All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Sarine ćerke bliznakinje boluju od Daunovog sindroma: Komšije su dolazile samo da vide kako izgledaju, a ja ih volim najviše na svetu! (FOTO)

Za Saru Huremović kažu da je superheroj jer je samohrana majka dve maloletne ćerkice koje boluju od Daunovog sindroma!

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

 

Nastanak Daunovog sindroma najčešće je uzrokovan trizomijom dvadeset prvog hromozomskog para (95 odsto).

 

 

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMSVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMFOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

U prenatalnom periodu, kombinacijom neinvazivnih testova identifikuju se trudnice kod kojih postoji povećana mogućnost za rađanje deteta sa Daunovim sindromom, da bi se daljim ispitivanjima (aminocentezom, biopsijom horionskih resica…) utvrdilo da li je došlo do hromozomskih aberacija u ćelijama ploda.

Ipak da i ovakve teškoće mogu da budu primer uspešne borbe, ali i velike sreće pokazale su manekenkice koje boluju od Daunovog sindroma.

Podsećamo vas na priču koja je mnogim ljudima vratila nadu, ali ih je i ohrabrila u borbi i odgajanju dece koja boluju od ove vrste bolesti.

Majka bliznakinja, Sara je prošla kroz težak period, ali sada uživa u društvu ovih divnih bliznakinja.

 

 

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMSVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Za Saru Huremović kažu da je superheroj jer je samohrana majka dve maloletne ćerkice koje boluju od Daunovog sindroma.

 

Ova Podgoričanka je sama prošla kroz veoma težak period u životu jer je ostala u drugom stanju sa 19 godina.

 

Radila sam tripl i dabl test i nije pokazao da devojcice imaju Daunov sindrom. Do porođaja sam imala urednu trudnoću i ništa nije pokazivalo da će bebe imati Daunov sindrom. Pošto sam imala težak porođaj, porodila sam se prirodnim putem skoro dva meseca ranije pre termina.

 

Samo sam čula njihov plač i odmah sam ih uzela u ruke, a onda sam pala u komu zbog jakog krvarenja. Kasnije su mi rekli da su šanse da preživim bile jako male, priča Sara i dodaje:

 

 

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMSVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMFOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

Kako sam se osećala zdravom i sposobnom, radila sam kod oca u pekari pre podne, a posle podne sam išla na kurs za frizera. I tako do sedmog meseca trudnoće, dok nisam dobila iznenadne bolove i otišla na prevremeni porođaj. I pored svega, bio je to najsrećniji dan u mom životu. Irma i Ilda su rođene 18. 08. 2008. godine, baš kao i ja, samo dvadeset godina kasnije. To je naš srećan broj i srećan dan, objašnjava ona.

 

 

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMSVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMFOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

Sara je od samog početka imala veliku podršku svoje porodice bez koje ne bi uspela da izvede na put ćerkice jer je pritisak okoline u Podgorici bio veliki.

 

Moja porodica je čvrsto stajala uz mene od prvog dana i bili su moja podrška, pogotovo moj otac. Ni jednog trenutka nisam ogrešila dušu i odmah sam želela da odvedem kući moju decu. Okolina je bila užasna sa puno predrasuda i svi su mislili da su to vanzemaljci, a ne deca. Neke komšije su na babine dolazile samo da bi videle o čemu se radi i kako izgledaju deca sa Daunovim sindromom. Sa druge strane, ja sam svoje ćerke ponosno pokazivala i svako ko je želeo, mogao je da ih i vidi, objašnjava Sara.

 

Njen bivši muž i ona više nisu zajedno jer se on jednostavno “nije snašao” u toj ulozi.

 

Ja i Irmin i Ildin otac nismo zajedno više od 4 godine, a razveli smo se posle 10 godina braka jer nismo više nalazili zashodno da budemo zajedno. Njihov otac je iz ugledne porodice i pošten covek, ali se nije pronašao u ulozi oca tako da sam kroz sve kontrole, banje i ispitivanja prolazila potpuno sama.

Iako su razvedeni, njihov otac ih viđa svake druge subote i u srećnoj je vezi, kao i Sara.

 

 

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMSVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Oboje smo pronašli partnere koje volimo i sa kojima smo srećni. Mi normalno funkcionišemo oko Irme i Ilde i on ih redovno viđa. Bliznakinje idu u redovnu školu “Pavle Rovinski” paralelno sa školom “Prvi jun” za decu sa smetnjama u razvoju, a imaju i puno obaveza van škole.

 

Pohađaju normalnu nastavu od 11 do 13 časova, a od 13 do 15 časova idu na defktoloske tretmane u specijalnoj školi. Mališani u vrtiću i u školi su ih dobro prihvatili. Imaju divne učiteljice koje ih socijalizuju sa vršnjacima. U društvu sa decom su mnogo jače i srećne su. Idu na rođendane, u igraonice, u šetnje i na izlete sa školom, priča Sara.

 

 

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMSVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMFOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

Najteži period u njenom životu je bio kada je Irma zbog otežanog zdravstvenog stanja imala 7 operacija, a onda je ostala i bez kose. Ilda je kao mala bila dva puta u komi zbog epileptičnih napada i pada kalcijuma.

 

– To je bio najgori period u mom životu i u nekim situacijama nisam videla izlaz. Ipak, sve smo to izdržali jer smo mi mali i jaki borci, priča Sara.

 

Ona svojim ćerkicama predviđa blistavu budućnost i sigurna je da će se za Irmu i Ildu tek čuti.

 

 

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMSVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMFOTO: PRIVATNA ARHIVA

U budućnosti ih vidim u svom modnom ateljeu. Potrudiću se da cela priča zaživi ne samo kod nas, već u celom regionu. Moje kosoke lepotice imaju veliki broj pratioca na Instagramu koji ih svakodnevno podržavaju, a mi smo jako srećni jer menjamo svet, ne samo kada su Irma i Ilda u pitanju, nego i druga deca sa smetnjama u razvoju.

 

 

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

Da su njene želje itekako realne, dokazuje činjenica da je Ilda prva manekenka u svetu koja je sa Daunovim sindromom prošetala pistom sa svoje četiri godine i iza sebe ima bezbroj revija, tri diplome, a radila je i slikanja za “bukove”. Ona je prva devojčica koja se pojavila u izboru za mis Montenegra za decu, i osvojila je mis interneta kada je i dobila titulu princeze Crne Gore.

 

Sada imaju svoj brend koji je predstavljen ove godine na Crnogorskoj nedelji mode, priča Sara i dodaje:

 

 

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMFOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

Ja sam osnovala brend kako bi moje ćerke imale čime da se bave u budućnosti. One vole scenu, vole da se lepo oblače i želim da se osećaju korisno i da budu aktivno uključne u projekat. Same biraju materijale i svi smo bili jako srećni kada je Ilda otvorila reviju svog brenda koji je namenjen za devojčice od 1 do 13 godina.

 

 

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMSVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOMFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Sara je upravo zbog okoline, ali i svih majki koje prolaze kroz slične situacije, od nerazumevanja do osude, rešila da razbije tabue i pomogne ljudima da shvate i prihvate različitost.

 

Za kraj, Sara želi da poruči roditeljima, ali i svima ostalima da ne sude ljudima po izgledu, već da šire toleranciju, ljubav i podršku.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top