All for Joomla All for Webmasters
Makedonija

Prva u regionu, druga u Evropi po smrtnosti novorođenčadi: Makedonija drži neslavan rekord na Balkanu i u Evropi, u 2017. umrlo 163 beba

Za razliku od zemalja u regionu gde smrtnost beba opada, Makedonija osam godina po redu tapka u mestu.

Makedonij je prva u regionu, a druga u Evropi po smrtnosti novorođenčadi. Na svakih 120 živorođenih beba, po jedna beba umire, pa je radi toga u poslednjem izveštaju UNICEF-a, Makedonija ubrojana u zemlje sa malim izgledom preživljavanja beba. Prema podacima, u ovoj zemlji ogroman broj porodica gube svog novog člana još u prvom mesecu nakon rođenja.

Na listi koju je objavio UNICEF, druge zemlje iz regiona su daleko bolje od Makedonije. Najveće izglede za preživljavanje imaju deca u Sloveniji, a sa tim problemom bolje izlaze na kraj i Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Albanija. U Sloveniji, recimo, na 789 novorođenčadi umire jedno dete, u Hrvatskoj bitku za život gubi svako 345. novorođenče, u Srbiji svako 270., a u Albaniji svako 162 novorođenče.

Za razliku od zemalja u regionu gde smrtnost beba opada, Makedonija osam godina po redu tapka u mestu. Nema poboljšanja situacije, niti odgovora nadležnih zašto je ova crna statistika postala glavno obeležje države.

Foto: nezavisen.mk

Informacije u medijima o smrtnosti novorođenčadi neprestano šokiraju javnost, a umesto rešavanja ovog gorućeg problema, na površinu izlaze novi nodostaci poput vesti da su u jednom inkubatoru smeštene po dve bebe, a javost je ostala frapirana videći fotografije na socijalnim mrežama gde se na ginekologiji vide stari kreveti, prokisli krovovi…

Nadležni pokušavaju da smire tenzije objašnjavajući da su skoro sve preminule bebe bile rođene pre vremena sa puno infekcija i zdravstvenih komplikacija. Prošle godine je na Klinici za ginekologiju preminulo 163 novorođenčadi, a 60 procenata od njih su bile rođene pre vremena.

Ministar zdravlja je nedavno uperio prst u bremene žene veleći da su i one krive za veliku smrtnost beba jer ne idu na redovne preglede, ali ni u jednom trenutku nije pomenuo alarmantan nedostatak ginekologa.

Foto: Profimedia/BSIP

Nadležni tek sada nameravaju da obezbede lekove koji mogu da spasu život majke i novorođenčad, a oni će biti dostupni u svim porodilištima.

Predlaže se da redovni ginekološki pregledi žena budu jedna od mera za smanjenje smrtnosti novorođenčadi, a da bi ta mera imala efekat, bremene žene koje ne budu išle na ginekološke preglede izgubiće pravo na zdravstveno osiguranje.

Ovakva praksa se primenjuje u velikom broju evropskih zemalja, i prema njihovim iskustvima može da pomogne u blagovremenom dijagnosticiranju problema tokom bremenosti kod trudnica, a time i odgovarajući tretman od strane lekara.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top