All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

PRVA DEČJA SMOTRA SRPSKOG FOLKLORA U ITALIJI: Niko nije ostao ravnodušan! (VIDEO/FOTO)

Prvu dečiju smotru srpskog folklora u Italiji, organizovao Savez Srba u Italiji pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u Regionu Ministarstva spoljnih poslova R Srbije, u realizaciji Srpske zajednice „Sloga“ Vićenca-Basano del Grapa.

 Smotri su prisustvovali konzularni predstavnici Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, italijanski predstavnici lokalne vlasti i humanitarnih udruženja.

Pozorište San Marko u Vićenci ugostilo je stotinak mladih folkloraša iz 8 srpskih zajednica u Italiji. Uz ritmove Homolja, Ponišavlja, Banata, Resave … na radost čitave srpske dijaspore u Italiji, održana je Prva dečija smotra Srpskog folklora u Italiji.

U programu su učestvovali dečiji ansambli iz osam Srpskih Kulturno umetničkih društava iz Italije, deca iz Trsta, Udina, Skija, Arzinjana, Kreaca, Montekija i naravno domaćina manifestacije, KUD-a „ Sloga“ iz Vićence-Basano del Grapa, koji su se potrudili da ovo prvo kolektivno predstavljanje rezultata rada sa našom decom na očuvanju kulturne baštine, zabeleži izuzetan uspeh.
Deca koja su uz mnogo ličnog rada, zalaganja instruktora folklora, ali i nastavnika i roditelja, učinila da niko ne ostane radnodušan. Po izrazima dečjih lica, onako zadihani ali srećni nakon uspešno izvedene koreografije i bujice aplauza publike, videlo se da su mališani bili izuzetno zadovoljni . Po prvi put na jednoj manifestaciji Srpske dijaspore u Italiji, učestovala je i jedna folklorna grupa, pod nazivom „ Farandola“ koja se predstavila nizom tradicionalnih igara sa područja Veneta.

Predsednik Saveza Srba u Italiji, Dušan Aleksić, je sa neskrivenim zadovoljstvom rekao da je nastup mališana dokazao da će i u narednih pedeset godina Srpstvo na ovim prostorima zagarantovano imati čime da se ponosi.
Kada se prisutnima obratio konzul Republike Srbije iz Trsta Dragan Kićanović.
smotra_folklora_italija_2016_06
“Divno je bilo biti ovde večeras, videti ovu divnu decu kako igraju i pevaju, pa sam i ja zapevao sa njima. Ovo je bio Prvi ovakav skup i nadam se da će ih biti još puno“, rekao je konzul Republike Srbije iz Trsta Dragan Kićanović.
To je bila svojevrsna zvanična podrška od strane predstavnika Republike Srbije i za buduće aktivnosti, jer je i ova manifestacija realizovan uz pokroviteljstvo Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
“Uvek kada dođem u Vićencu oduševim se stepenom organizovanosti zajednice Srba, koja se odlično integriše ali ne i asimilira“ dodao je Igor Babić, Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Milanu, koji je rado viđen gost Srba na ovim prostorima Italije. Predstavnica Lokalne samouprave, Izabela Sala, u svoje,ali i u ime gradonačelnika Vićence gospodina Akile Variatia, slikovito se izrazila da su srspka deca ovim programom,ali i svi članovi Srpske zajednice koji su učestovali u njegovoj realizaciji, pokazali da imaju dvostruko srce koje spaja Italiju i Srbiju.
To je značajni rezultat koji proističe iz porodičnog vaspitanja ali i iz aktivnosti u srpskim zajednicama, a ujedno i kao primer Italijanima koji izuzetno cene našu organizovanost kao najbrojnija strana nacija u Vićenci i Venetu, istakla je u svom obraćanju.
Prvoj dečijoj smotri srpskog folklora u Italiji, prisustvovali su i počasni konzul Republike Srbije u Italiji, Loreta Badžio , kao i predstavnici humanitarnih udruženja „ Srbi za Srbe „ Miloš Marković i Predrag Marinković, i Italijanskog udruženja „ Love onlus“ sa kojima su Srbi koji žive u Italiji i Pravoslavna parohija u Vićenci sproveli nih humanitarnih akcija namenjenih Srbima na područjima Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nakon programa Prve dečije smotre folklora u Italiji, uz prisustvo zvaničnika, simbolično je otvorena i biblioteka u prostorijama Srpske zajednice „ Sloga „ u Vićenci, koja broji preko 500 naslova i čije su opremanje takođe sponzorisale nadležne institucije matice.Inače, poslednjih godina se beleži značajan porast akcija i manifestacija srpske dijaspore u Italiji, koje finansira ili sponzoriše Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u Regionu Republike Srbije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top