All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SALTO MORTALE Donald Tramp za jedan dan potpuno PROMENIO POLITIKU

Novoizabrani predsednik SAD-a Donald Tramp je u intervjuu za “Njujork tajms” potpuno je promenio nekoliko ključnih stajališta koje je zastupao tokom predizborne kampanje.

Donald Tramp na sastanku u Njujork tajmsu: Tramp je osudio ultranacionaliste

Foto: ReutersDonald Tramp na sastanku u Njujork tajmsu: Tramp je osudio ultranacionaliste

Tramp je jasno osudio ultranacionaliste koji su u petak na konferenciji u Vašingtonu slavili njegov izbor i uzvikivali nacističke pozdrave.

 U SAD su se danas povećali apeli građana da Tramp osudi tu ekstremno desničarsku grupu koja mu je izrazila podršku.
– Tramp koji se često obraća javnosti putem Tvitera nije komentarisao reakcije oko 200 belih nacionalista ekstremne desnice koji su se za vikend okupili u Vašingtonu da proslave njegovu pobedu na proslavi na kojoj su bili sve neonacisti i antisemiti – preneo je list Njujork tajms u uvodniku.
Tramp potpuno promenio odnos prema klimatskim promenama

Foto: Tanjug/APTramp potpuno promenio odnos prema klimatskim promenama

List je ocenio da Tramp, koji je tu grupu izvukao iz senke, ima zadatak da osudi takvu otrovnu propagandu.

Ričard Spenser

Foto: Tanjug/APRičard Spenser

Grupa koja sebe naziva Institutom za nacionalnu politiku održala je proslavu u centru koji se nalazi u blizini Bele kuće. Jedan od organizatora Ričard Spenser održao je govor koristeći nemačku reč “hajl” (heil) koju su koristili nacisti dok su ostali odgovorili nacističkim pozdravom.

Nacistički pozdravi na skupu u Vašingtonu

Foto: youtubeNacistički pozdravi na skupu u Vašingtonu

Novoizabrani predsednik SAD-a je u razgovoru pokazao i da je opet promenio mišljenje i porekao tvrdnje koje je iznosio tokom kampanje. U intervjuu za “Njujork tajms” Tramp je izjavio da ima povezanosti između ljudi i klimatskih promena i da “otvorenog uma” razmatra da li će SAD biti deo međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama.

Tramp je rekao da je čist vazduh od vitalnog značaja i time izgleda promenio mišljenje o tome da su klimatske promene obmana, kako je rekao tokom kampanje, prenosi AP.

– Verujem da postoji povezanost. Neka, zavisi kolika – rekao je Tramp, a prenosi nujorški dnevnik.

Predomislio se: Donald Tramp

Foto: FacebookPredomislio se: Donald Tramp

U istom intervjuu Tramp je još jednom progutao reči izgovorne tokom kampanje. On je izjavio kako je mislio da mu se neće svideti odlazeći predsednik Barak Obama, ali da je nakon sastanka promenio mišljenje i da mu se Obama “jako svideo”.

– Nisam znao da li će mi se svideti. Mislio sam da verovatno neće, ali svideo mi se. Zaista mi se svideo – rekao je Tramp u intervjuu za “Njujork tajms”, prenosi Rojters.

Prvi satanak Trampa i Obame

Foto: Tanjug/APPrvi satanak Trampa i Obame

Nakon što je za Obamu rekao da je “propali vođa” koji je “nedostojan da bude predsednik”, Obama i Tramp sastali su se 10. novembra, dva dana nakon izbora na kojima je Tramp pobedio, a Obama je izgleda ostavio jak utisak na svog naslednika u ovalnoj kancelariji. Tramp je kazao i da mu je Obama rekao šta smatra najvećim problemima u SAD i izdvojio jedan problem, ali nije naveo koji.

On je takođe naveo da bi u teoriji mogao da vodi i zemlju i svoj posao bez sukoba interesa, ali će svakako svoj biznis predati deci.

Hilari Klinton

Foto: Tanjug/APHilari Klinton

Dan ranije, Tramp je odlučio da njegova administracija neće nastaviti krivičnu istragu povezanu sa njegovom donedavnom rivalkom Hilari Klinton i aferom oko privatnih mejlova, izjavila je danas njegova menadžerka kampanje Kelien Konvej.

– To šalje veoma snažnu poruku, ton i sadržaj njegovim kolegama iz Republikanske partije. Vidite, on ima mnogo stvari koje priprema da postane novi predsednik, a stvari koje zvuče kao kampanja nisu među njima – dodala je Konvej.

Malo pre toga, Tramp je promenio odnos i prema najkontroverznijem obećanju – da će izgraditi ogroman zid prema Meksiku. U svom prvom televizijskom nastupu posle pobede na izborima, Tramp se pomalo “ogradio” od priče o zidu. Voditeljki CBS-a u nedelju je rekao da je i dalje odlučan u nameri da opasa južnu američku granicu, ali da bi neki delovi barijere mogli da budu od žice.

blic

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top