatra, porodica zajedno sa mnom pati. Ipak, nadam se da će u daljem toku postupka na drugačji način biti ocenjeno moje stradanje”.

U presudi podgoričkog Osnovnog suda navodi se da se delimično usvaja tužbeni zahtev i obavezuje se država da zbog neosnovanog lišenja slobode isplati 1.000 evra…

“Odbija se tužbeni zahtev u iznosu od 44.000 evra”, navodi se u presudi donetoj 4. jula.

Vujašković, koju zastupa advokat Veselin Kovačević, u tužbi podseća da je bila uhapšena 14. januara 2016. u šest sati u porodičnoj kući u Radanovićima, dok se spremala da ide na posao.

Nju su policijski službenici sproveli do zgrade Specijalnog tužilaštva u Podgorici, gde su joj oduzete lične stvari i nakon čega je smeštena u pritvorsku jedinicu u podrumu zgrade.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države, osporio je tužbeni zahtev, navodeći da nije dostvaljen nijedan dokaz i konstatovao da je previsoko postvaljen u odnosu na aktulenu sudsku praksu.

“Neosnovano lišenje slobode bilo je medijski praćeno, a na televiziji je prikazan snimak njenog izvođenja iz “marice” sa lisicama na rukama ispred zgrade Specijalnog tužilaštva. Ta slika se pojavila u svima štampanim medijima sa tekstom da je član budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića. Posebno joj je bilo teško što nije mogla da javi porodici gde se nalazi i što nije znala zbog čega je privedena. Od tada ima psihičkih i zdravstvenih problema”, navodi se u tužbi Vujaškovićeve.

Kovačević je najavio da će na presudu biti izjavljena žalba i rekao da je uveren da će drugostepeni sud tu pravnu stvar rešiti pravičnije.

“Nerado komentarišem presudu koja nije pravosnažna, ali ne mogu da ne izrazim zaprepašćenje visinom dosuđenje satisfakcije za najgrublji mogući čin koji pravosudna vlast može da uradi nekom pojedincu. Pozivanje na cenu 30-odnevnog neosnovanog pritvora koja egzistira u crnogorskoj sudskoj praksi nije odgovarajuća analogija, jer je to potpuno druga životna i pravna situacija od one u kojoj se Slavka našla. Sličan primjer nije zabeležen poslednjih godina ni u jednom pravnom sistemu zemalja bivše Jugoslavije, tako da se nije mogla naći analogija ni u crnogorskoj, ni u sudskoj praksi zemalja koje su nam po pravnom poretku i kulturi bliske. Njen slučaj je jedinstven i kao takav je morao biti tretiran od Osnovnog suda u Podgorici”, kazao je za “Vijesti” Kovačević.

(Dijaspora.nes/vijesti.me)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top