All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Predsednički izbori u Srbiji 9. aprila, moguće i GLASANJE ZA PARLAMENT

Izbori za predsednika Srbije kako sada stvari stoje, održaće se druge nedelje aprila, tačnije 9. aprila, a drugi krug dve nedelje kasnije, saznaje “Blic”.

Ova vlada u kampanji za predsednika mogla bi da ima čak tri svoja člana. Gotovo izvestan je lider SPS, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, izgledno je da će u trku ući i lider SDPS, takođe potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić. Međutim, još uvek najveća nepoznanica je kandidat SNS i da li će to biti lider SNS i premijer Aleksandar Vučić.

 Novi kandidat za premijera može biti imenovan bez izbora i njega izglasava Skupština Srbije

Iako se u Nemanjinoj 11. nezvanično navodi da bi zajedno sa predsedničkim mogli bi raspisani i vanredni parlamentarni izbori, to je trenutno manje izgledno. Razlog više što ukoliko se premijer odluči da iz Nemanjine pređe na Andrićev venac, ne moraju biti raspisani izbori.

– Novi kandidat za premijera može biti imenovan bez izbora i njega izglasava Skupština. Trenutno vladajuća većina odnosno SNS ima većinsku podršku parlamenta. To nije neuobičajena stvar, primera radi Italija je za jedan parlamentarni mandat promenila nekoliko vlada – kaže za “Blic” Đorđe Vuković, programski direktor Cesida.

On dodaje da ne isključjuje mogućnost da se Vučić kandiduje, ali da to za sobom povlači probleme.

– Ko će biti novi premijer? Ipak, izglednije je da Vučić sa pričom o izborima priprema teren za još jedan mandat Tomislava Nikolića ili će nekog trećeg uvesti u igru – zaključuje Vuković.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top