All for Joomla All for Webmasters
jugoslavija

Sedite u juga i vratite se u prošlost: Jedinstven način da tursiti posete Titovu Jugoslaviju vožnjom “oldtajmerom” (FOTO) (VIDEO)

Turisti mogu da se u Beogradu ukrcaju u jugo, podjenako rustičan i simboličan kao što je bila Titova Jugoslavija, koji je bio jeftin, pristupačan radnicima te komunističke države.
U Beogradu turisti mogu da se ukrcaju u “jugo” i posete nestalu zemlju iz prošlih vremena tim “odltajmerom”, simbolom nekadašnje Jugoslavije.

Beograd, sve popularnije odredište, ugostio je milion posetilaca 2017. godine, od čega 835.000 stranaca – po zvaničnim podacima.

Glavni grad Srbije je raj za ljubitelje starih automobila, velikih – kao što su “krajsler” i “ford”, ali i jednistvenih dragulja “Made in Yugoslavia” koji i dalje u hiljadama lutaju balkanskim putevima. Nekada su se u ogromnoj fabrici “Zastava” u Kragujevcu proizvodili mali “fića”, “zastava 101” i “jugo” kojem je počast odao i Holivud, prikazavši ga u jednoj sceni iz sage “Umri muški” (Die Hard), u kojem glumac Brus Vilis igra policajca.

Brus Vilis u “jugu” Printskrin: Cinergi Pictures Entertainment Twentieth Century Fox Film Corporation

Poput njega, turisti mogu da se u Beogradu ukrcaju baš u takav automobil, podjenako rustičan i simboličan kao što je bila Titova Jugoslavija, koji je bio jeftin, pristupačan radnicima te komunističke države, i izvožen u to vreme u 74 zemlje, kao što su Indija, Egipat, ali i Sjedinjene Države. Umesto jurnjave autoputevima, organizator “Yugotour” za 45 evra nudi tročasovno putovanje po Beogradu kojim otkriva “uspon i pad jedne nacije.”

– To je nešto poput obilaska Berlina ‘trabantom'”, simboličnim automobilom bivše komunističke Istočne Nemačke – kaže šefica “Yugotoura” Jovana Stojiljković, rođena 1992. godine, kada su počeli balkanski ratovi.

– Uživao sam u otkrivanju istorije Jugoslavije na taj način – rekao je 38-godišnji Danac Denis Bertelsen, koji je proveo produženi vikend u Beogradu.

Prošao je pored Hotela “Jugoslavija”, otvorenog 1969. godine na obali Dunava, koji je bio najluksuzniji u glavnom gradu, gde su odsedali predsednici SAD Ričard Nikson i Džimi Karter, čak i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Ako bi se verovalo u urbanu legendu, zidovi hotela su bili izbušeni skrivenim rupama s mikrofonima. Hotel, koji je sada u velikoj meri prazan, 1999. godine je bio pogođen tokom napada NATO-a čiji je cilj bio da prisili Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Jugoslavije, da povuče trupe s Kosova.

KULE KOJE SU IMPRESIONIRALE POLJAKA

Poljski 25-godišnji student Dominik Vojćiehovski radi na projektu umetničkih fotografija “jugonostalgije” – osećanja prisutnog u svim zemljama proizašlim iz eksplozije Jugoslavije 1990-ih godina, mada mnogo manje u Hrvatskoj, sećanja na doba Jugoslavije kao retkog perioda mira i relativnog blagostanja.

– Zanima me “komercijalizacija nostalgije nekadašnje države, nastojanje mladih da se sačuva sećanje na Jugoslaviju”, dok u starijim generacijama “mnogi čak žele i povratak na taj put” – rekao je on.

Dodao je da je impresioniran s dve 30-spratne kule koje putnike dočekuju na zapadu, kraj auto-puta, “Zapadne kapije”, primera “brutalističke arhitekture” 1950-70-ih godina, impozantne betonske konstrukcije, što je u Beogradu ipak retkost.

Poljak impresioniran Zapadnim kapijama Foto: N. Ivanovski

– Kada pogledate te objekte odozdo, možete videti ogromnu i moćnu prirodu Jugoslavije – kaže on.

– Na vrhu je bio izgrađen rotirajući panoramski restoran. Posetioci su teorijski mogli sesti i jesti i gledati grad svih 360 stepeni… ali, nikada se nije zaista okretao – napominje “Yugotour”.

Većina turista vrlo malo zna o tome šta je Jugoslavija, s 22 miliona stanovnika i sa svojim neprikosnovenim liderom, Josipom Brozom Titom, bila od 1945. do njegove smrti 1980. godine. Oni pre svega pamte ratove koji su obeležili kraj te federacije republika – Bosne, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, uz cenu od 130.000 mrtvih.

Tura se završava u Muzeju Jugoslavije, u “Kući cveća” koja je Titov mauzolej.

Jovana Stojiljković nije upoznala tu Jugoslaviju.

– Čula sam priče mojih roditelja, njihovih prijatelja i moje porodice. Rekli su mi da su to bila dobra vremena – rekla je ona.

“Dobra vremena” koja simbolizuju dve “fiće” čija je ona ponosna vlasnica.

– Važno je sačuvati i pokazati svetu ono što je imalo značaj za nas – rekla je ona.

Pogledajte “jugo” u emisiji “Top gir”:

(dijaspora.news/telegraf.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top