All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

PRIČE IZ DIJASPORE “Sjajno je biti Bosanac i Hercegovac u Švedskoj”

Jedan od najuspješnijih profesionalnih kuhara u Švedskoj zasigurno je Edin Džemat. Ovaj Bosanac i Hercegovac izgradio je karijeru u ovoj zemlji, a svojevremeno je kuhao i za švedskog kralja i kraljicu.

U razgovoru za švedski portal Apunetwork.net Džemat ističe da mu je njegov posao omogućio brojna poznanstva te da je ponosan na ono čime se bavi.

“Stigao sam u Švedsku 1995. godine kada sam imao 11 godina. Naučio sam praviti tradicionalna bosanskohercegovačka jela, a vremenom sam shvatio i da je Švedska jednako važna zemlja za mene jer sam ovdje razvio svoje vještine. Radim ono što najviše volim. Sjajno je biti Bosanac i Hercegovac u Švedskoj i ljudi porijeklom iz BiH imaju veliko poštovanje prema toj zemlji”, istakao je Džemat.

On dodaje da su izbjeglice iz BiH jedna od najbolje integrisanih nacionalnih manjina u Švedskoj.

“Kada ljudima ovdje kažem da sam rodom iz BiH, uvijek me dočekaju sa pozitivnim komentarima”, naveo je Džemat.

edin-dzemat

Ovaj uspješni kuhar kaže da su Bosanci i Hercegovci dobro živjeli u nekadašnjoj državi, ali da se sve raspalo nakon rata.

“U Švedskoj smo dobili novu šansu. To nas je dodatno motiviralo. Da nije bilo takve motivacije teško da bih danas bio tako uspješan”, rekao je Džemat

Po njegovom mišljenju BiH ne radi dovoljno na zaštiti nekih od svojih najboljih brendova kao što je ćevap.

“Kada je riječ o takozvanoj uličnoj hrani, rekao bih da su ćevapi definitivno jedno od najboljih jela u svijetu. Po meni ćevapi su bolji i od kebaba i pizze”, zaključio je Džemat.

Dijaspora.news/fokus.ba

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top