All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Preminula jedna od poslednjih heroja Jugoslavije: Dana je bila borac sa puškom, neprikosnoveni bombaš i ratnik sa puškomitraljezom (FOTO)

Ordenom narodnog heroja odlikovana je 6. jula 1953. godine.

Danica Dana Milosavljević, partizanka i jedna od poslednjih narodnih heroja  Jugoslavije, preminula je u Beogradu u 93. godini. Sa samo 16. godina Dana se pridružila Savezu komunističke omladine, 1941. godine.

U okupiranom Užicu završila je sanitetski kurs, radila je u užičkoj partizanskoj bolnici, a onda otišla u Treću četu Užičkog partizanskog odreda “Dimitrije Tucović”.

Očekivala je da u četi dobije pušku, ali to za bolničarke nije bilo uobičajeno, ali ona ipak nije od toga odustajala. Posle borbe na Čajniču, uoči 1. maja 1942. godine, postala je borac Druge proleterske udarne brigade.

Učestvovala je u brojnim bitkama i postajala sve poznatija po hrabrosti i ne samo kao borac sa puškom i kao bombaš, već i kao borac sa puškomitraljezom. Kada je postavljena za desetara, pojedini borci su s podozrenjem gledali na to što će im komandovati neiskusna mlada devojka. U prvom jurišu na bunkere, pokazala je izvanrednu hrabrost i umešnost komandovanja i to joj je donelo poštovanje svih boraca.

Tri mlade komunistkinje u Zagrebu stoje pred svojom rakom, svezanih ruku, ponosno se smeju u času kad će ih ustaše streljati. Foto: Slikepartizana.com

Decembra 1942. godine, među 17 ranjenih boraca, nalazila se i Danica Milosavljević. Tri druga su joj pritekla u pomoć. Teško ranjena, molila je drugove da je ostave, da oko nje ne gube vreme i ne izlažu živote opasnosti, već da nastave da se bore. Drugovi je nisu ostavili, a kad je ozdravila, Danica se vratila u borbu.

U čin potporučnika unapređena je 1943. godine, kad su uvedeni prvi činovi.

Jednu od najvećih avantura u životu, Danica je doživela pred sam kraj Drugog svetskog rata, kad je četa u kojoj je bila ova hrabra, tad devojka, izgubila vezu sa bataljonom, piše Dnevno.rs.

Foto: Wikipedia/

Videći da nema nikoga iz štaba čete, Danica je pozvala saborce u juriš, ali oko nje su bili mahom novi i neiskusni borci kolebljivi i neodlučni. Znajući da kolebanje u ovakvoj situaciji može da utiče na ishod borbe, Danica je sama pošla na neprijateljski bunker, koji je s još jednim drugom uništila i zarobila mitraljez.

Nakon rata, Danica Milosavljević bavila se političkim radom. Ordenom narodnog heroja odlikovana je 6. jula 1953. godine.

U doba Jugoslavije obavljala je više funkcija, delimično i u ženskim udruženjima. Kraj života dočekala je mirno, u stanu u Beogradu.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top