All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

RUSI RASPRODAJU IMOVINU PO CRNOJ GORI: Cene kvadrata na Primorju dostigle astronomske cifre!

KOTOR – Rusi, nekada najbrojniji kupci nekretnina na Crnogorskom primorju sada su sve češće njihovi prodavci, kažu u agencijama za nekretnine koje smo kontaktirali.

Razlozi su, kako se objašnjava, u finansijskoj računici, jer njihovom prodajom u evrima dobijaju veću vrednost u rubljama, ali i u započetom procesu legalizacije objekata u Crnoj Gori.

Istovremeno, pojavljuju se novi kupci sa drugih meridijana, od Turske do Skandinavije, dok se fokus interesovanja sve više usmerava na Boku Kotorsku.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), oko 4.500 državljana Ruske Federacije ima privremeni i stalni boravak u Crnoj Gori. Samo u Budvi, prema opštinskim podacima, ima oko 3.600 nekretnina u ruskom vlasništvu, piše Slobodna Evropa.

 

No, u agencijama za nekretnine koje smo kontaktirali kažu da je već neko vreme uočljivo da Rusi sve češće prodaju nekretnine, iako i dalje ima i onih koji ih kupuju. Ivan Đurđevac iz jedne kotorske agencije za nekretnine, kaže da su razlozi najčešće u finansijskoj računici.

“Razlog za to je povoljan odnos evra i rublje za njih, tako da kad ovde prodaju nekretninu dobiju veću kupovnu moć kod kuće, kad taj novac konvertuju u svoju valutu. Smatram da se u tim prodajama prevashodno vode tržišnom logikom”, navodi Đurđevac.

 

Najskuplje nekretnine su u primorskim gradovima, i njihova cena zavisi od više faktora. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora kvadrat stana se može kupiti za 1.500 do 5.000 evra, ali ima i skupljih lokacija. To su tri turistička projekta Luštica Bay, Porto Montenegro (Tivat) i Portonovi (Herceg Novi), u kojima kvadrat dostiže cene od 8.000 do 12.000 evra.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top