All for Joomla All for Webmasters
Srbija

ŠEŠELJ OSUĐEN NA 10 GODINA ZATVORA! Hag ukinuo oslobađajuću presudu Šešelju!

Oni tvrde da je Šešelj krivično odgovoran za progon i podsticanje mržnje govorima.

U Mehanizmu za krivične tribunale u Hagu u 14 sati počela je sednica na kojoj je saopštena drugostepena odluka u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je prvostepenom presudom oslobođen od svih optužbi haškog tužilaštva.

 

Oni tvrde da je Šešelj krivično odgovoran za progon i podsticanje progona i nasilnog premeštanja govorima, pa ga je drugostepeno veće osudilo na 10 godina.

Šešeljeva kazna je odslužena, s obzirom da je boravio u pritvoru tokom suđenja.

 

Sudija Meron rekao je da Žalbeno veće odbija žalbu tužilaštva za kršenje zakona i običaja rata. 

 

Žalbeno veće smatra da na prvi pogled postoje zločini koji su počinile udružene srpske snage sa ciljem da se trajno ukloni muslimanko, hrvatsko i nesrpsko stanovništvo. Međutim, optužba nije dokazala da je Pretresno veće pogrešilo kada je zakljućilo da nije postojao udruženi zločinački poduhvat u kojom je Šešelj učestvovao.

 

Za krivična dela po osnovu govora Šešelja, Žalbeno veće smatra da optužba nije dokazala da je po pitanju njegovog govora u Vukovaru Pretresno veće pogrešilo. Što se tiče govora u Malom zvorniku i Skupštini, to veće smatra da mogu da izazovu strah i huškačke su prirode. Njegove izjave su mogle da navode lica da počinu zločine na nesrpske civile. Međutim, Žalbeno veće ima u vidu vreme koje je proteklo i posredne dokaze, te je Pretresno veće razumno postupilo da su dokazi nedovoljni.

 

Žalbeno veće smatra da je Šešelj krivično odgovoran po osnovu govora 1992. u Hrtkovcima za podsticanje deportacije, progona i drugih nehumanih dela, kao zločina protiv čovečnosti, kao i za činjenje progona.

 

Šešelj ne prisustvuje objavi presude, kao što je ranije i najavio. Šešelj je rekao za medije da će ovo izricanje drugostepene presude prespavati.

 

Prvostepenom presudom sudsko veće Haškog tribunala na čelu sa sudijom Žan Klod Antoanetijem 31. marta 2016. oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top