All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Pronašli smo baku koju su deca izbacila na ulicu u Pančevu: Tukli su me, oteli stan i ostavili da gladujem. Mom keru su glavu polomili (FOTO) (VIDEO)

Zorica Zogaj (85) je starica iz Pančeva čiji je slučaj uzdrmao Srbiju, kada je preksinoć jedna zabrinuta sugrađanka podelila njenu fotografiju na društvenim mrežama. Nastala je bura izazvana opisom da je baku porodica prevarila i izbacila na ulicu gde živi i spava, i to iz sopstvenog stana.

Na mestu u Ulici Svetog Save, gde je prethodne noći uslikana baka spavala sa malim psom koji ju je čuvao sklupčan kraj njenih nogu, danas smo zatekli samo hrpu kartona. Ekipa “Telegrafa” pronašla ju je stotinak metara dalje u invalidskim kolicima, kraj ulaza na buvlju pijacu, skrivajući se od jarkog sunca u hladu drveća.

Shvatila je podrazumevano “dobar dan”, ali odmah nam je dala do znanja da jako slabo čuje. U poodmakloj starosti, mršava i u teškom fizičkom stanju tvrdi da se sporazumeva još teže.

 Bolesna sam, noga me boli. Noge mi naduvene, ne mogu da hodam. Lekove kupujem privatno. Gušili me. To mi sve polomili oni i oko – počinje priču za “Telegraf.rs” pokazujući na kuk i desno oko.

Kuća, za koju baka Zorica tvrdi da su joj bespravno uzeli Foto: Telegraf/M.Ro.

– Uzeli mi stan i pare, sve mi pokupili. Spavam napolju i ne čujem. Tukli me svaki dan, a to je moj stan, oni mene ne izdržavaju. ‘Oću samo na sud sa njima. To su sve Slađa i Pera, i snaja, to su vucibatine. Idu noću i kradu, žive od krađe, prevare i otimanja. Slađa mi je kao sinovica, a oni sve gori prema meni – tvrdi Zorica, dodajući da su je najbliži ostavili gladnu, i da sada živi od milostinje i suvog hleba.

Nastavlja uveravanjem da nije glupa, već pametna i svesna. Kaže, rođena je u Starčevu, a tokom rata nosila je traku u logoru u Pančevu.

– Ja sam radila dole na deponiji, 40 godina na sirovini i razbolela sam se. Imala sam bolesne bubrege, a oni su doćapili ugovor i rešenje, pare mi uzeli, i tukli me. Lovu mi pokupili od skupljanja bakra. Ja nisam imala decu, ja sam tuđu decu negovala – nepovezano je nastavila da niže informacije o sebi, svom stanu i osobama koje su je navodno izbacile i maltretirale.

Uz nju verni psi Foto: Telegraf/M.Ro.

Nije pomoglo ni mnogo glasnog ponavljanja na uvo zbog slabog sluha da nam bolje objasni svoju tešku situaciju, pa nije razumela pitanje koje smo nekoliko puta ponovili – da li je nekom prijavila ovo, u slučaju da je istinito, jezivo zlostavljanje starije osobe.

– Evo dokumenti. Ja sam normalna, nisam luda – pokazuje nam ličnu kartu i papire o stanu i dokumentaciju iz zdravstvenih ustanova na kojima piše i da je imala frakture. Čuva ih višestruko umotane u kesama iz straha da joj ne ukradu.

Kraj nogu sve vreme joj leži miran i verni ljubimac koji ju je prethodne noći čuvao.

– Kera mi tukli, polomili mu glavu, samo da ne laje kad ulaze – tvrdi Zorica.

POMAŽU, ALI U PRIČU NE VERUJU

Foto: Telegraf/M.Ro.

Komšija Svetislav jedan je od onih koji nije ostao ravnodušan na prizor bolesne i stare bake. Usput joj je doneo flašu vode.

– Ne znam ništa o njoj. Nekad ostane hrana pa joj damo. Siroma je. Žalosno je. Ne znam stvarno, nisam video da su je tukli – kaže Svetislav.

Jedan od prodavaca na buvljaku, takođe joj pomaže i daje joj hranu, ali nam je i skrenuo pažnju da na njenu ispovest gledamo sa rezervom.

– To što priča nije sve tačno, preteruje. A pomažemo joj svi sa buvljaka, nije gladna i ne jede samo hleb. Godinama je tu – kratko je ispričao jedan momak na kraju svog radnog vremena.

SLUČAJ NIJE PRIJAVLJEN NI CENTRU, NI POLICIJI

Foto: Čitalac Telegrafa

Kontaktirali smo nadležne, uvereni da ukoliko je istinita priča koja, navodno, godinama traje, nekom će biti prijavljen slučaj zlostavljanja. Međutim, ni o kakvom maltretiranju Zorice ne postoji trag, te su i službama vezane ruke da nam daju više informacija o njoj.

U Centru za socijalni rad Pančevo direktorka Sanja Patalov Stojadinović proverila je da li je zabeležen slučaj u njihovom sistemu.

– Nemamo prijavljen ovaj slučaj. Ukoliko bismo imali saznanja, sigurno je da bi pomoć bila pružena i bila bi zbrinuta – uverila nas je Patalov Stojadinović i objasnila proceduru kojom bi starica imala krov nad glavom.

Takođe, nakon provere spisa i iz policije su nam saopštili da nije bilo prijave ovakvog slučaja u Ulici Svetog Save.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top