All for Joomla All for Webmasters
SVET

RAT, KORUPCIJA, RUSIJA I OLIGARSI Komičar je iznenadio ubedljivom pobedom na izborima, ali se strahuje da je zagrizao PREVELIK ZALOGAJ

Glumac i komičar Volodimir Zelenski (41) ubedljivo je pobedio Petra Porošenka i od njega preuzeo predsedničku funkciju. Međutim, kako navode analitičari, to je zapravo bio lakši deo posla. Pred njim se sada nalaze brojni izazovi.

Zelenski je dokaz da je sve moguće. Prošle godine on je bio najpoznatiji po tome što u seriji “Sluga naroda” glumi običnog čoveka koji iznenada postaje predsednik. Sada je to postalo stvarnost.

On je dobio čak 73% nacionalnih glasova. Njegov rival, aktuelni predsednik Petro Porošenko, dobio je samo 25%. Zelenski – koji je nastavio da snima i obilazi zemlju kao glavni čovek komične TV serije tokom izborne kampanje – postao je prvi predsednik od nezavisnosti 1991. godine koji je podržan od strane većine birača u svim, osim u jednom regionu Ukrajine. On je i prvi izabrani predsednik bez imalo političkog iskustva

Međutim, on će brzo morati da se pozabavi nekim od gorućih pitanja u zemlji u kojoj već godinama besni rat.

Odnos sa Rusijom i rat na istoku zemlje

Mnogi su požurili sa zaključkom da će Kremlj biti zadovoljan pobedom Zelenskog, ali to možda i ne bude tako.

Do sada, nijedan od njegovih spoljnopolitičkih stavova ne bi zadovoljio Kremlj. On okrivljuje Rusiju za rat, poziva Moskvu da vrati i Krim i Donbas, i kaže da će nastaviti sa integracijom Ukrajine u Evropu, uključujući pridruživanje Evropskoj uniji i NATO-u.

Zelenski je rekao da će jedan od njegovih prvih prioriteta biti obezbeđenje oslobađanja 24 mornara koje je Rusija zarobila dok su prošle godine plovili kroz Kerčki moreuz u blizini Krima.

Iako verovatno od njega nećemo čuti nacionalističku retoriku kao kod Porošenka, sklonost Zelenskog ka improvizaciji mogla bi biti alarmantna za Kremlj, koji je sa Porošenkom makar znao na čemu je.

Neke od prvih reči Zelenskog u nedelju uveče su to naglasile.

– Kao građanin Ukrajine mogu reći svim post-sovjetskim zemljama: “Pogledajte nas. Sve je moguće”, rekao je on, a to bi moglo da se dopadne mnogim Rusima koji su pratili haotičnu, ali živahnu kampanju u Ukrajini i pitali se kako bi sličan izbor mogao izgledati u Rusiji.

“Čestitam Ukrajini i Ukrajincima … na njihovim poštenim izborima, što je retka stvar za bivši sovjetski prostor”, napisao je ruski opozicioni političar Aleksej Navalni na Tviteru.

– Zelenski je popularan u Rusiji. Zamislite da on ide na Instagram i šalje poruke običnim Rusima na ruskom jeziku. Mogao bi da govori direktno, a Rusija nije spremna za to – rekao je ukrajinski poslanik Oleksij Rjabčin.

FOTO: PROFIMEDIA

 

Korupcija

Jasno je da su Ukrajinci glasali za promene. Godine 2014. i Porošenko je jahao na talasu želje za promenama. Nakon što je proteran njegov prethodnik Viktor Janukovič, Porošenko je obećao nov život, ali nije uspeo da ispuni svoja obećanja. Pet godina kasnije i dalje traje vladavina starih političkih elita, koje se smatraju glavnim uzrokom korupcije u zemlji, piše “Gardijan”.

Od novog predsednika se očekuje da se pozabavi korupcijom i drugim problemima. Nedavno objavljena anketa pokazuje da 39 odsto Ukrajinaca veruje da će novi predsednik smanjiti iznose računa za režije, 36 odsto njih želi da ukine imunitet poslanicima, sudijama, pa i samom sebi, a 32 odsto njih želi da se započnu ili ubrzaju istrage velikih slučajeva korupcije.

