All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Sećate li se Novopazarke koja je rodila dete u 60. godini? Danas su proslavili DIVAN JUBILEJ

Uz čokoladnu tortu, bez velike rođendanske žurke i gomile poklona, u memljivoj iznajmljenoj sobi u centru Novog Pazara, proslavljen je prvi rođendan Alejne, devojčice koju je pre godinu dana rodila Atifa Ljajić, jedna od najstarijih porodilja u Srbiji.

I pored teških uslova, Atifa (61) je puna elana, sa lakoćom se, uz podršku supruga Šerifa, brine o ćerki, zdravoj i prelepoj devojčici koja, kako kažu ponosni roditelji, raste kao iz vode.

– Alejna je odlično napredovala, niti jednom nije bila bolesna, a u bolnicu sam je vodila samo kako bi primila vakcine. Gledajući je kako raste, i naše zdravstvene tegobe su manje i o njima i ne razmišljamo, dala nam je snagu. Muke i problemi se zaboravljaju kada nam se ona nasmeje, kada se mazimo, igramo – priča ova hrabra žena.

Iako ta slika majke i ćerke izgleda idilično, atmosfera i uslovi u kojoj Atifa i Šerif odgajaju Alejnu su daleko od idealnih. Njih dvoje su bez krova nad glavom, žive u iznajmljenom kućerku starom nekoliko decenija u centru Novog Pazara koji prokišnjava zbog čega je pun vlage.

– Teška je finansijska situacija, veliki su troškovi, kirija, struja, ogrev za zimu, ali borimo se i nekako sastavljamo kraj sa krajem. Trudimo se da Alejni ništa ne nedostaje, pomaže nam i par dobrih ljudi, iako je podrška države izostala. Prvu godinu smo progurali, a nadamo se da ćemo joj proslaviti još puno rođendana, završetak školovanja, udaju – pričaju Šerif i Atifa.

Osim zdravlja u narednim godinama, ovaj zanimljivi bračni par poželeo je i da nekako reši stambeno pitanje kako naslednicu ne bi ostavili bez krova nad glavom.

– Čitav život sam radila, nisam znala za bolovanje, odmor, luksuz, ali nisam uspela da se skućim. To mi je želja, to mi je prioritet. Ne tražim ništa posebno, ali bih zamolila sve koji mogu da nam pomognu, da ostavimo našoj devojčici neku kućicu ili stan, da se na povlači po iznajmljenim stanovima, da ne plaća kirije i ne pati se kao ja – poručuje Atifa.

Druga najstarija porodilja

Atifa Ljajić druga je najstarija porodilja u istoriji Srbije. U drugom stanju ostala je tek nakon petog pokušaja vantelesne oplodnje, zbog čega se zadužila uzimajući kredit. Iako su njen potez da se u poznim godinama ostvari kao majka mnogi kritikovali, ova hrabra žena se na takve komentare ne obazire.

– Bog je moju želju da budem majka uslišio i ja sam mu na tome zahvalna. I ostale žene treba da slede moj primer, da ne odustaju, jer će sve muke biti vredne onog trenutka kada uzmu u naručje svoje dete – poručuje im Atifa.

 (dijaspora.news/espreso.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top