All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

PRIČE IZ DIJASPORE: Mario se spakovao i stigao u Nemačku, evo kako se snašao i da li planira da se vraća

Kada je dobio otkaz u firmi u kojoj je radio osam godina, 34-godišnji Mario Sraga iz Osijeka spakovao se i otišao u Nemačku.

Mario je već odranije poznat hrvatskoj javnosti jer je komentarisao loš odnos hrvatskih poslodavaca prema radnicima i smanjenje PDV-a od jedan odsto, što je Vlada razmatrala kao meru sprečavanja iseljavanja.

Nezadovoljan uslovima rada i lošim životnim standardom u Hrvatskoj, odlučio je kao i mnogi drugi sugrađani, da sreću potraži u inostranstvu. Imao je sreću jer je njegov cimer, Zoran Marinković, pre više od tri godine, pripremio teren. Kada je saznao za slobodno radno mesto, pozvao je Marija i pomogao mu oko smeštaja.
Sada živi u Švarcahu, nedaleko od Minhena.

“Ne mogu reći da je novac jedini problem. Problem je sve drugo kod nas. Od završetka školovanja promenio sam desetak poslova uglavnom zato što poslodavac nije plaćao, ili sam postao višak radne snage ili sam dugi niz godina radio na određeno, kao što sam poslednjih osam godina radio u TDR-u. Sve se svodi na samovolju hrvatskih menadžera koji umesto da da zaštite zaposlene, još ih i zakidaju za njihova prava. To nije tako u drugim zemljama gde posluju te multinacionalne kompanije. Ovde, u Nemačkoj, kako se dogovoriš s poslodavcem, tako je. Nema sitnih slova koja si trebao čitati u ugovoru, pa si na kraju zakinut za svoja prava i novac. Zaposleni se poštuje, a odmor i slobodni dani su zakon. Sasvim neka druga priča”, objasnio je Mario.

Selo u kojem žive je prekrasno, poslovi ništa naporniji nego u Hrvatskoj, a plate i više nego solidne. Početničke budu nešto ispod 2.000 evra, ali uz zalaganje, brzo se napreduje što se i finansijski odražava na platu. Stan su iznajmili za svega 500 evra, u šta su uključene i režije.

Kažu da bi mesečna kirija za takav stan u Minhenu bila oko 1.400 evra, pa im se isplati da žive Švarcahu. Novim sugrađanima zadovoljna je i lokalna zajednica, potvrdio je načelnik opštine Georg Edbauer.

FOTO: PROFIMEDIA

“Ljudi koji dolaze u naše mesto i naše okruženje su vredni ljudi, koji žele da rade, a ne stvaraju probleme i nama je drago što su tu. Mislimo da je to za našu zajednicu pozitivno”, istakao je Edbauer.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme beleži se porast dolazaka radnika iz istočne Evrope, ali smatra da nema bojazni jer su nemačkoj ekonomiji potrebni takvi radnici.

Zanimljivo je i da nemačko stanovništvo migrira zbog posla. Istina u manjem broju, ali na daleko većoj udaljenosti. Velike fabrike sele svoja postrojenja u Kinu, Indiju i Meksiko. Upravo je gotovo polovina stanovnika susednog sela otišla u Meksiko.

Dvojica donedavnih Osječana o stalnom povratku u Hrvatsku ni ne razmišljaju. Ne vide perspektivu, a kao i većina žele da žive u uređenoj državi gde će se njihov rad ceniti na odgovarajući način. A za njih je to Nemačka.

 

dijaspora.news//Glas Slavonije

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top