All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Radovan je uzeo u ruke mladića sa Daunovim sindromom koji je pao, i sa njim prošao kroz cilj maratona (FOTO)

Veljanovski nije osvojio medalju na polumaratonu, trci na 5 kilometara, ali je sa svojim humanim gestom osvojio sva srca.

U nedelju je u Skoplju održan tradicionalni “Wizz Air” maraton na kome je učestvovao rekordni broj, preko 10.000 trkača iz 58 zemalja sveta. U medijima i na socijalnim mrežama pojavilo se na stotine fotografija sa tog događaja, ali jedna se posebo ističe, koja je osvojila sve simpatije i raznežila mnoga srca.

Na fotografiji se vidi Radovan Veljanovski iz Skoplja kako u rukama nosi Stefana Trpkovskog, mladića sa Daunovim sindromom, i sa njim prolazi kroz cilj.

Veljanovski nije osvojio medalju na polumaratonu, trci na 5 kilometara, ali je sa svojim humanim gestom osvojio sva srca.

Njih dvojica zajedno su prošli kroz cilj Foto: libertas.mk/tv21.mk

Nepunih pedesetak metara od cilja, Stefana Trpkovskog je izdala snaga. Mladić sa Daunovim sindromom, koji se hrabro uhvatio u koštac sa kilometrima, više nije mogao dalje. Premoren, pao je na ulicu, ali je ipak završio trku. Njega je podigao i u ruke uzeo Radovan Veljanovski, koji je zajedno sa njim, uz široki osmeh na licu nastavio da trči. Zajedno su prošli kroz cilj, a ta fotografija je postala jedna od najdeljenijih i najkomentarisanijih na socijalnim mrežama i medijima.

Heroj ovogodišnjeg Skopskog maratona, triatlonac Radovan Veljanovski (29) je poznat kao jedan od najposvećenijih trenera plivanja na Specijalnoj olimpijadi, a radio je sa decom sa autizmom i Daunovim sindromom. On je i do sada bio njihov heroj, jer su sa njim osvajali brojne nagrade i medalje, a sada ga još više vole. Svojim humanom gestom, Veljanovski je raznežio srca cele nacije i vratio veru u dobrotu, solidarnost i pobedu ljudskosti nad različitosti i predrasudama.

Mladić koji je završio trku u njegovim rukama, Stefan Trpkovski (20) bio je jedan od učesnika Specijalne olimpijade u Los Anđelesu 2015. godine. U Makedoniju se vratio sa srebrnom medaljom na 50 metara plivanje slobodnim stilom. Tada su makedonski reprezentativci na najvećem događaju u svetu za osobe sa smetnjama osvojili 12 medalja.

Nakon postignutog uspeha, Radovan Veljanovski je tada izjavio da Daunov sindrom ili bilo koja smetnja ne treba da znači da ta osoba treba da bude izolovana, već naprotiv, ona treba da se prihvati kao i svaka druga.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top