Kako protiv parlamenta

Međutim, kako navodi “Gardijan”, Zelenski neće moći da ostvari njihova očekivanja. Predsednik ne može mnogo toga da učini u vezi sa visinom računa, jer je to izvan njegove moći.

Mnogo lakše će mu biti da uvede zakone kojima bi se ukinuo imunitet poslanicima. Zapravo, Zelenski je u toku kampanje i obećao da će u jednom od prvih obraćanja Radi, odnosno ukrajinskom parlamentu, tražiti upravo to. Osim toga on je rekao i da želi da olakša proces impičmenta predsednika države. Njegov tim je rekao da su ti zakoni već skoro gotovi. Međutim, parlament je ranije blokirao slične inicijative.

Volodimir Zelenski sa suprugomVolodimir Zelenski sa suprugom

Tim Zelenskog je rekao i da razmišlja o tome da raspusti parlament ako odbije da sarađuje. Međutim, zakonski bi to bilo mnogo komplikovano, piše sajt “Meduza.io”. Ukrajina je parlamentarno-predsednička republika i predsednička ovlašćenja su mnogo manja nego u Rusiji, na primer. Da stvar po Zelenskog bude gora, parlament trenutno kontroliše blok njegovog rivala Porošenka.

Tri dana pre glasanja u drugom krugu, Zelenski je otkrio imena ljudi koje će uvesti u svoju administraciju. Neki od ovih pojedinaca imaju iskustvo na političkoj sceni, ali u sekundarnim ulogama. Ostali su univerzitetski profesori i akademici, pravnici. Svaki od ovih muškaraca i žena moraće da upravlja nekim elementom njegovog političkog programa, ali je još uvek nepoznato da li će pokušati da radi sa parlamentom kako bi im dodelio ministarska mesta ili će da ih direktno imenuje u svoj kabinet, u Veću za nacionalnu bezbednost i odbranu.

U narednim mesecima, saradnja sa Radom će biti glavna na agendi Zelenskog, sve dok se ukrajinska ekonomija drži, a nasilje u Donbasu ne eskalira. Krajem oktobra zemlja će održati naredne parlamentarne izbore. Tokom predsedničke trke, neki od njegovih saradnika su aktivno razgovarali o ranom raspuštanju parlamenta, ali Ustav Ukrajine ne dozvoljava predsednicima da raspuštaju Radu u roku od šest meseci od novih izbora. Do trenutka kada Zelenski stupi na dužnost, i održe se parlamentarni izbori, i dalje će biti prerano za raspuštanje parlamenta.

Čak iako dođe do prevremenih izbora, ni to neće Zelenskom garantovati većinu. Njegova stranka “Sluga naroda” nazvana prema njegovoj seriji nema baš veliku podršku. Za sada se čini da će morati da potraži podršku partija Petra Porošenka i Julije Porošenko, protiv kojih je odneo pobedu u predsedničkoj trci.

Odnos sa oligarhom Kolomojskim

A sada će se novi predsednik neizbežno suočiti s pitanjima vezanim za njegov odnos s Igorom Kolomojskim, jednim od najbogatijih ukrajinskih oligarha, vrednim 1,2 milijarde dolara, koji trenutno živi u Izraelu. On je takođe čovek koji je odigrao značajnu ulogu u pobedi Zelenskog.

Njih dvojica su poslovni partneri u produkcijskim kućama. Osim toga televizijski kanal 1+1, u vlasništvu oligarha, velikodušno se posvetio emisijama i vestima o Zelenskom pre i za vreme njegove kampanje. Kolomojski je podržao Zelenskog u nedavnom intervjuu BBC-a; njegov telohranitelj je primećen pored Zelenskog, a njegov advokat je i dalje ključni savetnik novopečenog predsednika.

Kako će novi predsednik tretirati svog prijatelja oligarha, to će biti pravi pokazatelj onoga što će se dogoditi naciji u narednih pet godina.

– On nije moj gospodar – izjavio je Zelenski u nedavnom intervjuu. Sada će morati to i da dokaže.

dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top