All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

PRE TAČNO 26 GODINA UBIJEN JE STARI SVAT NA BAŠČARŠIJI: Ovaj događaj bio je okidač za početak rata u Sarajevu

Na današnji dan 1992. godine tokom srpske svadbe ubijen je stari svat ispred Stare crkve na Baščaršiji, o ovaj događaj se smatra i povodom za početak rata u Sarajevu.

Kriminalac i bivši pripadnik Zelenih beretki Ramiz Delalić Ćelo pucnjem iz pištolja ubio je tada mladoženjinog oca Nikolu Gardovića i ranio sveštenika Srpske pravoslavne crkve Radenka Mikovića.

Čitav događaj odigrao se nakon venčanja Milana Gardovića i Dijane Tambur u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu. Nakon venčanja povorka sa svatovima se uputila u Dom svete Tekle u dvorištu Stare crkve na Baščaršiji, gde je trebalo da bude svadbeni ručak.

U svatovskoj koloni je bilo stotinak svatova koji su parkirali svoja vozila kod Vijećnice, gde se nalazio najbliži parking Staroj crkvi.

Nakon što su parkirali putnička vozila kod Vijećnice, svatovi su peške krenuli ka Staroj crkvi. U neposrednoj blizini prilikom ulaska svatovske kolone u dvorište Stare crkve, pored svatova se zaustavilo belo putničko vozilo marke u kome su se nalazila četiri kriminalca, među kojima je bio Ramiz Delalić zvani Ćelo.

Oni su izašli iz kola i nasrnuli na mladoženjinog oca starog svata Nikolu Gardovića, koji je nosio barjak. Ramiz Delalić je pokušao da Gardoviću oduzme zastavu Srpske pravoslavne crkve nakon čega je došlo do komešanja. Delalić je izvadio pištolj i smrtno ranio Gardovića, dok je njegov saučesnik ranio sveštenika SPC Radenka Mirovića, ali zastava je sačuvana.

 

Zločinci su pobegli. Nikola Gardović je preminuo nekoliko minuta kasnije u kolima hitne pomoći. Pored počinioca ubistva Ramiza Delalića zvanog Ćelo, svedoci su kao napadače i saučesnike napada ubistva prepoznali i Suada Šabanovića iz Zvornika, Muhameda Švrakića, sina osnivača Zelenih beretki Emina Švrakića. Četvrti napadač je Taib Torlaković, koji je kao i Ramiz Delalić Ćelo, nakon rata ubijen u mafijaškom obračunu u Sarajevu. Ramiz Delalić je odmah nakon početka ratnih sukoba u Sarajevu postao komandant Devete muslimanske brdske brigade Armije BiH, a od Alije Izetbegovića je za zasluge primio pištolj sa posvetom.

Delalić je kasnije javno priznao ubistvo u jednoj TV emisiji i naglasio da je to bio “muslimanski patriotski akt”. Kao odgovor na ovo ubistvo, naoružani Srbi su iste večeri podigli barikade po Sarajevu, a od 1. do 5. marta podigli su barikade i u drugim gradovima. Muslimani su kontrolisali centar Sarajeva, dok su Srbi kontrolisali ostatak grada, kao i uzvišenja oko njega.

Karadžić i Izetbegović su dva dana posle ubistva održali sastanak i saglasili da red u gradu održavaju mešovite patrole JNA i policije. Međutim, to nije potrajalo i sukobi su nastavljeni.

 

Ramizu Delaliću i njegovim saučesnicima je više puta suđeno a u međuvremenu je Delalić hapšen pa puštan, bežao u Tursku, vraćao se u Sarajevo… Na kraju Delalić, rodom iz Priboja je ubijen u Sarajevu 27. juna 2007. godine, oko 23.30 časova. Policija Federacije BiH je izjavila da je ubistvo bilo deo obračuna kriminalaca u Sarajevu.

Za saučesništvo u ubistvu su optuženi Suad Šabović i Taib Torlaković. Taib Torlaković je ubijen u obračuni kriminalaca u Sarajevu, tako da nije prisustvovao suđenju, a Suad Šabović se tokom suđenja nalazio u Italiji, te je amnestiran.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top