All for Joomla All for Webmasters
Društvo

ŠAMARANJE I MALTRETIRANJE U ŠKOLI U BARAJEVU: Danas smena direktora, pokušao da prikrije nasilje

Odgovornost: Nakon što se pojavio snimak na kom se dve devojčice (14) iživljavaju nad trećom i uprava škole biće razrešena, protiv nasilnica krivične prijave

Dobrivoje Jelić, direktor Srednje škole Barajevo, u kojoj su dve učenice prošle nedelje tukle svoju vršnjakinju, danas će definitivno biti smenjen jer je pokušao da prikrije vršnjačko nasilje, saznaje Kurir.

– U školama su u ponedeljak bile inspekcije i završen je i stručni nadzor. Jelić nema kud, čeka ga razrešenje zbog njegovog opstruktivnog ponašanja. Naime, on je dva dana znao za incident koji se desio, ali je čekao i hteo da sve gurne pod tepih, što je sasvim dovoljno za smenu! Takođe, škola ne poseduje takozvani tim za nasilje. Nadležni koji su razgovarali s direktorom škole rekli su da je „on bio u stanju koje liči na pripito“, ali to se još proverava – kaže izvor Kurira.

Nulta tolerancija

Istovremeno, Mladen Šarčević, ministar prosvete, kaže za Kurir da su odmah preduzete sve propisane mere.

 

Odlučan... Ministar Šarčević

 

– Imamo nultu toleranciju na vršnjačko nasilje. Niko ne sme da prikriva kada se ono desi ili se dešava u obrazovnim ustanovama jer će biti sankcionisan u skladu sa zakonom – rekao je Šarčević.

S druge strane, direktor škole Dobrivoje Jelić kaže za Kurir da su nadležni juče završili svoj posao i da do završetka postupka nema „ništa novo da kaže“.
– Meni se niko nije obratio povodom moje navodne smene. Ministarstvo me je postavilo za direktora, ministarstvo će me i smeniti, nemam šta ja tu da prihvatam ili ne prihvatam… Da li smatram da treba da podnesem ostavku? A šta vi mislite? Koja je moja odgovornost u svemu tome? Čim sam saznao za incident, odmah sam ga prijavio, pa ja sam bio taj koji je prvi pokrenuo disciplinski postupak protiv devojčice – rekao je Jelić.

 

Jezivo... Snimak napada  na učenicu

 

Kako saznaje Kurir, policija je podnela krivične prijave protiv I. O. (15) i D. I. (14) zbog nasilničkog ponašanja jer su maltretirale A. M. (15), a nasilnicama preti i izbacivanje iz škole.

Udarci i šamaranje

Da podsetimo, na internetu se u petak pojavio snimak na kome se vidi kako se dve devojčice (14) u dvorištu Srednje škole u Barajevu iživljavaju nad trećom i udaraju joj šamare. Sukob je navodno nastao jer je, kako na snimku tvrde, žrtva pričala kako je „devojčica u crnoj majici kurva“, a već u nedelju po podne su na društvenim mrežama osvanula dva slična snimka. Na prvom se vidi navodno ista devojčica iz Barajeva kako je napada treća nasilnica, a sve se dešava van školskog dvorišta.

 

 

Brankica Janković

NASILJE KAO OBRAZAC PONAŠANJA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je šira odgovornost za ovakve slučajeve na svima, jer modeli komunikacije koje karakterišu skandali, nasilje, verbalne uvrede, nisu ograničeni samo na odrasle već se velikom brzinom prelivaju među decu i u škole.
– Uprkos brzoj reakciji nadležnih ministarstava, ovaj slučaj nasilja, kao i slični snimci koji su deljeni na društvenim mrežama u nameri da se stekne popularnost i pokaže nadmoć nad slabijim, i na kojima se vidi da se zlostavljanje događa naočigled druge dece koja i ne pokušavaju da spreče nasilje, opomena je svima – roditeljima i školi, ali celom društvu, da obrasci ponašanja među tinejdžerima sve više postaju omalovažavanje, nasilno ponašanje, netrpeljivost i diskriminacija – rekla je Jankovićeva.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Jelena Pronić Foto: Ana Paunković,screenshot

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top