All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Preminuo dečak (2) koji je prkosio medicini i zakonu: “Moj gladijator je spustio svoj štit i raširio krila, volim te, moj čoveče”

Sud njegovim roditeljima nije dopustio da lečenje nastave u Italiji.

Dečak Alfi Evans kog je bolnica  u Liverpulu skinula sa aparata  u noći između petka i subote, oko 2.30, preminuo je. Sud njegovim roditeljima nije dopustio da lečenje nastave u Italiji.

– Moj gladijator spustio je svoj štit i raširio krila u 2.30. Srce mi je potpuno slomljeno. Volim te, moj čoveče – napisao je Alfijev otac Tomas Evans na svom Fejsbuku.

Alfi Evans (2) već je mesecima u središtu borbe njegovih roditelja protiv britanskog zdravstvenog i sudskog sistema, koji su zaključili da je za dečaka najbolje da se isključe aparati za održavanje u životu. Alfijev otac Tom Evans rekao je da su lekari isključili aparate u ponedeljak, ali dečak je nastavio samostalno da diše i dobio je kiseonik.

Alfi je imao retku genetsku bolest zbog koje su mu progresivno slabili mišići. U avgustu prošle godine pretrpeo je teško oštećenje mozga i lekari su tada rekli da ne može da bude izlečen.

 

Maleni 23-mesečni Alfi dugo je prkosio pošto je odlukom britanskog Vrhovnog suda 23. aprila tačno u 21.21 sati isključen s aparata u bolnici “Alder Hej Čildrens” u Liverpulu. U vegetativnom stanju zbog neurovegetativne bolesti uz pomoć roditelja, majke Kejt i oca Tomasa, u četvrtak je treći dan bio u životu dok se još uvek vodila pravna i politička bitka da mu se omogući lečenje u Italiji.

SUD JE BIO NEUMOLJIV

Brojni ljudi se se zauzimali za dečaka i pružali podršku porodici. Za njega se zauzeo i papa Franja, dobio je italijansko državljanstvo, a obezbeđen je i vojni medicinski avion za transport u rimsku dečju bolnicu u vlasništvu Vatikana, ali sud je to odbio.

 

Profesor doktor Nikolas Has, šef pedijatrijske kardiologije Univerzitetske bolnice Minhen, tvrdio je da dečaku treba omogućiti lečenje.

ETIČKO PITANJE

– Ovde se ne radi o tome da li je to medicinski ispravno ili nije. Ovo je etičko pitanje. Mi u Nemačkoj smo iz naše istorije naučili kako se neke stvari s pacijentima koji su u potrebi jednostavno ne rade. Moramo im pružiti podršku – izjavio je za Radio BBC.

Poljski predsednik Andžej Duda na Tviteru je pisao:

– Alfi Evans mora biti spašen! Njegovo hrabro malo telo je dokazalo kako čudo života može biti jače od smrti. Možda je potrebno samo malo dobre volje od strane onih koji donose odluku.

Dečak je i ranije desetak dana živeo bez aparata.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top