All for Joomla All for Webmasters
Zdravlje

Revolucionarni uređaj otkriva rak za 10 sekundi – a u bolnice stiže 2018.

Novi uređaj koji otkriva rak za samo 10 sekundi trebalo bi da se nađe u bolnicama već 2018. godine

Olovku koja otkriva rak (MasSpec Pen) osmislili su istraživači sa Univerziteta Teksas Austin i ona će moći da otkrije cancerogeno tkivo hirurzima prilikom operacija.

Prilikom korišćenja, lekari će olovkom dodirivati tkivo nekoliko sekundi ne bi li dobili potrebna očitavanja na monitoru ispisana rečima “normalno” i “kancer”, piše Dailymail. Kada se olovka prisloni na tkivo, ona ispušta količinu vode koja je veličine jedne petine kapi vode. Voda izdvaja male molekule iz tkiva, zvane metaboliti koji se analiziraju u olovci i to samo za nekoliko sekundi. Testiranja su vršena na uzorcima tumora pluća, jajnika, tiroidne žlezde i dojki.

Ovako će hirurzi moći brže i efikasnije da izvode zahvate sa većom preciznošću jer će tako moći da otkriju svo zaraženo tkivo bez opasnosti od toga da nešto ostave. Na taj način bi trebao da se smanji broj pacijenata koji se ponovo podvrgavaju operacijama jer kancerogeno tkivo nije u potpunosti uklonjeno.

Preciznost kojom ova olovka otkriva obolelo tkivo je 96%, a vreme za koje to uradi je kratko dok je pacijent još uvek na operativnom stolu i isključeno je čekanje rezultata biopsije koje traje bar nekoliko dana. To smanjuje rizik od infekcija kod pacijenata i njihovih loših reakcija na anesteziju. Takođe, kod otklanjanja tkiva postoji opasnost da prilikom otklanjanja veće količine pacijent zadobije trajna oštećenja i posledice koje mogu biti fatalne. Tako oboleli od raka tiroidne žlezde mogu da izgube sposobnost govora, dok trajni i jaki bolovi mogu da se jave kod pacijenata operisanih od raka dojke.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top