All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Pre nego što spakujete kofere i krenete u obećanu zemlju Nemačku, ovo morate da znate: Posebno oni koji nisu u braku!

Srbima će od 1. januara biti mnogo lakše da se zaposle u Nemačkoj, jer je tamošnja vlada usvojila nov zakon o useljavanju stručne radne snage kojim su dosta podjednostavljene procedure za radnike iz trećih zemalja. Ipak, koliko god procedure bile olakšane, pre nego što spakujete kofere, treba da čujete i za drugu stranu medalje. Pa da krenemo redom.

Nemačka i dalje ima veliki problem sa manjkom medicinskih sestara i tehničara. Ako idete da radite u ovoj struci, to znači da vas tamo čeka punooo posla. Loša strana je da će vas na posao zvati i kada ste slobodni, a dobra da će vam taj rad biti dodatno plaćen, od 80 do 100 evra po odazvanom pozivu.

E tu dolazimo do ključne stvari – plate. Naravno da se za iste poslove u Nemačkoj dobija i do pet puta veća zarada nego u Srbiji, ali tu su i veoma visoki troškovi života, kao i diskriminatorski porez. Naime, u Nemačkoj se najviše oporezuju oni koji nisu u braku i nemaju dece. Njima se od bruto plate odbija oko 40 odsto za poreze i doprinose. Pritom, brak koji je sklopljen u Srbiji se ne računa, osim ako u Nemačku niste otišli zajedno sa supružnikom i decom.
To znači da bi neudata Srpkinja ili ona udata koja je došla sama u Nemačku, od 2.200 evra bruto plate za medicinsku sestru, primala svega 1.320 evra na račun. Zato se, ako u Nemačku idete sa srednjoškolskom spremom, nemojte iznenaditi što vam plata i neće biti tako velika kao što ste očekivali.

Inače, u Nemačkoj se najviše traže:

– Negovateljice,
– Medicinske sestre
– Lekari
– IT stručnjaci (posebno softver i developer inženjeri)
– Zanatlije svake vrste, a posebno vodoinstalateri
– Elektroinženjeri
– Učitelji (naročito za matematiku i druge prirodne nauke)

Minimalna plata je 1.300 evra (nakon što se već odbije za porez i doprinose) i nju uglavnom primaju zanatlije. Negovateljice i medicinske sestre primaju od 1.300 do 1.800 evra, dok lekari i IT stručnjaci rade za neto plate od 3.000 do 6.000 evra. Napominjemo da se plate u Nemačkoj drastično razlikuju od regije do regije.

Od te plate, najviše novca treba izdvojiti za stan. Tijana Kuturije iz Srbije, koja već godinama radi kao radni terapeut u Nemačkoj, kaže za Telegraf da stan u centru Ofenburga plaća 800 evra mesečno. S druge strane, hrana je jeftina, a mnogi proizvodi, dodaje Tijana, koštaju čak i manje nego u Srbiji. Ako u Nemačku dolazite s namerom da nešto uštedite, onda bi najbolja opcija bila ako možete odsesti kod nekog prijatelja ili rođaka.

I na kraju, ako ste i dalje rešeni da odete, bar oko procedura više ne morate da brinete. Ono što morate da ispunite je određeni nivo znanja nemačkog jezika. Najviši nivoi znanja B2 – C1 su potrebni za sledeća zanimanja: apotekari, asistirajući lekari u postupku priznavanja diplome, operateri razvoja softvera, veb-diveloperi.

Ako idete kao medicinski tehničar, najbolje je da B2 nivo savladate baš tamo,
Nivo B1 i B2 (u zavisnosti od regije) potrebni su za negovatelje, terapeute, zaposlene u uslužnim delatnostima, stručno osoblje u hotelijerstvu, prevoz lica, osoblje u bolnicama, kvalifikovane radnike, kvalifikovane električare sa dozvolom za priključivanje struje, zanimanja sa položenim majstorskim ispitom, instalatere. A najniži nivoi A1 – A2 su neophodni za vozače kamiona, pomoćne radnike i pomoćno osoblje u kuhinjama.

Tijana Kuturije savetuje da naprednije nivoe nemačkog jezika savladate po dolasku u Nemačku jer ćete ga tako mnogo brže naučiti.
– Na primeru medicinskih radnika, procedura je sledeća. Nakon što u Srbiji završite šestomesečnu praksu posle srednje škole i položite državni ispit, potvrde o tome nosite u Nemačku ambasadu. U Nemačku možete doći sa položenim B1 nivoom nemačkog jezika i raditi kao pomoćnik dok ne naučite B2 nivo. To je bolja opcija, jer ćete u Nemačkoj bolje savladati B2 nivo nego što biste u Srbiji – objašnjava Tijana.

Kako kaže, čim položite B2 nivo, u sedištu nemačke pokrajine u kojoj radite predajete dokumenta za izjednačavanje diplome i kad to završite, možete da radite normalno. Takođe, za medicinske radnike u Nemačkoj je obavezna sedmomesečna praksa, a lekari polažu i stručni ispit.

Prema novim propisima, u Nemačku možete otići i pre nego što nađete posao, pa ga tražiti direktno tamo. Takođe, novina je i to da možete raditi dok čekate da vam nostrifikuju diplomu.

Radnici će moći da se prijave za stalni boravak ukoliko četiri godine konstantno imaju boravišnu dozvolu, rade i plaćaju penzioni sistem najmanje 48 meseci. Ukoliko su profesionalne kvalifikacije stekli u Nemačkoj, taj period je skraćen na tri godine.

dijaspora.news/Telegraf

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top