All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

PRVA ISPOVEST Tamara je majka bebe koja ima TROJE BIOLOŠKIH RODITELJA. Da, dobro ste pročitali – TROJE

Na trećem spratu zgrade iz doba SSSR-a u Harkovu, Ukrajina, živi majka jedne od prvih beba u svetu koje su stvorene uz pomoć DNK od tri različite osobe. Žena – koja se predstavila lažnim imenom Tamara kako bi sačuvala privatnost – svesna je koliko će njena beba možda biti neobična i čak kontroverzna drugim ljudima. Lekari klinike “Nađa” u Kijevu, koji su “stvorili” njenu bebu, organizovali su da Tamara bude prva majka bebe od tri roditelja koja će se obratiti javnosti.

Tamara (31) kaže da je uvek želela decu.

FOTO: PROFIMEDIA

– Pre šest godina upoznala sam svog supruga i nakon pola godine pokušali smo da dobijemo dete – priča ona.

Ali, Tamara nije mogla da zatrudni. Više puta je bila na veštačkoj oplodnji, godinu za godinom, međutim teška procedura nije urodila plodom.

– Bila sam tužna. Ponekad sam čak gubila nadu. Ali onda čovek prosto pronađe neku rezervu snage u sebi. Imati dete je cilj od kojeg ne možete da odustanete – kaže Tamara.

Kad je čula za kliniku u Kijevu, odmah je otišla tamo. Lekari su joj rekli da imaju nešto novo. Pokazali su joj slike koliko će gena njeno dete imati od troje roditelja. Objasnili su joj da će zamrznuti jedno njeno jajašce i spermu njenog muža. Sledećeg dana će oploditi jajašce druge žene donora supermom njenog muža, a potom će ukloniti većinu DNK sa oplođenog jajašca druge žene i zameniti je sa DNK Tamare i njenog supruga.

– Prvo sam bila šokirana, pitala sam da li je moguće da je nauka otišla toliko daleko. Neverovatno je da mogu da naprave takvu stvar. To je predivno i neverovatno – ističe Tamara.

Ideja je da nešto iz jajašca druge žene može da napravi razliku. To nešto je sićušni deo genetskog materijala poznatog kao mitohondrijska DNK. Tih 37 gena obezbeđuje plan za mitohondriju, koja obezbeđuje energiju za jajašce i embrion, navodi Npr.org. Tehnika je stvorena da pomogne ženama koje imaju genetske poremećaje uzrokovane defektima u mitohondrijskoj DNK da izbegnu prenošenje tih gena na potomke.

Tako Tamarina beba ima DNK tri različite osobe – Tamare, njenog muža i žene koja je donirala jajašce. Ali, to nije smetalo ovom paru da ostvari svoj cilj.

– Saznala sam da sićušni taj deo DNK nije odgovoran za ključne stvari poput boje kose i očiju, karakter i druge važne stvari – priča Tamara.

Ona i njen muž su stoga odlučili da krenu sa novom procedurom – i uspeli su.

– Bilo je mnogo osmeha, mnogo suza radosnica. Ne mogu da opišem. To je sreća – priča Tamara čiji sin sada ima 15 meseci. -Veoma sam uzbuđena. Imam dete. Moj sin je prelep. Smeška mi se. Tako je sladak. Veoma je pametan i liči na moju majku.

Iako je Tamara zadovoljna ishodom procedure, postoje ozbiljne zabrinutosti zbog dugoročnih efekata. Najveće pitanje koje se postavlja je bezbednost procedure. Njen sin je trenutno savršenog zdravlja, ali ko zna šta se može dogoditi u sledećim mesecima ili godinama. Istraživači se takođe pitaju gde vodi rutinska upotreba ove metode.

FOTO: PROFIMEDIA

– Ovo je prvi put da se ljudsko biće stvorilo na ovaj način. Mi prosto ne znamo da li je procedura bezbedna. To je nekontrolisani eksperiment u kojoj se ženama nudi do sada neisprobana tehnologija i to je ono što brine – istakao je Džefri Kan, direktor Instituta za bio-etiku Džons Hopkins Berman.

Iako je Kanov panel zaključio da je etički da probaju proceduru kako bi sprečiti mitohondrijske bolesti, ova tehnologija je zabranjena u Sjedinjenim Državama, dok je Britanija tek počela da tapka na tom području, puštajući lekare da je isprobaju s velikim oprezom.

Tamara je jedna od četiri žene sa klinike “Nađa” koje su rodile na ovaj način. Tri ostale žene su još u trudnoći, a jedna od njih je iz Švedske. Tamara je platila 8.000 dolara za proceduru, dok je račun za žene iz drugih zemalja 15.000. Ona kaže da je ni troškovi ni novina tehnologije nisu sprečili da iznese trudnoću.

– Nisam imala sumnje. Želela sam dete toliko jako da nisam marila nizašta… Gledano iz mog ugla, ako možeš nešto popraviti – popravi to – kaže Tamara.

Iako smatra da je važno što je njeno dete jedno od prvih ljudskih bića koje ima DNK tri različita roditelja, svesna je da smo na kraju dana svi mi samo ljudi.

– Svi smo mi deca Adama i Eve. Svi smo povezani – istakla je Tamara.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top