All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Republika Srpska ostaje BEZ RADNE SNAGE: Ako HITNO ne povećaju plate, neće imati ko da radi!

U Republici Srpskoj (RS) je neophodno što prije utvrditi iznos najniže plate, te potpisati opštii i granske kolektivne ugovore i povećati plate svim radnicima.

 -U protivnom, zbog izražene migracije radno sposobnog stanovništva, ostaćemo bez proizvodnih radnika, bez kojih nema razvoja nijednog društva – upozorili su danas iz Saveza sindikata.

Naglašavaju da je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u novembru ove godine koštala 1.877,14 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata od 832 KM „pokrivala“ sa svega 44,32 posto.

U Sindikatu su izračunali da najviše zarade imaju radnici finansijske djelatnosti i osiguranja 1.316 KM i bile su manje za 0,23 posto u odnosu na oktobarsku platu. Najniže zarade bile su u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva i to svega 544 KM i manje su za 3,03 posto u poređenju sa oktobarskim.

Niske prosječne neto plate u novembru ove godine primili su i radnici u građevinarstvu  550 KM, zatim zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 561 KM, dok je zarada radnika u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije iznosila 564 KM, te u trgovini 595 KM.

Prosječna novembarska neto plata radnika u oblasti poslovanja nekretninama iznosila je 622 KM, u oblasti saobraćaja i skladištenja 623 KM, te zaposlenih u prerađivačkoj industriji 649 KM.

Iz Sindikata upozoravaju da su spomenute novembarske plate pokrivale troškove sindikalne potrošačke korpe od 28,98 do 34,57 posto.

Najviše novca porodice u RS u novembru ove godine trošile su za nabavku prehrane  689,82 KM, za stanovanje i komunalne usluge 581,32 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 103,97 KM.

Odjeća i obuća koštala je 136,89 KM, higijena i njega zdravlja 88,36 KM, prevoz 194,4 KM, te obrazovanje i kultura 82,38 KM.

dijaspora.news/fena

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top